Suolistovaivat ovat yleisiä – apua on kuitenkin saatavilla

Pitkällä tähtäimellä hyvä terveys on mahdotonta ilman terveellistä ruokavaliota. Toisaalta hyvästäkään ruokavaliosta ei ole apua, jos ruoka ei pilkkoudu tai imeydy kunnolla. Huono ruuansulatus voi johtua monenlaisista tekijöistä, kuten stressistä, kuiduttomasta ja yksipuolisesta ravinnosta sekä mahahappojen tai entsyymien puutteesta. Ruuan esisulatus alkaa jo suussa, tämän vuoksi ruuan perusteellinen pureskelu on tärkeää. Mahalaukussa hapan mahaneste ja sen sisältämä suolahappo ja pepsiini hajottavat ruokaa pienempiin osiin, joka helpottaa entsyymien työskentelyä ohutsuolessa.

 

Mahan suolahappo esisulattaa ruuan

Mahan suolahapon eritys vaihtelee eri ihmisillä. Joillain eritys on vähäistä perinnöllisistä syistä, tai se voi johtua myös jostain sairaudesta tai lääkkeistä, kuten happosalpaajista. Suolahappotabletteja on mahdollista käyttää tilanteissa, joissa mahan oma suolahapon eritys on vähäistä. Niitä ei saa kuitenkaan käyttää, jos ruokatorvessa, pohjukaissuolessa tai mahalaukussa on haavaumia tai tulehdusta. Suolahapon vajauksen oireita ovat muun muassa ilmavaivat, mahan polttelu ja närästys, röyhtäily, ummetus ja pahanhajuinen hengitys. Suolahapon pitkäaikainen puutos voi heijastua myös monenlaisina yleiskunnon oireina, kuten yleisenä vetämättömyytenä ja masennuksena. Myös iho voi oireilla ja kynsien rakenne haurastua. Suolahapon puutos voi johtaa myös vitamiinien, erityisesti B12-vitamiinin puutokseen.

 

Entsyymit viimeistelevät ruuan pilkkomisen

Mahahapon suorittaman esisulatuksen jälkeen haiman entsyymit ja sapen sappihapot suorittavat viimeistelytyön pilkkomalla hiilihydraatit, proteiinit ja rasvat yksittäisiksi molekyyleiksi ohutsuolessa. Kun kehon oma entsyymien tuotanto on lamaantunut, voidaan ruuan hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen pilkkoutumista avustaa käyttämällä erilaisia kasvi- tai eläinperäisiä entsyymivalmisteita.

 

L-glutamiini aminohappo uudistaa ohutsuolta

Ohutsuoli tarvitsee runsaasti energiaa toimiakseen. L-Glutamiini on tärkeä amino­happo, jota ohutsuolen solut käyttävät energian lähteenä ja nukkapinnan uusimiseen, siksi sen riittävä saanti on elintär­keää erityisesti jos suolisto on tulehtunut tai ärtynyt.

 

Paksusuolen bakteerikanta vaikuttaa koko elimistöön

Paksusuolen bakteerit hajottavat niitä osasia, joita ohutsuoli ei ole pystynyt imeyttämään. Paksusuolessa on useita satoja erilaisia bakteerilajeja, joilla on tärkeä tehtävä paitsi suoliston myös yleisen kehon vastustuskyvyn ylläpitämiseksi. Lactobacillus ja Bifidobakteerit ovat tutkituimpia suoliston hyviä bakteereja, joiden tasapaino on suolistossa tärkeä ja niiden tiedetään estävän haitallisten bakteereiden ja hiivojen liiallista kasvua.

Lehden muita artikkeleita

Pidetään huolta itsestämme
Kohonnut verenpaine on suomalaisilla hyvin yleistä. Tiesitkö, että se ei luotettavasti näy eikä tunnu? Kohonneen...
Lue
Kauppiaan vinkkejä jaksamiseen
Laboratoriohoitaja ja fytonomi Maija Huhtikorpi on neuvonut asiakkaita Luontaistuntija -myymälässään Helsingin Malmilla...
Lue
Kotimaiset hoitosalvat ihonhoidon onneksi
Frantsila on jo yli 30 vuoden ajan valmistanut erilaisia hoitosalvoja ihonhoitoon. Lähtökohtina ovat olleet suomalainen...
Lue