Tehosta luonnollista immuunipuolustusta

Johdantoa

Immuniteetilla tarkoitetaan elimistön kykyä suojautua vierailta taudinaiheuttajilta, kuten bakteereilta, viruksilta, hiivoilta ja parasiiteilta. Immuniteetilla on myös tärkeä tehtävä tulehdusreaktioiden säätelyssä ja esimerkiksi syöpäsolujen tuhoamisessa. Immuniteetti jaetaan kahteen osaan, synnynnäinen immuniteetti ja hankittu immuniteetti. Synnynnäinen immuniteetti on meillä sisäänrakennettuna jo syntymästä lähtien. Sen ansiosta elimistön valkosolut tunnistavat vieraita rakenteita esimerkiksi bakteerien pinnalta ja käynnistävät paikallisen tai laajemman hälytysreaktion, riippuen uhkan suuruudesta.  Opittu eli adaptiivinen immuniteetti koostuu veren T- ja B-valkosoluista, jotka ovat oppineet tunnistamaan vieraan bakteerin tai viruksen. Adaptiivisen immuniteetin etuna on se, että se pystyy kehittymään jatkuvasti ja oppimaan uutta.  Useilla hivenaineilla ja vitamiineilla, kuten sinkillä, seleenillä, kuparilla, C- ja D-vitamiinilla on elintärkeä tehtävä tehostettaessa elimistön vastustuskykyä. Sac-charomyces cerevisiae- hiivan soluseinämän beta-1,3 ja beta-1,6 glukaanien tiedetään auttavan synnynnäisen immuniteetin kehittymisessä.

Sinkki ja kupari

Sinkki on ehdottoman välttämätön kudosten ja solujen kasvulle, erityisesti hermosto, lisääntymiselimistö ja immuunisysteemi ovat haavoittuvaisia sinkin pienellekin puutteelle. Sinkin tarve korostuu erityisesti flunssan aikana. Sinkin tarve riippuu henkilön iästä, ruuansulatuskanavan terveydestä ja yleisestä terveydentilasta. Sinkki vaikuttaa suoraan lymfosyytti-valkosolujen tuotantoon, kypsymiseen ja toimintaan. Sinkki ja kupari toimivat immuniteettia vahvistavina tekijöinä, esimerkiksi aktivoimalla luonnollisia tappajasoluja. Sinkki ja kupari ovat myös kehon oman immuunipuolustusmolekyylin SOD:n aktivaattoreita.

Seleeni

Suomen maaperässä seleeniä on niukasti. Sekä eläimillä että ihmisillä seleenin puutos voi johtaa sairastumiseen, siksi ravinnon kautta saatava seleeni on ihmiselle välttämätön. Seleeniä tarvitaan esimerkiksi kilpirauhasen ja maksan toimintaan. Seleenin aineenvaihdunta solutasolla on monimutkainen, siihen osallistuu useita proteiineihin sidottuja seleeniyhdisteitä (selenoproteiineja), joiden tarkkaa toimintaa ei ole vielä täysin selvitetty. Seleeni aktivoi bakteereja ja viruksia tuhoavien valkosolujen toiminta ja sitä tarvitaan myös vasta-aineiden valmistamiseen. Seleenin riittämätön saanti heikentää T-lymfosyyttien toimintaa ja vasta-ainetuotantoa.

C-vitamiini

C-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Erityisen tärkeä C-vitamiini on valkosolujen aktiivisuudelle, interferonin tuotannolle ja vasta-aineiden muodostumiselle. Vaikka C-vitamiinilla on saatu vaihtelevia tuloksia, esimerkiksi flunssan estossa sen on osoitettu lyhentävän flunssan oireiden kestoa ja vähentävän oireiden voimakkuutta. Ihmiset, apinat ja marsut ovat ainoita eläimiä, jotka eivät pysty itse valmistamaan C-vitamiinia elimistössä. Virallinen C-vitamiinin päiväsuositus ihmisille on 80 milligrammaa, mutta kukaan ei ole pystynyt selittämään miksi esimerkiksi aikuinen 70 kiloa painava vuohi valmistaa normaalisti 13000 milligrammaa C-vitamiinia päivässä, ja sairastuessaan vieläkin enemmän.

D-vitamiini

Suuri osa maapallon väestöstä erityisesti pohjoisella pallonpuoliskolla kärsii D-vitamiinin puutoksesta. Äskettäin on selvinnyt, että elimistön vastustuskyky ja hormonitoiminta ovat suuresti riippuvaisia riittävästä D-vitamiinin saannista. D-vitamiini auttaa elimistön soluja tunnistamaan vieraat tunkeilijat tehostaen siten synnynnäisen immuniteetin toimintaa. D-vitamiini vahvistaa T- ja B-solujen toimintaa, joten sillä on myös tärkeä tehtävä opitun immuniteetin aktivoimisessa. Ensimmäisiä viitteitä D-vitamiinin vaikutuksesta vastustuskykyyn saatiin jo kauan aikaa sitten, kun kalanmaksaöljyn huomattiin auttavan tuberkuloosissa. Nyttemmin D-vitamiinin puutos on yhdistetty myös eräiden autoimmuunisairauksien syntyyn. Vaikka D-vitamiinilisien käytön tarve on nyt myös virallisesti tunnustettu, suuri osa suomalaisista kärsii edelleen D-vitamiinin vajauksesta etenkin talvisaikaan.

Solgar® Betaglukaani immuuni complex-valmisteen ainesosat (vitamiinit, hivenaineet ja fytoravinteet) on tarkkaan valittu tehostamaan vastustuskykyä. Valmisteessa on myös hiivan soluseinämän (Saccharomyces cerevisiae) beta-1,3 ja beta-1,6 glukaaneja sekä polyfenoleja, karotenoideja ja antosyaniineja, joilla on vitamiineja ja hivenaineita täydentävä ja tehostava vaikutus vastustuskykyyn.

Lehden muita artikkeleita

Nivelet kuntoon
Nivelongelmat ovat suomalaisten yleisimpiä vaivoja. Liikkuminen voi hankaloitua fyysisesti vaikean työn tai raskaan...
Lue
Suomalaiset marjat ja pellava - maailman eliittiä
Kasvifenolit, mitä ne ovat? Kasveissa esiintyy suuri määrä erilaisia fenolisia yhdisteitä, joita ei varsinaisesti...
Lue
Ruusunmarjaa nivelille
Saadakseen ruusunmarjaa ympäri vuoden Erik alkoi kehittää hellävaraista kylmäkuivatusmenetelmää, joka säilyttäisi...
Lue