Univaje voi lihottaa lapsia

Liikkumattomuus, epäterveelliset ruokailutottumukset ja univaje kerryttävät kiloja lapsilla siinä missä aikuisillakin. Univajeen yhteyttä lasten ylipainoon on hiljattain tutkittu uudella tavalla. Uutispalvelu Duodecim kertoi toukokuussa tutkimuksesta, jonka mukaan liian vähän unta ja lepoa saavat lapset saattavat lihoa muita herkemmin. Yhdysvaltalaistutkimus on yksi harvoista, joissa unen määrää on seurattu läpi varhaislapsuuden ja jossa ylipainoa on mitattu usealla eri menetelmällä. 

Ne lapset, jotka jatkuvasti nukkuivat lyhyitä yö- ja päiväunia, olivat seitsenvuotiaana ylipainoisia selvästi todennäköisemmin kuin ne, jotka nukkuivat suositusten mukaisesti tai enemmän. Tulokset perustuvat pitkäaikaiseen tutkimukseen, jossa on selvitetty raskausajan ja varhaislapsuuden monia vaikutuksia terveyteen. Äitejä esimerkiksi haastateltiin lasten ollessa puolivuotiaita sekä kolme- ja seitsemänvuotiaita. Lasten paino, pituus, rasvaprosentti sekä mm. vyötärönympärys mitattiin seitsemänvuotiaana. 

Unentarve on toki yksilöllistä. Tässä tutkimuksessa alle kaksivuotiaiden unia pidettiin vähäisinä, jos ne jäivät alle 12 tuntiin päivässä. 3- ja 4-vuotiaiden rajana pidettiin kymmentä ja 5–7-vuotiaiden yhdeksää tuntia päivässä. 

Kannattaa varmistaa, että lapset saavat mahdollisuuden nukkua riittävästi. Suljetaan televisiot ja muut laittteet ajoissa, jotta ruudun lumo ei myöhästytä nukkumaan menoa ja vaikeuta nukahtamista.