Tiesitkö nämä asiat C-vitamiinista?

Suosittu C-vitamiini ei ole ainoastaan vastustuskyvyn ylläpitoon käytetty vitamiini, vaan sillä on lukuisia hyötyvaikutuksia lähes kaikkialla kehossa. Ihmisen elimistö ei pysty tuottamaan tätä vesiliukoista vitamiinia itse, joten sen saanti on varmistettava ravinnosta. 

Mistä C-vitamiinia saa? C-vitamiinia esiintyy luonnostaan mm. sitrushedelmissä, marjoissa ja vihreissä lehtivihanneksissa. Laadukas C-vitamiinivalmiste on hyvä ottaa käyttöön aikoina, jolloin saanti ravinnosta on vähäistä, tai kun tarvitsee erityistä tukea esimerkiksi infektioita vastaan. 

Milloin voi olla puutetta C-vitamiinista? Lievä puutos voi näkyä toistuvina flunssina ja tartuntoina sekä lihas- ja nivelkipuina. Jos tunnet itsesi väsyneeksi ja uupuneeksi, saatat myös tällöin tarvita C-vitamiinilisää. Vakavampia puutosoireita voivat olla haavojen hidas paraneminen, ihon hilseily, mustelmaherkkyys, hiusten lähtö tai ikenien vuotaminen ja heikkeneminen. 
 

C-vitamiinin 4 hyvää ominaisuutta

  1. Antioksidantti. C-vitamiini eli askorbiinihappo on tärkeä vitamiini kehon kaikille kudoksille. C-vitamiini auttaa ehkäisemään solukalvojen, proteiinien ja perintöaineksen eli DNA:n hapettumista ja suojaa niitä vapailta happiradikaaleilta.
  2. Ihon ja kudosten ystävä. C-vitamiinia tarvitaan tukikudoksen, kuten kollageenin rakennusaineena, mikä tekee siitä tärkeän vitamiinin verisuonille, rustoille, jänteille, luustolle ja iholle. C-vitamiini voi myös ehkäistä UV-säteilyn aiheuttamia soluvaurioita iholla. 
  3. Imeytymisen tehostaja. C-vitamiini tehostaa B-vitamiinien hyväksikäyttöä elimistössä, ja erityisesti stressaavina aikoina C-vitamiinin saanti on energia-aineenvaihdunnalle ja hermostolle tärkeää. Myös raudan tehokas imeytyminen vaatii C-vitamiinin läsnäolon. Rautavarastojen tankkaajan kannattaa varmistaa myös siis C-vitamiinin saanti. 
  4. Vastustuskyvyn boosteri. Yleisimmin C-vitamiinia käytetään flunssan ja siitä toipumisen tukena. On havaittu, että virukset eivät selviydy soluissa, joissa C-vitamiinia on riittävästi läsnä. Myös kuume infektion yhteydessä lisää C-vitamiinin tarvetta. Erityisesti se ylläpitää tervettä vastustuskykyä kuntoilun aikana ja sen jälkeen. 
     

Onko C-vitamiini­valmisteissa eroja?

Kyllä on. Suuret määrät C-vitamiinia voivat aiheuttaa joillekin vatsaoireita ja laksatiivisia vaikutuksia. Happoneutraali C-vitamiini on sen sijaan vatsaystävällinen. Solgar Ester-C ® on ainutlaatuinen, puskuroitu, happoneutraali ja normaalia C-vitamiinia paremmin imeytyvä C-vitamiinivalmiste. Ester-C pysyy kehosi käytettävissä jopa 24 tuntia antaen näin pidempiaikaisen tuen kehollesi ja on immuunipuolustuksesi käytettävissä pidemmän aikaa.

Valmisteessa on mukana C-vitamiinin luontaisia aineenvaihduntatuotteita, kuten treonaattia, mikä edistää Ester-C® -valmisteen rasvaliukoisuutta ja toimintaa solutasolla. Lisäksi luontaisesti C-vitamiinia sisältävät acerola, sitrusbioflavonoidit, rutiini ja ruusunmarjajauhe toimivat synergistisesti C-vitamiinin kanssa. 
 

Tuotetta on saatavilla AITO hyvän olon kaupoissa ja -verkkokaupassa.

Lehden muita artikkeleita

Tervetuloa aito hyvän olon joulu!
Tästä lehdestä löydät jouluisen herkulliset ja terveelliset tarjoiluvinkit sekä hyvän olon lahjaideat. Joulun tuoksua,...
Lue
Hyvän olon tarjoukset
Tarjoukset ovat voimassa AITO hyvän olon kaupoissa ja -verkkokaupassa 30.11.–31.12.2018 tai niin...
Lue
Vietä erilainen joulu! Ei turvotusta, närästystä tai liikoja lisäkiloja
Erityisesti herkkävatsaiselle jouluruoat ovat yleensä liian ”kovaa kamaa”. Laatikot, kinkut, kastikkeet ja leivonnaiset...
Lue