Suomalaiset tarvitsevat enemmän seleeniä

Vasta 1960-luvulla osoitettiin, että seleeni on elintärkeä hivenaine eläimille ja ihmisille.

Seleeniä alettiin lisätä Suomessa viljan lannoitteisiin vuonna 1984 ja nykyisin sitä lisätään Y-lannoitteisiin 10 milligrammaa/kg. Leipomotuotteiden tekoon käytetään kuitenkin pääosin ulkomaista viljaa, joka ei välttämättä sisällä riittävästi seleeniä (kotimainen vilja menee rehuteollisuuden käyttöön tai vientiin). Euroopassa seleenin saanti on romahtanut merkittävästi sen jälkeen, kun runsaasti seleeniä sisältävän viljan tuontia on rajoitettu USA:sta. Esimerkiksi Isossa-Britanniassa seleenin saanti on pudonnut 60 mikrogrammasta 30 mikrogrammaan. Myös luomutuotteista saa niukasti seleeniä, koska luomutuotannossa ei käytetä seleenipitoisia lannoitteita. Eläinlääkinnässä seleenin riittävän saannin merkitys ymmärrettiin Suomessa jo 1960-luvun alussa, jolloin sitä alettiin käyttää erityisesti eläinten lihasrappeuman estämiseksi.

Seleenin tarve ja saanti Suomessa

Seleenin päivittäiseksi tarpeeksi on Suomessa arvioitu 50 mikrogrammaa naisilla ja 60 mikrogrammaa miehillä. Turvalliseksi päiväsaannin ylärajaksi aikuisille on arvioitu 300 mikrogrammaa. Periaatteessa 50–60 mikrogrammaa riittää tyydyttämään väestötasolla elimistön ravitsemustarpeen perusterveellä ihmisellä. Tutkijat ovat kuitenkin sitä mieltä, että optimaalinen tarve eri ihmisillä saattaa erota huomattavasti riippuen perimästä ja ympäristötekijöistä. Erityisesti stressi ja ympäristömyrkyt, kuten raskasmetallit, kuluttavat seleeniä elimistössä. Myös seniorit näyttäisivät selvästi hyötyvän lisäseleenin saannista. Suomalaiset saavat pääosan seleenistään viljatuotteista, maidosta ja lihasta, myös pähkinät ovat hyvä seleenin lähde.

Seleenin toiminta elimistössä

Seleeni on tärkeä rakenneosa monissa entsyymeissä ja selenoproteiineissa, jotka tukevat aineenvaihduntaa, lisääntymistä, vastustuskykyä, aivojen terveyttä sekä sydämen ja verisuoniston kuntoa. Tällä hetkellä tunnetaan ainakin 24 erilaista selenoproteiinia, joista tunnetuin on glutationiperoksidaasi. Se on voimakas aine, joka neutraloi happiradikaaleja ja suojaa elimistöä hapetusstressiltä. Seleeni osallistuu elimistössä moniin tärkeisiin toimintoihin, kuten perimäaineksen (DNA) korjaukseen. Seleeni pystyy myös kierrättämään uudelleen C-vitamiinia elimistössä. Tämä selittää sen, miksi seleenin ja C-vitamiinin on havaittu toimivan synergisesti yhteistyössä. Myös E-vitamiinilla ja seleenillä on edullinen synergistinen yhteisvaikutus.

Hiusten ja kynsien huono kunto voi olla ensimmäinen merkki seleenin puutteesta. Kilpirauhasen hormonitoiminta tarvitsee jodin ohella seleeniä, jotta aktiivista kilpirauhashormonia (T3) syntyy riittävästi. Seleeni liittyy myös lisääntymiseen, sillä seleeniä tarvitaan siittiöiden muodostumiseen. Parhaillaan tutkitaan seleenin merkitystä muun muassa sydän- ja verisuonisairauksissa, nivelrikossa ja metabolisessa oireyhtymässä.

Solgarin turvalliset ja imeytyvät seleenivalmisteet

Solgarilla on myynnissä orgaanista, hyvin imeytyvää selenometioniinia, jossa seleeni on sidottu metioniini-aminohappoon. Tällainen seleeni on elimistölle helposti hyväksikäytettävässä muodossa. Solgar valmistaa tuotteensa tiukkojen GMP-standardien mukaisesti, ja tuotteiden laatua valvotaan huolella omassa laaduntarkkailulaboratoriossa raaka-aineista valmiisiin tuotteisiin asti. Solgarin seleenivalmisteet on pakattu lasipulloihin, mikä takaa tuotteen hyvän säilyvyyden ja suojaa kosteudelta.

Tiesitkö, että stressi ja ympäristömyrkyt kuluttavat seleeniä elimistössä?

Lehden muita artikkeleita

Suolisto kuntoon
Suolisto on terveytemme kehto. Nyt on aika laittaa suolisto kuntoon, näillä ohjeilla se onnistuu. Suoliston...
Lue
Suomalainen piigeeli on hellinyt vatsoja jo vuosia
Monet kärsivät happamista röyhtäisyistä ja närästyksestä, jotka voivat johtua vatsahapoista. Vatsalaukussa muodostuvat...
Lue
Voisiko ulkoinen glukosamiini auttaa? Nivelkipu – lihassärky – jomotus
Nivelet tekevät mahdolliseksi luidenväliset liikkeet ja sen, että voimme liikutella, kiertää ja taivuttaa kehoamme....
Lue