Tehokolmikko - seleeni, kurkumiini ja resveratroli

Nykyään termi ”hiljainen tulehdus” vilahtaa usein esiin ravitsemushoitoihin perehtyneiden asiantuntijoiden kirjoituksissa, luennoissa ja muissa yhteyksissä. 

Matala-asteisessa kroonisessa tulehduksessa eli ns. hiljaisessa tulehduksessa elimistössä vallitsee aina ”hapetusstressi”. Suomessa ravitsemushoitojen uranuurtaja erikoislääkäri Kaarlo Jaakkola on puhunut hapetusstressistä ja sen osallisuudesta moniin kansansairauksiin jo lähes 40 vuoden ajan. On olemassa useita luonnonmukaisia keinoja hapetusstressin ja hiljaisen tulehduksen ehkäisyyn ja hillintään.

Hapetusstressin ja hiljaisen tulehduksen voi selättää ravinnolla ja ravitsemushoidolla

Hapetusstressi on prosessi, joka hitaasti vaurioittaa soluja ja jonka osatekijä on happi. Prosessi on sama kuin naulan ruostuminen tai ruoan hapettuminen. Esimerkiksi omenan tummuminen, kun se halkaistaan tai rasvan härskiintyminen. Nykyinen stressaava elämäntyyli, köyhtynyt ravinto sekä elinympäristöstä saamamme myrkyt, runsas lääkkeiden ja nautintoaineiden käyttö ym. altistavat solumme hapetusstressille. Liiallisen hapetusstressin osuutta useissa sairauksissa on tutkittu melko paljon.

”Eniten näyttöä on sen merkityksestä syövän ja sepelvaltimotaudin synnyssä sekä hermoston rappeutumissairauksissa, kuten Parkinsonin taudissa ja Alzheimerin taudissa. Hapetusstressi on osatekijänä myös useissa ikääntymiseen liittyvissä yleisissä muutoksissa”, kertoo Kaarlo Jaakkola kirjassaan Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla. Viimeaikaisissa tutkimuksissa on todettu, että myös ylipaino aiheuttaa elimistössä tulehduksen ja tätä kautta hapetusstressiä.

Antioksidanttihoidon eli ravitsemushoidon tavoitteena on saada elimistöä vaurioittava hapetusstressi neutralisoitua. Elimistö tarvitsee jatkuvasti ”puolustaja-aineita”, antioksidantteja, jotka suojaavat elimistön heikkoja kohtia, korjaavat soluvaurioita, sammuttavat tulehduksia ja estävät solujen hapettumista eli härskiintymistä”, sanoo Kaarlo Jaakkola. Antioksidantteja ovat mm. A, -B, -C,- ja E-vitamiinit, ubikinoni, beetakaroteeni, seleeni, sinkki ja omega-3 rasvahapot. Myös suoliston hyvä kunto on tärkeä. Kroonista tulehdusta ei voida saada kuriin, jos ruoansulatuselimistö on sairas. Lisäksi luonnosta löytyy runsaasti erilaisista kasveista, marjoista ja hedelmistä peräisin olevia ainesosia, joilla on vahvoja elimistöä suojaavia vaikutuksia.

Ravintolisä, joka yhdistää seleenin ja vahvojen kasviperäisten aineiden tehon

Seleeniä on Suomen maaperässä niukasti, ja siksi sitä ei kulkeudu riittävästi elintarvikkeisiin (vilja, maito, liha jne.). Vuonna 1987 suomalaisten kokoveren seleenipitoisuus oli tutkimusten mukaan noin 2,5 μmol/l. Pitoisuus on tasaisesti laskenut ollen vuonna 2003 noin 1,6 μmol/l, siitä huolimatta, että natriumselenaattia on lisätty kasvilannoitteisiin Maa- ja metsätalousministeriön päätöksellä. Vaikka seleeniä lisätäänkin lannoitteisiin, on suomalaisten seleenin saanti ruuasta yhä maailman vähäisimpiä. Seleeni on paitsi antioksidantti, myös ihmiselle välttämätön hivenaine, joka lisää elimistön immuunipuolustusta, ylläpitää silmien, ihon ja hiuksien terveyttä. Se on tärkeä kilpirauhasen ja maksan normaalille toiminnalle.

Kurkumiini on peräisin kurkumakasvista Etelä-Aasiasta, jossa sitä käytetään runsaasti luonnonmukaisena mausteena sekä lääkkeenä. Kurkumiini antaa keltaisen tai oranssin värin ja siksi sitä käytetään makeisissa, hedelmissä, keitoissa ym. Kurkumiinilla on todettu runsaasti hyödyllisiä terveysvaikutuksia mm. nivelille ja lihaksille. Uusimmat tutkimukset kertovat, että kurkumiinista voi olla apua myös painonhallinnassa.

Resveratroli on useissa kasveissa esiintyvä fenoliyhdiste, jota on löydetty erityisesti punaisista ja sinisistä rypäleistä sekä puolukoista, mustikoista ja karpaloista. Rypäleet tuottavat resveratrolia ilmeisesti suojautuakseen sienitaudeilta. Ranskalaisten huomattavan alhaisen sydän- ja verisuonitautiesiintyvyyden on selitetty johtuvan heidän runsaasta punaviinin kulutuksestaan. Punaviinin runsas juominen voi aiheuttaa terveysongelmia, joten parempia vaihtoehtoja ovat ravintolisät tai rypälemehu. Resveratroli on yksi rypäleiden voimakkaimmista terveyttä edistävistä polyfenoleista, jonka sanotaan kumoavan runsaskalorisen ruokavalion aiheuttamia haittoja.

Sekure-valmisteen vuorokausiannos sisältää: resveratrolia 100 mg, kurkumiinia 400 mg ja seleeniä 100 μg. Kysy lisää Luontaistuntija-myymälästä. 

Lehden muita artikkeleita

Etanaseerumia iholle!
Etanan kostea pinta on altis vaurioille, mutta samalla sillä on hämmästyttävä kyky uusiutua ja korjata vaurioita....
Lue