Tunnistatko Suomen luonnon syötävät kasvit?

Nokkoset, vuohenputket, voikukat ja monet muut Suomen luonnon vihreät aarteet ovat herkkua, jota voi hyödyntää salaateista munakkaisiin ja smoothieihin. Miksi ostaisit kallista pinaattia kaupasta kun voit kerätä viisi kertaa enemmän rautaa sisältävää nokkosta takapihaltasi? Marjojen ja sienten lisäksi on olemassa kolmaskin satokausi – eli villivihannekset, joilla voit herkutella alkukeväästä loppusyksyyn.

Hulluna hortaan – Opas takapihan

Luonnossa kasvavien villivihannesten eli hortan kerääminen, käsittely ja niistä kokkaaminen on elämäntapa, josta jokainen voi omaksua itselleen sopivan siivun. Luonto tarjoaa varhaisesta keväästä pitkälle syksyyn hortaa, jolla herkuttelu edistää hyvinvointia ja lisää energiaa. Villivihanneksia ei kannata jättää keräämättä. Ne ovat ilmaista, ekologista lähiruokaa, joka jo pieninä annoksina nostaa ruuan terveellisyyden ja maun kolmanteen potenssiin.

Kirjasta opit hortoilun eli villivihannesten keruun salat ja herkullisten villikasvien tunnistus-, keräys- ja säilömisvinkit. Saat myös ruokaohjeita ja inspiraatiota arkiruuan rikastamiseen olitpa sitten tavallinen sekasyöjä, kasvissyöjä, karppaaja tai raakailija.

Kirjan tekijät Raija ja Jouko Kivimetsä ovat hortoilun pioneereja. Raija on tietokirjailija ja terveys- ja hyvinvointitoimittaja, jonka innostus villivihanneksiin juontaa juurensa rääkkyläläisen kansanparantaja-ukin perintöön. Jouko on ammentanut hortoiluoppinsa Kreetalta, paikallisilta mummoilta ja vuoristokylistä. Kivimetsät ovat jo kymmenisen vuotta pitäneet suosittua hortoilu.fi sivustoa, jossa he jakavat tietoa ja reseptejä villivihannesten innostavasta maailmasta.

Nyt kaikki joukolla luontoon hortoilemaan!

Kirja on saatavilla Luontaistuntija-myymälöistä ja verkkokaupasta.

 

 

 

Lehden muita artikkeleita

Nivelet kuntoon
Nivelongelmat ovat suomalaisten yleisimpiä vaivoja. Liikkuminen voi hankaloitua fyysisesti vaikean työn tai raskaan...
Lue
Suomalaiset marjat ja pellava - maailman eliittiä
Kasvifenolit, mitä ne ovat? Kasveissa esiintyy suuri määrä erilaisia fenolisia yhdisteitä, joita ei varsinaisesti...
Lue
Ruusunmarjaa nivelille
Saadakseen ruusunmarjaa ympäri vuoden Erik alkoi kehittää hellävaraista kylmäkuivatusmenetelmää, joka säilyttäisi...
Lue