Tomi Kokko luotsaa Suomea kohti ravintoremonttia

Elämäntapamuutosekspertti Tomi Kokko innostui terveyteen liittyvästä valmennuksesta ja ihmisen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista Australiassa jo 21-vuotiaana. Sen jälkeen on tapahtunut paljon ja elinvoimaa uhkuva mies kiertää nyt Suomea jakamassa tietoutta muillekin.

”Puhdas ruoka” toistuu Tomi Kokon puheessa usein. Hän elää itse kuten puhuu. Tomi sai avun ruokavalioremontista muun muassa toistuviin poskiontelontulehduksiin ja yleiseen vireystilaan.

”Lähdin 10 vuotta sitten alalle ja asuin Australiassa seitsemän vuotta, jossa innostuin aihepiiristä ja löysin oikean ruokavalion. Yllätyin, miten helposti ruokavaliosta saa hyvän olon itselleen. Nuorena harrastin judoa ja rankasta urheilusta seurasi tiettyjä terveysongelmia. Silloin ei vielä puhuttu urheilijoiden ravinnosta ja sen vaikutuksista jaksamiseen”, Tomi kertoo.

Australiassa Tomi tapasi menestyviä ja taitavia personal trainereita. Hän alkoi kouluttautua ja lopulta valmentaa ihmisiä. Oli selvää, että tämä oli hänelle se oikea työ.

”Neljä vuotta sitten tulin Suomeen. Valmennan ihmisiä ja viimeisen vuoden aikana työni on ollut entistä enemmän puhumista, videoita ja sisältöä laajemmille yleisöille. Pidän puhumisesta suurille yleisöille. Pääsin ravintokeskusteluihin mukaan nopeasti ja sain huomiota aiheellani”, Tomi kuvailee elämäänsä.

 

Elämänmuutos keskiössä, ei laihdutus

Tomi Kokon asiakaskuntaan kuuluu henkilökohtaisella valmennuspuolella esimerkiksi vanhempia yrittäjiä. Vaurautta on, mutta oma hyvinvointi on jäänyt taustalle. Tomi ymmärtää itsekin yrittäjänä heidän henkisiä paineitaan ja osaa auttaa kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin rakentamisessa.

”Valmennuksissa on keskeistä saada aikaan elämäntapamuutos. Kokonaisuus tärkeää. Jojoilu-dieetit ovat monella asiakkaalla taustalla. Valmennuksessani on tarkoitus antaa lisää elinvoimaa, painonpudotus tulee vasta myöhemmin. Ensin on saatava oma hyvinvointi, elintavat ja energisyys kuntoon”, Tomi toteaa.

Tomi haluaa kysyä jokaiselta valmennettavaltaan, miksi haluat pudottaa painoa. Se motivoi laihduttajaa ja saa ymmärtämään tavoitteellisen ajattelun. Hän törmää usein siihen, ettei tätä asiaa ole koskaan kysytty eikä mietitty, jolloin painonpudotus häilyy ikään kuin tyhjän päällä.

Tavanomaisten dieettien jälkeen ihmisillä ei ole Tomin mielestä mitään työkaluja pysyä painossaan, vaan he usein lihovat takaisin vanhaan painoonsa.

 

Tomi Kokon kiertue

Tomi Kokko on kiertänyt tänä vuonna jo lukuisissa kaupungeissa ympäri Suomea jakamassa ilmaiseksi tietoa siitä, miten ruokaremontti onnistuu. Jäljellä on vielä muutama kymmenen kaupunkia. Jokaisessa kaupungissa hän pitää 1,5 tunnin seminaarin.

”Noin 14 000 ihmistä on ilmoittautunut ennakkoon tapahtumiin. Ravinto on yksi keskeinen teema ja lisäksi puhun kokonaisvaltaisesta muutoksesta, stressinhallinnasta, mielen hyvinvoinnista, kiitollisuudesta, ihmissuhteista, meditaatiosta ja unenlaadusta. Jos nämä pilarit eivät ole kunnossa, ei yhtälö toimi”, Tomi selostaa.

Lean in Five Weeks on Tomi kehittämä ohjelma, jonka on käynyt läpi jo lähes 10 000 ihmistä.

Kyseessä on viiden viikon nettivalmennus, jossa rakennetaan rutiinipaketti ihmisille. Paketin ohjelmaa on helppo toteuttaa myös ohjelman jälkeen itsekseen.

 

Selkeitä työkaluja muutokseen

”Laadukas ruoka on avain omaan hyvinvointiini. Ruokavaliostani 60 % on hyviä rasvoja, jotka toimivat energianlähteenä. Syön paljon kasviksia ja marjoja, en juurikaan maitotuotteita tai viljaa. Lisäksi syön hyvälaatuista lihaa ja kananmunia. Maitotuotteista saatan käyttää raakamaitoa, joka on eri asia kuin esimerkiksi rasvaton maito kaupassa”, Tomi sanoo.

Tomilla on tapana kysyä itseltään jokaisen ruoan kohdalla, miksi syön sitä. Hän muistuttaa, että esimerkiksi kalsiumia saa muualtakin kuin maidosta, esimerkiksi marjoista. Pastöroidut maidot ovat Tomin mukaan suolistolle pahasta.

”Sairastin ennen paljon poskiontelontulehduksia. Nämä oireet katosivat täysin, kun maito jäi pois. Joskus syön juustoja, mutten kuitenkaan päivittäin. Kiertueella monet kiittävät tästä selkeästä ajattelusta ja työkaluista. Maidoton ruokavalio optimoi vireystilaa ja suoliston kuntoa jo parin viikon dieetillä”, Tomi toteaa.

Laadukkaan ruoan ohella Tomi käyttää ja suosittelee myös ravintolisiä. Tärkeitä ovat mm. omega-3 rasvahapot, magnesium, D-vitamiini, jodi, maitohappobakteerit ja entsyymit. Superruoista suosikkeihin kuuluvat viherjauheet, MSM, kollageeni, MCT- ja kookosöljy sekä raakakaakao.

 

Inspiraatio tärkeää ruoassakin

Eri ravintoluennoilla tarjotaan usein informaatiotasolla paljon asiaa, mutta ihmiset eivät innostu toteuttamaan sitä.

”Itse haluan innostaa ja inspiroida, jotta ihminen ymmärtää, miten tehdä muutoksia. Panostan ulosantiin luennoilla paljon, se motivoi ihmisiä. Motivaation on lähdettävä ihmisestä itsestään. Pitää perustella, miksi tehdään mitäkin. On myös hyvä miettiä omaa visiotaan siitä, miltä elämän pitäisi näyttää vaikkapa vuoden päästä. Tämä innostaa ja motivoi monia”, Tomi kertoo.

 

Tomin motot:

”Muista olla kiitollinen kaikesta mitä on tällä hetkellä. Olen myös potenut uupumusta, joten nyt mietin aina aamuisin kolme asiaa, joista olen kiitollinen. Näin mieli ei täyty kateudesta, vihasta eikä stressistä. Kiitollisuuden päälle on kiva pakata hyviä visioita uutta päivää ja tulevaisuutta varten.”

”Tee kovaa työtä unelmiesi eteen. Menestys vaatii tahtotilaa ja päätöstä. Jahtaa unelmiasi. Elä sellaista elämää kuin haluat, sillä emme koskaan tiedä, koska oma aika täyttyy. Haluan tehdä työtä, jolla on merkitystä ja haastaa itseäni. Jokaisella pitää olla oma unelma!”

Lehden muita artikkeleita

Luontaistuntija-tarjouksia 1.–30.8.2018
Tarjoukset ovat voimassa myymälöissä ja verkkokaupassa 1.-30.8.2018 niin kauan kuin tuotteita riittää....
Lue
Vaivaako turvotus tai muut vatsaongelmat?
Vahva ja lisäaineeton maitohappobakteeri Puhdas+ on tuonut markkinoille uuden extravahvan...
Lue
Ravintokuitua ärtyvän suolen oireyhtymän (IBS) hoitoon 
Ärtyvän suolen oireyhtymän syyt ovat vielä osin tuntemattomia. Potilastutkimuksissa on silti havaittu, että IBS-...
Lue