Tukea ruoansulatukselle

ruoansulatus
entsyymit
yrtit
sappi
maksa
iltatee

Vuodenvaihteen juhlakausi syömisineen ja juomisineen on käsillä. Ruoka on usein rasvaista, jolloin vatsa ja ruoansulatus joutuvat koville. Loppuvuoden sääkään ei aina houkuttele liikkumaan ulkona. Ruoansulatukselle löytyy kuitenkin runsaasti erilaisia yrttejä ja muita luonnollisia apukeinoja.

Ruoansulatusnesteiden erityksen lisääminen

On olemassa joukko katkeroina tunnettuja yrttejä, jotka kitkerän makunsa ansiosta panevat liikkeelle syljen, mahahapon ja sappinesteen erityksen. Esim. keltakatkero on klassikko, samoin rohtosappi. Aromaattiset katkerot sisältävät lisäksi eteeristä öljyä. Näihin kuuluvat mm. väinönputken juuri, pomeranssinkuori ja koiruoho. Sitten on vielä ryhmä, jotka ovat polttavia maultaan, kuten inkivääri ja sen lähisukulainen galanga. Kun niitä otetaan 20-30 minuuttia ennen ateriaa, ne stimuloivat mahahapon ja sappihappojen eritystä, lisäävät mahahapon happamuutta ja helpottavat ruoansulatusta.

Sapen erityksen lisääjät

Sappinestettä tarvitaan ruoan rasvan emulgoimiseksi, jotta rasvoja pystytään kuljettamaan elimistön lähes yksinomaan veteen pohjautuvissa nesteissä. Maksa tuottaa sappihappoja, jotka varastoituvat sappirakkoon. Sieltä ne tyhjenevät pohjukaissuoleen, kun sinne saapuu rasvapitoista ruokaa. Tämän vaikutuksen omaavia rohdoksia ovat artisokan lehdet, boldon lehdet, kurkuma, voikukan juuri, piparmintun lehdet ja keltamo. Parhaiten tutkittu on artisokan (Cynara scolumus) lehti, jolla on lisäksi edullinen vaikutus kolesteroliin, lisäksi se suojelee maksaa. Artisokan lehdet sisältävät vaikuttavina aineina mm. kynariinia ja klorogeenihappoa, flavonoideja, kuten luteoliinia, ja karvasaineita, kuten kynaropikriiniä. Eräässä kliinisessä kokeessa artisokan lehtiuute (1280 mg/vrk) 3 kuukauden ajan alensi kokonaiskolesterolia 4,2 %, kun taas lumeryhmässä kolesteroli nousi samana aikana 1,9 %.

Klorogeenihappo, jota löytyy muun muassa vihreistä kahvipavuista, on kiinnostava myös sen haiman lipaasia estävän vaikutuksen takia. Kun haiman lipaasia eli rasvaa pilkkovaa entsyymiä estetään, tämä tarkoittaa, ettei ruoansulatuskanavassa oleva rasva pilkkoudu. Näin ollen rasva ei myöskään pääse imeytymään, vaan poistuu ulosteiden mukana.

Maksan tukeminen

Parhaita maksan toimintaa tukevia rohdoksia on maarianohdake (Silybum marianum), joka ikävä kyllä on Suomessa vielä melko huonosti tunnettu. Sen siementen vaikuttava aine on flavolignaaniseos, joka tunnetaan myös silymariini-nimellä. Silymariinin tärkein käyttöaihe on kärpässienen (Amanita phalloides) aiheuttamat myrkytykset, koska se toimii vastamyrkkynä amatoksiinille. Muita käyttötarkoituksia ovat kroonisen hepatiitin ja kirroosin hoito, sillä silymariini vaikuttaa hepatiitti-B-virukseen, alentaa rasva-arvoja ja edistää rasvan poistumista maksasta. Suositeltu annos on 420 mg silymariinia vuorokaudessa. Näiden lisäksi maarianohdaketta voi käyttää arkisempiin vaivoihin, kuten alkoholin rasittaman maksan toipumista edistämään ja puhdistuskuurien aikana. Toinen hyvä maksarohdos on sitruunaköynnös eli shisandra.

Ruoansulatusentsyymit

Jos on tullut ahmineeksi kovin runsaasti lihapitoista ruokaa ja tuntuu, että vatsa ei toimi, proteolyyttisistä eli proteiinia pilkkovista entsyymeistä voi olla apua. Luontaisesti niitä löytyy esimerkiksi ananaksesta (bromelaiini) ja papaijasta (papaiini). Ruoansulatusentsyymejä on myös olemassa valmiina seoksina. Jos esimerkiksi kaali tai lanttu aiheuttavat mahan turvotusta ja ilmavaivoja, alfa-galaktosidaasientsyymistä voi olla apua. Sitä on saatavana ravintolisänä, ja se pilkkoo näissä ruoka-aineissa olevia sidoksia, joihin ihmisen omat entsyymit eivät pysty. Laktaasi-entsyymi auttaa niitä, joilla on laktoosi-intoleranssi.

Rauhoittavat iltateet

Jos vielä illallakin on täysinäinen olo ja ehkä vähän vatsakramppeja, kamomillasta ja piparmintusta valmistetut teejuomat ovat todella hyviä apukeinoja. Vaihtoehtoisesti voi pureskella kuminan, aniksen tai fenkolin siemeniä ja huuhdella ne alas mielijuomallaan. Iltajuomaksi sopii mikä tahansa kofeiiniton yrttitee, jonka mausta pitää.