Suojaa silmiäsi oikeilla ravintoaineilla

Koska ihmiset elävät aina vain vanhemmiksi, silmien terveyden ylläpitäminen nousee entistä tärkeämmäksi. Ravinnossa on monia aineita, jotka suojaavat silmiä ja torjuvat niiden ennenaikaista rappeutumista. Aina ruokavalio ei kuitenkaan ole riittävän monipuolinen, jotta siitä saisi riittävästi silmille tärkeitä suoja-aineita. Oikein valituista ravintolisistä voi silloin olla hyötyä.

 

Silmänpohjan ikärappeumaa voi hidastaa

Silmänpohjan ikärappeuma eli makuladegeneraatio on länsimaissa yleisin pysyvään näkövammaan johtava silmän näkökyvyn heikentymä. Se kohdistuu pienelle verkkokalvon alueelle silmän takaosaan, jota kutsutaan keltatäpläksi. Silmänpohjan ikärappeuma ei aiheuta kipua tai täyttä sokeutumista, vaan ongelmat ovat tarkan näkemisen alueella. Rappeuman edetessä tarkan näkemisen kohdalla saattaa olla vain tyhjä alue. Silmänpohjan ikärappeumaa on kahta tyyppiä, kosteaa ja kuivaa. Kuivaa silmänpohjan ikärappeumaa voidaan ennaltaehkäistä oikealla ruokavaliolla.
 

Näkökyky heikentyy vaiheittain

Silmänpohjan ikärappeuma vaikuttaa tarkan näkemisen alueella ja haittaa erityisesti lukemista sekä TV:n tai valokuvien katselua. Ongelman kehittymisessä on yksilöllistä vaihtelua, mutta yleensä aluksi on vaikeuksia nähdä pientä tekstiä ja yksityiskohtia, vaikka henkilö käyttäisi lukulasejakin. Alkuvaiheessa keskellä kuvaa voi olla tahra tai tarkan näön alue voi olla samea tai vääristynyt. Tekstirivit saattavat vääristyä tai ne voivat aaltoilla. Silmät voivat olla valonarat ja henkilö voi nähdä muotoja ja valoja, joita ei oikeasti ole olemassa. Joskus muutokset havaitaan vain toisessa silmässä. Myöhemmässä vaiheessa tarkan näkemisen alueella voi olla vain tyhjä kohta, näkökentän reuna-alueilla näkö kuitenkin pysyy normaalina.
 

Keltatäplä eli makula

Silmänpohjan ikärappeuma vaikuttaa verkkokalvolla keltatäplän eli makulan alueeseen. Keltatäplä on pieni, nuppineulan pään kokoinen alue, joka on tärkeä yksityiskohtien ja värien näkemisessä. Kun valo osuu silmään, se kohdistuu verkkokalvolle silmän takaosaan. Keltatäplä sisältää miljoonia tappisoluja, jotka toimivat parhaiten kirkkaassa valossa ja auttavat lukemaan, kirjoittamaan ja näkemään yksityiskohtia ja värejä. Silmänpohjan ikärappeumassa nimenomaan tappisolut vaurioituvat. Muut keskeiset verkkokalvon alueet sisältävät sauvasoluja. Niiden avulla näemme hämärässä ja ”sivusilmällä”. Sauvasoluihin ikärappeuma ei vaikuta, joten tila ei aiheuta täydellistä sokeutumista.
 

Riskitekijät

Ongelman tausta on toistaiseksi tuntematon, mutta sen riskitekijöitä ovat:

  • korkea ikä
  • naissukupuoli
  • perintötekijät
  • tupakointi
  • auringonvalo
  • ruokavalio
  • A, E- ja C-vitamiinin sekä sinkin ja seleenin puutos.

Ihminen ei voi muuttaa ikäänsä tai geenejään, mutta elämäntavoilla voi vaikuttaa silmänpohjan ikärappeuman kehittymiseen.
 

Silmänpohjan ikärappeumassa kaksi eri muotoa

Verkkokalvon ikärappeumaa on kahta tyyppiä; kuivaa ja kosteaa. Kuiva muoto on näistä huomattavasti yleisempi. Se kehittyy hitaasti, jopa vuosien ajan ja aiheuttaa asteittaisen näön hämärtymisen tarkan näön alueella. Pahimmillaan keskeisen näön alueelle kehittyy tyhjä alue, mutta täydelliseen sokeuteen tila ei johda.

Kostea muoto on harvinaisempi, verkkokalvon ikärappeumaan sairastuneista siitä kärsii noin 10–15 %. Kun keltatäplän solut lakkaavat toimimasta, kosteassa muodossa elimistö alkaa kasvattaa uusia verisuonia silmään korjatakseen tilannetta. Valitettavasti verisuonet kasvavat väärään paikkaan ja aiheuttavat keltatäplän turvotusta. Uudisverisuonien muodostuminen aiheuttaa vain lisää tuhoa ja sen aiheuttama arpeutuminen vaurioittaa tarkan näkemisen aluetta. Kostea muoto saattaa edetä ja vaurioittaa näköä hyvin nopeasti. Kosteaan muotoon on olemassa silmän pistoshoito, joka lopettaa tai vähentää uudisverisuonien muodostumista. Tilaa ei kuitenkaan pystytä korjaamaan.

Kuivaa silmänpohjan ikärappeumaa voidaan ennaltaehkäistä oikealla ruokavaliolla. Luteiini ja zeaksantiini ovat ainoita luonnon 600 karotenoideista, joita löytyy silmästä. Silmässä niiden pitoisuus on huomattavasti korkeampi kuin muualla elimistössä. Elimistö ei itse valmista karotenoideja, joten ne on saatava ravinnosta. Luteiinia on saatavana kehäkukasta peräisin olevana ravintolisänä.
 

Luteiini ja zeaksantiini ovat voimakkaita antioksidantteja

Luteiinin ja zeaksantiinin vaikutuksia silmiin on tutkittu laajalti. Ne edistävät näön tarkkuutta ja silmien hyvinvointia ja niiden on havaittu suojaavan silmiä UV-säteilyltä, valolta ja tietokoneen ruudun säteilyltä. Ne lisäävät keltatäplän pigmentin määrää ja asettuvat sinne suojaavaksi kerrokseksi, toimien kuin silmien sisäiset aurinkolasit.

Luteiini edistää myös silmän mukautumista vaihtelevaan valon määrään, kohentaa hämäränäköä ja kontrastinäköä sekä vähentää sokaistumista esim. pimeässä autoillessa. Luteiini suojaa silmiä myös keväthangilla hiihdellessä. Luteiinilisää suositellaan ikääntyville, opiskelijoille, päätetyöntekijöille sekä autoilijoille. Myös A-, C- ja E-vitamiinit sekä sinkki ja seleeni ovat silmille tärkeitä ravintoaineita.
 

Visiobalance® Opti - monipuolinen yhdistelmävalmiste silmille

Visiobalance® Opti -ravintolisä on helppo tapa täydentää ruokavaliota silmien hyvinvointia tukevilla ravintoaineilla. Valmiste on kehitetty yhdessä suomalaisen silmälääkärin kanssa ja sopii kaikille, jotka haluavat suojata silmiänsä mm. iän mukanaan tuomilta rasitteilta. Ikääntymisen lisäksi päätetyöskentely, autoilu hämärässä sekä altistuminen kirkkaalle auringonvalolle rasittavat silmiä.

Monipuolinen yhdistelmävalmiste sisältää kehäkukasta uutettua luteiinia ja zeaksantiinia, jotka suojaavat tarkan näön alueen keltatäplää eli makulaa ja voivat auttaa ravitsemuksellisesti pitämään näkökykyä kunnossa. Tuote sisältää lisäksi Pycnogenol® rannikkomännyn kuoriuutetta, sinkkiä, mangaania sekä C-, E- ja B-vitamiineja, jotka torjuvat silmien ennenaikaista ikääntymistä, ylläpitävät hyvää verenkiertoa silmänpohjassa ja auttavat verisuonia pysymään kimmoisina ja toimintakykyisinä. Helposti nieltävät pienikokoiset tabletit eivät sisällä laktoosia, gluteenia, hiivaa, makeutusaineita eikä eläinperäisiä ainesosia. Annostus: 2 tablettia päivässä.
 

Mirtogenol® tukee normaalia silmänpainetta

Normaalin silmän sisäisen paineen ylläpitäminen on erittäin tärkeää silmien terveydelle ja normaalille näkökyvylle. Mirtogenol®-ravintolisä auttaa tukemaan normaalia silmän sisäistä painetta.

Mirtogenol® –kapselit sisältävät ainutlaatuisen synergistisen yhdistelmän vakioitua Mirtoselect® mustikkauutetta ja Pycnogenol® rannikkomännyn kuoriuutetta. Mirtoselect® on korkealaatuinen, tutkittu ja vakioitu mustikkauute. Se sisältää mustikan tehoaineita eli antosyaaneja, joista mustikan (Vaccinium myrtillus) tummansininen väri on peräisin. Flavonoideihin kuuluvien antosyaanien hyvä vaikutus silmiin perustuu pitkälti siihen, että ne vilkastuttavat ääreisverenkiertoa. Erityisesti diabeetikoille tällä on merkitystä, sillä diabeteksessa ääreisverenkierto alkaa ajan myötä heiketä, mikä on haitaksi etenkin silmille. Mirtoselect® mustikkauutteella on tehty kliinisiä kokeita, jotka todistavat sen verisuonia suojaavan tehon.

Pycnogenol® rannikkomännyn kuoriuute (Pinus maritima) on ainutlaatuinen vahva bioflavonoidien yhdistelmä, joka sisältää lähes 40 erilaista luontaista ainesosaa. Se on biologisissa järjestelmissä 50 kertaa aktiivisempaa kuin E-vitamiini ja 20 kertaa aktiivisempaa kuin C-vitamiini. Sen on todettu myös tehostavan E- ja C-vitamiinien vaikutusta. Pycnogenol® on maailman tutkituimpia ravintolisiä jo n. 40 vuoden ajan ja se sisältää vakioidun määrän luontaisia bioflavonoideja, mm. proantosyanideja.

Mirtogenol®-ravintolisän sisältämät antosyaanit ja bioflavonoidit ylläpitävät hyvää verenkiertoa silmässä sekä auttavat pitämään silmien hiusverisuonet hyvässä kunnossa, kimmoisina ja läpäisemättöminä. Valmiste tukee normaalia silmän sisäistä painetta vähentämällä kammionesteen erittymistä ja edistämällä silmän normaalia verenkiertoa. Normaalin silmän sisäisen paineen ylläpitäminen on tärkeää silmien terveydelle ja normaalille näkökyvylle, erityisesti yli 60-vuotiailla sekä henkilöillä, joiden lähisukulaisten silmänpaine on noussut tai jotka ovat hyvin likinäköisiä. Vuorokausiannos yksi kapseli sisältää 120 mg Mirtogenol® -uutetta, josta 80 mg Mirtoselect® mustikkauutetta ja 40 mg Pycnogenol® rannikkomännynkuoriuutetta. Mirtogenol® on laktoositon, hiivaton, makeuttamaton ja gluteeniton ravintolisä.
 

Pidä huolta silmistäsi

Monet päivittäiset askareemme kuten päätetyöskentely, lukeminen ja autolla ajo hämärässä sekä altistuminen kirkkaalle auringonvalolle rasittavat silmiämme. Silmien hyvinvointia voi edistää ja ylläpitää pitämällä huolta tärkeiden ravintoaineiden riittävästä päivittäisestä saannista. Suomessa Hankintatukku Oy:n lääketehtaassa valmistetut ravintolisät Visiobalance® Opti ja Mirtogenol® sisältävät tarkoin valittuja ravintoaineita näkökyvyn suojaksi ja ylläpitämiseksi. Tuotteet täydentävät toistensa vaikutusta ja sopivat käytettäväksi samanaikaisesti.
 

Tuotteita on saatavilla Luontaistuntija-myymälöissä ja -verkkokaupassa.

Lehden muita artikkeleita

Luontaistuntija-tarjoukset
Tarjoukset ovat voimassa myymälöissä ja verkkokaupassa 1.3.–30.3.2017 tai niin kauan kuin tuotteita riittää. Valikoima...
Lue
Enemmän kuin kasvojenkohotus
Skin Care™ Collagen Filler -tuotteen ravintoaineet kulkeutuvat verenkierron kautta ihon syvimpiin kerroksiin ja...
Lue
Frantsilan suomalaiset yrttiuutteet - puhdasta yrttivoimaa
Yrttiuutteiden vaikutusta lisää se, että ne imeytyvät hyvin ja imeytyminen alkaa jo suun limakalvoilta, toisin...
Lue