Sokeri ja terveys

sokeri
sokeririippuvuus
terveys
ylipaino
lapset
elintarviketeollisuus

Useita vuosia sitten Suomessa oli tämäntapainen sokerin mainoskampanja: suuressa mainostaulussa oli sokerikulho täynnä valkoista pöytäsokeria, alla teksti Sokeri, luonnon paras energia. Ravintoterapeuttina koin mainoksen hyvin voimakkaasti kahteen jakautuneena; elintarviketeollisuuden rahan tuottajana ja ihmisten terveyden tuhoajana – jälkimmäisestä näin todisteita klinikkatyössäni joka hetki!

Sokerin puolesta- ja vastaanpuhujia riittää. Sen tehdastuotanto ja käyttö eivät ole vähentyneet – päinvastoin - vaikka on vihdoinkin alettu hyväksyä sen negatiiviset vaikutukset terveyteen.

Sokeri on elintarviketeollisuuden yksi parhaista kavereista, sillä se on halpaa ja varmasti tekee tehtävänsä eli jättää tuotteen käyttäjän koukkuun. Taattua on myös se, että rasvafobian hallitessa kaikki vähärasvaiset tuotteet on kyllästetty vähintään yhdellä ja useimmiten monilla eri sokereilla. 

Sokerin vaikutus terveyteen

Sokeri johtaa riippuvuussuhteeseen vahvojen huumeiden tavoin. Sokeri heikentää aivojen toimintaa. Kun maistamme makeaa suussa, sanoma kiirii aivojen hyvänolonkeskukseen, samaan alueeseen, jossa alkoholi ja huumeet vaikuttavat. Sokeri saa aikaan hetkessä dopamiinipiikin. Dopamiinia voidaan kutsua ”palkintokemikaaliksi”, koska olo muuttuu hetkessä erittäin hyväksi – mutta vain lyhyeksi aikaa. Niinpä sokerin tarve vain kiihtyy ja sokeririippuvuus on taattu.

Sokeririippuvuus puolestaan on epäsosiaalisen käytöksen sekä oppimis- ja keskittymiskyvyn puutteen yksi merkittävimpiä taustatekijöitä. Tämä ongelma on erittäin ilmeistä lapsilla, joita usein lääkitään mielialalääkkeillä, vaikka sokerin vieroitushoito olisi tehokkain ja turvallisin hoitomenetelmä.

Stressi- ja addiktiosyöminen on myös yksi yleisimpiä liikalihavuuden syitä. Dopamiinipiikin jatkuva himo eli jatkuva sokerin käyttö johtaa liikakiloihin. Monet ylipainosta kärsivät eivät ymmärrä, eivätkä hyväksy sitä, koska he eivät syö liikaa omasta mielestään, jos katsoo aterioiden kokoa lautasella. He unohtavatkin ne lukemattomat dopamiinipiikit, jotka saadaan aikaan kakkupaloilla, kekseillä, karkeilla ja muilla sokeripitoisilla ruoilla päivän mittaan. On musitettava, että näin saatu liika verensokeri varastoituu rasvakudoksiin rasvaksi, joka pakkautuu monesti keskivartalolle.

Tyypin II diabetes, suureksi osaksi edellä mainituista syistä, on runsaan sokerin käytön tulosta. Diabeteksen oheissairaudet: sydän-ja verisuonisairaudet, munuaisongelmat, kuolio, silmäsairaus ja jopa syöpä ovat suureksi osaksi runsaan sokerin käytön aikaansaamia. Jotkut syöpälajit, kuten paksunsuolen syövät ja rintasyövät on myös liitetty suoraan liialliseen sokerin käyttöön.

Sokeri tuhoaa hampaita, ja huonokuntoisilla hampailla on mahdollisesti myös yhteys sydänsairauksiin, puhumattakaan muista terveysongelmista. Yksi varmin tapa tuhota myös lapsen terveys on syöttää lapsille karkkeja ja ylipäätään sokeripitoisia ruokia. On muistettava, että esim. tyypin II diabetes ei ole enää aikuisiän diabetes, vaan sitä esiintyy jo muutaman vuoden ikäisillä lapsilla. Joten vanhemmat, isovanhemmat ja muut läheiset: antakaa lapsille rakkautta ja hellyyttä terveellisin metodein, joihin sokeri ei kuulu!

Sokerin monta naamiota

Ravinnostamme löytyvä sokeri esiintyy monissa valepuvuissa; fruktoosi, maltaasi, glukoosi, sukroosi, maissisiirappi, dekstroosi, laktoosi, tärkkelys, hedelmämehu ja hunaja. Synteettisistä sokereista ehkä kiistellyin on aspartaami, jonka terveysvaikutukset ovat vakavia, koska se liitetään mm. joidenkin syöpälajien syntyyn, hermoston ja suoliston ongelmiin sekä päänsärkyyn. Muista synteettisistä sokereista mainittakoon mannitoli, sorbitoli ja sakkariini.

Koska sokeri on elintärkeä elintarviketeollisuudessa, uusia ”löytöjä” tehdään jatkuvasti, ovat ne sitten synteettisiä tai enempi tai vähempi luonnollisia, kuten stevia ja ksylitoli. Markkinoilla ei ole valmisruokaa tai juomaa, joissa ei olisi jonkinlaista sokeria, lihapullat, ketsupit ja valmiskeitot mukaan lukien. Lue elintarvikkeiden ainesosaluettelot tarkasti!

Sokeri on herkkua!?

Kuluttaja yhdistää melkein poikkeuksetta sokerin herkkuun, niinpä minulta onkin usein kysytty, käytänkö mitään herkkuja. Vastaukseni on aina sama; joka päivä, joka ateria on minulle herkku, mutta sokeri ei kuulu herkkujeni joukkoon. 

Tarvitseeko elimistö lisättyä sokeria? Ehdottomasti ei! Tasapainoinen, terveellinen ruokavalio, joka koostuu tuoreista kasvikunnan tuotteista, luonnollisista rasvoista (eläin- tai kasvisperäisistä) ja hyvistä proteiineista (tuore liha, siipikarja, kala) antaa kaikki tarvittavat raaka-aineet elimistölle, jotta se voi tuottaa energiaa, rakennusaineita ja muita tarvittavia kemiallisia aineita tukemaan terveyttämme.

Entä ns. terveellinen, luonnollinen sokeri? Hedelmissä ja marjoissa oleva sokeri on ainoa luonnollinen sokeri ja jos syömme näitä käsittelemättöminä, saamme niistä runsaasti vitamiineja ja muita ravinteita. Muut ns. luonnolliset sokerit eivät ole tarpeen, eivätkä tue terveyttä, koska ne lisäävät sokeriaddiktiota!