Suomalaiset marjat ja pellava - maailman eliittiä

Suomen valoisan ja lyhyen kesän aikana kasvavat marjat ovat ainutlaatuisia. Niissä hyödyllisten terveysvaikutteisten aineiden pitoisuudet ovat moninkertaisia esimerkiksi Etelä-Euroopan marjoihin verrattuna. Marjojen terveysvaikutuksia tutkitaan nykyään hurjalla mielenkiinnolla. Päämielenkiinto tutkimuksissa on suuntautunut marjojen fenoleihin. Moni terveyskaupan asiakas onkin hyvin tietoinen esimerkiksi karpalo - ja mustikkatuotteiden terveysvaikutuksista.

Kasvifenolit, mitä ne ovat?

Kasveissa esiintyy suuri määrä erilaisia fenolisia yhdisteitä, joita ei varsinaisesti luokitella ravintoaineiksi.Fenoliset yhdisteet toimivat kasveissa muun muassa väripigmentteinä, suojaavat kasvia liialliselta UV-säteilyltä, tuhohyönteisiltä, viruksilta, bakteereilta ja sieniltä sekä toimivat kasvihormoneina. Näin ne vaikuttavat kasvin makuun, väriin, koostumukseen ja säilyvyyteen sekä toimivat antioksidantteina.  Myös ihminen hyötyy monella tavalla kasvifenoleista.

Marjat kiinnostavat suomalaisia tutkijoita

Marja-aiheisia tutkimuksia ja yhteenvetoja tutkimuksista on tehty viime aikoina paljon. Yksi kattava ja mielenkiintoinen tutkimus tehtiin yhteistyössä VTT:n ja Kuopion yliopiston kanssa. Tutkimukseen valittiin koehenkilöitä joilla oli metabolinen oireyhtymä, eli jossa samalla henkilöllä on useita valtimonkovettumataudin ja aikuistyypin diabeteksen vaaratekijöitä; ylipainoa, korkea verenpaine, kohonneet veren rasva-arvot jne. Koe-henkilöt jaettiin kahteen ryhmään jossa yksi ryhmä söi runsaasti mustikkaa ja toinen ryhmä runsaasti lakkaa, vadelmaa ja mansikkaa. Lisäksi oli kontrolliryhmä joka ei syönyt marjoja lainkaan. Testi kesti 16 viikkoa, joista kahdeksan viikkoa syötiin 300g marjoja päivittäin. Tutkittavilta otettiin yli 2300 näytettä. Kaikilla marjoilla todettiin olevan hyödyllisiä vaikutuksia. Vatsavaivoista kärsiville marjat ovat erityisen ihanteellista ravintoa. Kokeiden perusteella marjojen fenolit estävät tehokkaasti haitallisten suolistobakteerien kasvua ilman, että niillä on vaikutusta suoliston hyviin bakteereihin.

Pellava – täydellistä terveysruokaa

Pellava on monipuolinen kasvi, joka voidaan hyödyntää varresta siemeniin. Siitä voidaan valmistaa mm. lääkkeitä, öljyä, kangasta, rakennusten lämpö- ja äänieristeitä jne. Pellavakasvista voidaan hyödyntää lähes 100 %. Pellavaa on käytetty jo ainakin 5000 vuotta ravinto- ja kuitukasvina.  Se kuuluukin suomalaiseen maalaiskulttuurimaisemaan.

Pellavansiemenet sisältävät runsaasti kuitua. Pellavarouhe sisältää keskimäärin 37 % ravintokuitua, josta 2/3 on liukenematonta ja 1/3 on liukenevaa kuitua. Liukenematon kuitu toimii suoliston hyväksi lisäämällä ulosteen massaa ja tarpeellisten bakteerien määrää. Muiden siementen tavoin pellavassa on tiivis paketti myös öljyjä, proteiinia, kivennäisaineita ja vitamiineja mm. kaliumia, magnesiumia, kalsiumia ja seleeniä sekä runsaasti B-, E- ja K-vitamiineja.

Pellavansiemenissä on erityisen paljon linoli- ja alfalinoleenihappoa. Alfalinoleenihappo (ALA) on ihmiselle välttämätön rasvahappo, joka lukeutuu Omega 3 -rasvahappoihin. Sen tiedetään edistävän veren kolesterolitasojen pysymistä normaalina. Suomalaisessa pitkän päivän alueella kasvavassa pellavassa on jopa 20 % enemmän hyviä rasvahappoja kuin ulkomailta tuodussa. Kannattaakin siis suosia suomalaista pellavaa.

Marjat ja pellava toimivat hyvin yhdessä

Marjat ja pellava tuovat suurta lisäarvoa ruokavalioomme, mutta myös vatsamme hyvinvoinnille. Kaikilla marjoilla tiedetään olevan useita terveysvaikutuksia, joten niitä kannattaa syödä monipuolisesti. Marjoja kannattaa syödä myös niiden runsaan vitamiini-, hivenaine- ja kuitupitoisuutensa vuoksi. Mustikka, tyrni, karpalo ja ruusunmarja sisältävät runsaasti flavonoideja, antosyanideja ja fenolisia yhdisteitä, joilla tiedetään olevan runsaasti hyviä vaikutuksia koko elimistölle.

 

LINOMIX

Lehden muita artikkeleita

Nivelet kuntoon
Nivelongelmat ovat suomalaisten yleisimpiä vaivoja. Liikkuminen voi hankaloitua fyysisesti vaikean työn tai raskaan...
Lue
Ruusunmarjaa nivelille
Saadakseen ruusunmarjaa ympäri vuoden Erik alkoi kehittää hellävaraista kylmäkuivatusmenetelmää, joka säilyttäisi...
Lue
Judy Dench pärjää 007:n pomona
Teinit ympäri maailman ihailevat harvaa lähes kahdeksankymppistä. Tuoreimmassa James Bondissa, Skyfallissa, nimenomaan...
Lue