Tämä on miesten juttu

Tiesitkö, että joka viides yli 50-vuotias mies saa osteoporoottisen murtuman ja että kolmasosa kaikista lonkkamurtumista ilmenee miehillä? Tulevaisuuden haasteisiin voi kuulua myös nuorten miesten liikkumattomuus. Heillä lonkkamurtumariski voi kaksinkertaistua jo keski-iässä. Luita haurastuttava osteoporoosi ei siis ole vain vanhojen naisten sairaus. Näin todettiin Luustoviikolla järjestetyssä Miesten juttu -mediaseminaarissa, jossa luustotutkimusta tehnyt UKK-instituutin tutkimusjohtaja Harri Sievänen vetosi miehiin: Liikkukaa luittenne edestä!

- Mitä enemmän istut, sitä helpommin myös kaadut, kompastut ja liukastut. Jo 3-4 tunnin viikoittainen liikunta - esimerkiksi reipas kävely - riittää alentamaan murtumariskiä. Ikääntyneen kannattaa panostaa myös tasapainon hallintaan, Sievänen sanoo.

Jokainen mies on vaarassa sairastua, ellei tee jotakin asian eteen. Yleensä miehet eivät hakeudu lääkäriin eivätkä huomaa oireita, ennen kuin saavat murtuman. On hyvä tietää, ettei luun murtuminen kaaduttaessa tai pudottaessa alle metrin korkeudelta ole missään iässä normaalia. Luuston kuntoon vaikuttavia tekijöitä ovat ikä (miehillä luun hajoaminen kiihtyy 70 vuoden iässä), perimä, aikaisemmat murtumat, yli kolme kuukautta kestänyt kortisonin käyttö, muu lääkitys, testosteronin puute ja krooniset sairaudet.

Luustolle ystävällisiin elintapoihin lukeutuvat tarpeeksi kalsiumia ja proteiinia sisältävän ruokavalion ohella D-vitamiinin riittävä saanti, säännöllinen luita kuormittava liikunta, tupakoimattomuus, alkoholin kohtuukäyttö sekä muun muassa alipainon välttäminen. 

Timo Elo, toimittaja