Uusia tutkimuksia tulee joka puolelta maailmaa Rasvahappovalmiste auttaa ADHD-lapsia

ADHD on yksi yleisimmistä psyykkisistä sairauksista lapsilla. Tutkimusten mukaan sitä esiintyy jopa seitsemällä prosentilla – siis lähes joka kolmannellatoista lapsella. Kolme yleisintä ADHD-luokkaa ovat ylivilkkaus, tarkkaavaisuusongelmat – ja kaikkein yleisimmin esiintyvänä yhdistelmä näistä kahdesta.

Etenkin USA:ssa ADHD-lapsia hoidetaan reseptilääkityksellä, joka voi kuitenkin aiheuttaa monia ikäviä sivuvaikutuksia. Onneksi ongelmaa yritetään ratkaista myös pehmeämmin keinoin. Erästä tiettyä rasvahappovalmistetta ja sen vaikutusta ADHD-lapsiin tutkitaan eri puolilla maailmaa – ja hyvin tuloksin.

Tämä rasvahappovalmiste on nimeltään eye q. Kun se lausutaan, se kuulostaa samalta kuin IQ, joka tarkoittaa älykkyysosamäärää. Kyseessä on ainutlaatuinen yhdistelmä monityydyttämättömiä rasvahappoja EPA:aa, DHA:ta ja GLA:ta juuri elimistölle oikeassa suhteessa 9:3:1. Kyseessä on tukittu ja luonnollinen, puhdas kalaöljy, joka on peräisin luonnollisesta rasvaisesta kalasta eteläiseltä Tyyneltämereltä.

Oikea rasvahapposuhde tutkimusten taustalla

Välttämättömät rasvahapot toimivat solukalvojen rakenneosina, ne säätelevät hormonitoimintoja ja vaikuttavat myös immuniteettiin. On todettu, että EPA-rasvahapoilla on vaikutusta erilaisiin kognitiivisiin häiriöihin. DHA puolestaan on tärkeä lapsen kehitykselle raskauden aikana ja sen puuttuminen elimistöstä voi aiheuttaa huomattavia ongelmia kuten kognitiivisia häiriöitä, pikkuaivojen toimintahäiriöitä, heikentynyttä näköaistia ja monia muitakin neurologisia ongelmia. GLA taas torjuu tulehduksia eli se vähentää haitallisten prostaglandiinien muodostumista aivosoluissa.

Lapsilla, jotka kärsivät ADHD:n oireista, on matalammat arvot välttämättömiä rasvahappoja veressään. Heillä on huomattavasti vähemmän omega-3 ja omega-6 rasvahappoja ja heillä on huomattavasti pienempi DHA- ja EPA-pitoisuus. Heillä on myös suhteessa enemmän omega-6-rasvahappoja verrattuna omega-3-rasvahappoihin.

ADHD:n hoidossa on saatu eye q:n avulla merkittäviä tuloksia muun muassa lukemisessa,  oikeinkirjoittamisessa ja tarkkaavaisuusongelmissa. On mielenkiintoista havaita, että lasten ADHD-ongelmaa tutkitaan eye q -valmisteen avulla kaikkialla maailmassa. Sitä on tutkittu ja tutkitaan muun muassa Ruotsissa, Englannissa, Australiassa ja monessa muussakin maassa. Yksi kaikkein tuoreimmista tutkimuksista on tehty Meksikossa. Sen vetäjänä toimi tohtori Eduardo Barragán, joka työskentelee paikallisessa lastensairaalassa.

Jälleen uusi tutkimus julkaistiin tänä vuonna

Tohtori Barragán toteutti kokonaisen vuoden kestäneen eye q -tutkimuksensa 90:llä 6–12-vuotiaalla lapsella, jotka olivat saaneet ADHD-diagnoosin. Hän jakoi heidät kolmeen ryhmään: ensimmäinen ryhmä sai 79 mg eye q -valmistetta päivittäin, toiselle ryhmälle hän antoi ylivilkkauteen tarkoitettua reseptilääkettä MPH:ta (metyylifenidaatti, 1 mg/kg/vrk) ja kolmas ryhmä sai yhdistelmän näistä kahdesta eli sekä eye q -kapseleita että MPH:ta. Viimeksi mainittu on aktiivinen komponentti monissa ADHD-lääkkeissä.

Tulokset olivat vakuuttavat. Tutkimus osoitti, että eye q yksinään tai yhdistettynä metyylifenidaattiin (MPH) vähentää ADHD-oireita merkittävästi. Ne vähenivät merkittävästi erityisesti passiivisilla lapsilla. Ylivilkkaiden lasten alaryhmässä parhaat tulokset saatiin yhdistelmähoidolla. Sekä hoitohenkilökunnan että vanhempien havaintojen mukaan käytöshäiriöiden aste laski nopeasti MPH:n ja yhdistelmähoidon avulla. Ainoastaan eye q -ryhmässä häiriöiden vähentyminen oli hitaampaa, mutta pitemmällä aikavälillä se toi mukanaan paremmat tulokset kuin pelkkä lääkitys.

ADHD-oireet vähenivät tutkimuksen aikana kaikissa kolmessa hoitoryhmässä. Hyvin merkittävänä havaintona pidetään sitä, että kun eye q yhdistettiin MPH-hoitoon, lapset kärsivät vähemmän lääkkeen sivuvaikutuksista ja he myös silloin sietivät lääkehoitoa paremmin kuin aikaisemmin. Ravitsemuksellinen eye q -hoito on tehokas ainoana hoitokeinona passiivisille ADHD-lapsille, ylivilkkaille ADHD-lapsille eye q on tehokas tukihoito lievittämään ADHD-oireita, parantamaan tarkkaavaisuustuloksia ja vähentämään MPH-lääkityksestä aiheutuneita sivuvaikutuksia. Eye q -valmisteen tehoa lasten ADHD-ongelmissa on jo ennen Meksikon tutkimusta selvitetty ympäri maailman.

Barragan Perez EJ, Dieter Breuer, Manfred Döpfner.29Effi cacy and Safety of Omega-3/6 Fatty Acids, Methylpheni- date, and a Combined Treatment in Children With ADHD. Journal of Attention Disorders. Prepublished January 24, 2014, doi: 1087054713518239.

Tuote on saatavilla Luontaistuntija-myymälöistä ja verkkokaupasta.

Lehden muita artikkeleita

Hainrusto, vihersimpukka ja kurkuma Nivelterveyttä luonnosta
Niveliin liittyvät ongelmat ovat suomalaisten yleisimpiä vaivoja. Liikkuminen voi vaikeutua rasittavan työn tai...
Lue
Naisille,jotka haluavat enemmän...
Naisten seksuaalihäiriöiden yleisyydestä on tehty lukuisia tutkimuksia. Niissä on mitattu eri osahäiriöiden...
Lue
Kolmen kopla elimistön vartijana
Hapetusstressin ja hiljaisen tulehduksen voi selättää ravinnolla ja ravitsemushoidolla Hapetusstressi on prosessi,...
Lue