Tasapainoa murrosikään ja vaihdevuosiin

Murrosikä ­- teiniaika on voimakkaan fyysisen ja henkisen kasvun aikaa. Muutokset hormonierityksessä aikaansaavat kasvupyrähdyksen ja johtavat lisääntyneeseen energian ja ravintoaineiden tarpeeseen.

Onerva Pekkonen, proviisori, apteekkari emerita

Kehittyvä nuori tarvitsee täysipainoista ravintotiheää ruokaa jokaisena päivänä kaikilla aterioilla: aamuateria, lounas, joko koulussa tai kotona, illallinen, välipalat ja mahdolliset ravintolisät.

Nuorten huonot ruokatottumukset ovat melko yleisiä. Aterioiden jättäminen väliin sekä koulussa että kotona ja korvaaminen pikaruoalla, sipseillä, limsalla ja makeisilla vääristää ruokavaliota, jolloin vaarana on vitamiinien, kivennäis- ja hivenaineiden puute. Myös yksipuolinen ruokavalio, laihdutus ja huonosti suunniteltu vegaaniruoka johtavat samaan. Tutkimukset osoittavat, että keskimääräisen teini-ikäisen ruokavalion ravitsemuksellinen arvo jää alle tälle tärkeälle elämänvaiheelle vaaditun tason. Riittämättömiä pitoisuuksia on todettu tärkeiden ravintoaineiden, kuten D-vitamiinin, C-vitamiinin, B1-vitamiinin, B2-vitamiinin, magnesiumin, kalsiumin, raudan ja sinkin saannissa. Monipuolinen ja vaihteleva ruokavalio ja riittävä ravintoaineiden saanti ovat edellytyksenä nuoren terveelle ja täysipainoiselle kehitykselle. Seuraavassa on kasvavan nuoren ravitsemuksen tärkeimpiä kulmakiviä:

1. Mielialan vaihtelut ovat murrosiässä normaaleja molemmilla sukupuolilla, mutta varsinkin tytöillä ennen kuukautisia. Aivot kehittyvät ja mielialat saattavat vaihdella masennuksesta aggressiivisuuteen. Keskittyminen on välillä vaikeata. Stressi ja paineet koulusuorituksista tai muusta syystä voivat häiritä yöunta tai siirtää nukkumaanmenoa, mikä vaarantaa tervettä kasvua. Aivoille välttämättömiä ravintoaineita ovat B-ryhmän vitamiinit, sinkki ja magnesium. Välttämättömät rasvahapot tasapainottavat myös tunnetiloja ja niitä saa avokadosta, pähkinöistä, siemenistä, oliiviöljystä, pellavasta, rasvaisesta kalasta sekä ravintolisistä.

2. Kumpaakin sukupuolta huolestuttaa ihon epäpuhtaus, finnit. Näiden oireiden hiljentämiseen elimistö kaipaa B6-vitamiinia ja sinkkiä.

3. Nuoren pituuskasvu on nopeaa ja luuston riittävä lujittuminen lisää kalsiumin, fosforin, magnesiumin, C-vitamiinin, K-vitamiinin sekä D-vitamiinin tarvetta. Ruokavalioon on syytä lisätä runsaasti mineraaleja sisältäviä ruoka-aineita, kuten äyriäisiä, kalaa, lihaa, papuja, palkokasveja, pähkinöitä ja tummanvihreitä vihanneksia.

4. Lihasten kasvun tukemiseen pojilla ja tytöillä naisellisen muodon kehittymiseen elimistö kaipaa hyviä proteiinin lähteitä (liha, kala, kananmunat) sekä sinkkiä ja rautaa. Lihasten kehittyminen edellyttää myös hyvää hemoglobiinitasoa, jota tukee myös riittävä raudan saanti, folaatti, B12-vitamiini sekä kupari.

5. Aivojen kehitys voimistaa murrosiässä tietoa käsitteleviä prosesseja, esimerkiksi muistin, oppimisen, ajattelun, havaitsemisen, tarkkaavaisuuden, luovuuden ja ongelmanratkaisun toimintaa. Tämä ns. kognitiivisen toiminnan voimistuminen alkaa noin 11 vuoden iässä ja vaatii riittävää jodin saantia. Jodia tarvitaan myös normaaliin kilpirauhasen hormonien tuotantoon ja kilpirauhasen toiminnan turvaamiseen. Meillä Suomen maaperässä jodin määrä on niukkaa, joten sen saanti on turvattava jodisuolan tai ravintolisän avulla tai ravintoaineiden, kuten äyriäisten, merilevän, Chlorellan tai Spiruliinan avulla.

6. Murrosikäisillä tytöillä kuukautisten alkaminen lisää raudan tarvetta. Ravinnossa hyviä raudan lähteitä ovat liha, pavut palkokasvit, pähkinät, siemenet ja vihannekset.

7. D-vitamiinin riittävään saantiin on kiinnitettävä erityishuomio. Nuorten harrastukset ovat suurelta osin sisätiloissa, jolloin luontainen auringonvalon vaikutuksesta saatava D-vitamiini jää vähäiseksi. Suomi sijaitsee lisäksi pohjoisella pallonpuoliskolla, joten meillä iholla auringonvalon vaikutuksesta syntyvää D-vitamiinia saadaan ainoastaan kesäkuukausina, mikäli oleskellaan auringossa käsivarret ja jalat paljaana päivittäin noin puoli tuntia. Suomessa D-vitamiinin niukan saannin vuoksi on virallinen suositus antaa ravintolisänä teini-ikäisille päivittäin D-vitamiinia vuoden ympäri.

Teini-ikäisten riittävä vitamiinien, mineraalien ja muiden mikroravintoaineiden saanti voidaan hyvin turvata Wild Nutritionin kehittämillä monipuolisilla luonnonmukaisilla ravintolisillä, joita on erikseen teinitytöille: Teengirl Daily Multi ja teinipojille: Teenboy Daily Multi. Valmisteet sisältävät optimaaliset ravintoaineet tukemaan aivojen kehitystä sekä kummankin sukupuolen erityiskehitystä ja kehon kasvua.

Vaihdevuodet

Vaihdevuodet eli menopaussi on useita vuosia kestävä naisen elimistön luonnollinen murrosvaihe, jona aikana naisen hedelmällisyys lakkaa kuukautiskierron loputtua munasarjojen hormonituotannon hiipumisen seurauksena. Tämä tapahtuu suomalaisella naisella keskimäärin 51 vuoden iässä. Hormonien tuotannon loppuminen aiheuttaa monille naisille yksilöllisiä kiusallisia oireita: ärtyneisyys, kuumat aallot ja yölliset hikoilupuuskat sekä unihäiriöt, väsymys, muistin huononeminen, haluttomuus, hermostuneisuus, masentuneisuus, sydämen tykytys. Oireet voivat alkaa neljänkymmenen ikävuoden jälkeen pikkuhiljaa ja jatkuvat yksilöllisesti jopa vuosikausia.

Vaihdevuodet ovat naisilla fyysisen ja emotionaalisten muutosten aikaa, jolloin elimistö kaipaa tukevia ja energiatasoja kohottavia erityisiä ravintoaineita, jotka lievittävät oireita, joita hormonivaihtelut aiheuttava. Wild Nutritionin kasviperäinen valmiste Botanical Menopause Complex on kehitetty tukemaan luonnollisia fyysisiä ja tunne-elämään liittyviä prosesseja sekä perimenopaussin että itse vaihdevuosien aikana. Valmiste tukee lisämunuaista ja kilpirauhasta sekä rauhoittaa, edistäen hermoston normaalia toimintaa, lisää stressin sietokykyä ja tukee immuunijärjestelmää. Valmiste vähentää lisäksi väsymystä ja tukee normaalia energiaa tuottavaa aineenvaihduntaa ja psykologista toimintaa.

Wild Nutrition ravintolisät edustavat uutta ravintolisien sukupolvea, sillä ne eroavat aikaisemmista, valmistusmenetelmän, laadun ja pitkäaikaisten terveysvaikutusten suhteen. Uusi innovatiivinen valmistusmenetelmä perustuu siihen havaintoon, että elimistö tunnistaa oikean ravinnon mukanaan saamat ravintoaineet ja käyttää ne täysipainoisesti kehon hyödyksi.

Tässä uudessa Food-Grown valmistusmenetelmässä, jota ravintolisävalmistaja Wild Nutrition käyttää, ravintoaineet lisätään oikeaan ravintoon, missä niiden annetaan kasvaa ja kehittyä kahden vuorokauden ajan. Prosessin aikana lisätyt ravintoaineet muuntuvat täysin osaksi ravintoa, jolloin myös niiden teho voimistuu. Lopputuotteena on ravinnerikas kuivattua ruokamassaa sisältävä kapseli, jonka ravintoaineet keho tunnistaa ja ohjaa ravinteet kehossa sinne missä niitä tarvitaan. Tällä menetelmällä tuotetun ravintolisän biohyödynnettävyys on erittäin tehokas ja pitkävaikutteinen jopa pieninä annoksina, sillä ravintoaineiden imeytyminen elimistöön on lähes täydellistä.

Wild Nutrition valmisteet ovat luonnollisia 100 prosenttisesti ravinnosta koostuva vitamiini- ja hivenainesarja. Sarjan tuotteet on kehitetty yksilötarpeisiin kummallekin sukupuolelle eri ikäkausiin ja eri elämänvaiheisiin. Valmisteet sisältävät ainoastaan täysipainoista vitamiini-, mineraali- ja hivenainerikastettua ruokaa pakattuna kasviskapseliin. Anna kehosi päättää!

Lehden muita artikkeleita

Hoida täitartunta tehokkaasti ja luonnollisesti
Pahin kausi jatkuu pitkälle kevättalveen. Nykyään on tosin havaittavissa entistä enemmän täiepidemioita ympäri vuoden:...
Lue
Sapettaako tahra valkoisen leningin tai paidan miehustassa?
Sappisaippua on kasvirasvapohjainen perussaippua, joka sisältää naudan sappinestettä.  Tämä sappi käyttäytyy...
Lue
Luontaistuntija-tarjoukset
Tarjoukset ovat voimassa myymälöissä ja verkkokaupassa 18.8.–31.8.2017 tai niin kauan kuin...
Lue