Sinkki säätelee elimistön aineenvaihduntaa

Sinkkiä sisältäviä valmisteita on käytetty jo muinaisessa Egyptissä muun muassa haavojen parantamiseen ja hedelmällisyyden ylläpitämiseen. Vasta 1930-luvulla havaittiin, että sinkki on elintärkeä ihmiselle.

Sinkki on hivenaine, jota elimistö tarvitsee päivittäin koko elämän ajan. Elimistön sinkki sijaitsee pääosin lihaksissa, luustossa, hiuksissa, kynsissä ja iholla. Sinkillä on tärkeä tehtävä muun muassa perimäaineksen (DNA) säätelyssä, normaalien hormonitasojen ja solujen vastustuskyvyn ylläpitämisessä. Pienikin sinkin vaje elimistössä voi altistaa moninaisille vaivoille, joita ei välttämättä osata heti yhdistää sinkin puutokseen.
 

Miten sinkki vaikuttaa?

Sinkkiä tarvitaan happo-emästasapainon ylläpitämisessä, kognitiivisten toimintojen säätelyssä ja normaalin hedelmällisyyden takaamiseksi. Sinkki auttaa myös luuston, hiusten, ihon ja kynsien pysymistä normaalina. Sinkkiä tarvitaan riittävien testosteronitasojen muodostumiseksi. Se on välttämätön silmien terveydelle ja normaalille näkökyvylle. Mahahappojen erittyminen on sinkin riittävästä määrästä riippuva tapahtuma. Sinkin puute voi johtaa kasvun hidastumiseen, sukupuolihormonien erityksen heikkenemiseen ja ihon pigmentin lisääntymiseen.
 

Milloin voi olla puutetta sinkistä?

Sinkin puute saattaa johtua huonosta ravitsemuksesta, mahahappojen puutteesta, jostain perussairaudesta tai siitä, että sinkin imeytyminen tai hyväksikäyttö on perinnöllisesti heikkoa. Sinkin tarvetta lisäävät myös raskaus, imetys, kova fyysinen harjoittelu, hikoilu ja ikääntyminen. Vegaaneilla sinkin tarve saattaa olla jopa 30 % suurempi kuin sekaruokaa syövillä, sillä kasvien fytiinihappo sitoo sinkin itseensä. Vanhemmiten sinkin saanti pelkästä ruuasta tulee haastavaksi, koska mahahappojen määrä vähenee ja ruuansulatuksen teho heikkenee. Normaalistikin vain 40 % ruuan sisältämästä sinkistä imeytyy.
 

Sinkin puutoksen ensimmäiset merkit

Sinkin puutoksen ensimmäiset oireet voivat näkyä uupumuksena, ihon kunnon heikkenemisenä sekä kynsien ja hiusten rakenteen heikkoutena, muita puutosoireita voivat olla maku- ja hajuaistin heikkeneminen, hämäräsokeus, erilaiset ihottumat ja hiusten lähtö. Riittämätön sinkin saanti altistaa myös allergioille, huonolle yleiskunnolle ja flunssille. Sinkki toimii läheisessä yhteistyössä kuparin, magnesiumin ja A-vitamiinin kanssa.
 

Solgar sinkkivalmisteet

Markkinoilla on useita erilaisia sinkkivalmisteita, joiden imeytyminen suolistosta verenkiertoon vaihtelee. Solgar valitsee sinkkivalmisteisiinsa vain laadukkaimpia ja tutkituimpia raaka-aineita luottovalmistajilta. Solgar sinkkipikolinaatin etu on se, että imeytyminen ei vaadi mahahappoja. Tämän vuoksi sinkkipikolinaatin imeytyminen on erittäin tehokasta ja sopiikin siksi myös mahahappojen vähyydestä ja imeytymishäiriöistä kärsiville. Solgarin bisglysinaattimuotoinen sinkkikelaatti ei tarvitse mahahappoja eli se on hellävarainen sinkin muoto, joka käy myös herkkävatsaisille.

Solgar imeskeltävä Flavosinkki alkaa vaikuttamaan jo suun limakalvolla jossa se tuhoaa viruksia ja mikrobeja. Solgarin vahva sinkkisitraatti on suunniteltu runsaasti liikuntaa harrastavalle kuuriluonteiseen käyttöön, sillä sinkkiä poistuu paljon elimistöstä, kun ihminen hikoilee.
 

Tuotteita on saatavilla Luontaistuntija-myymälöissä ja -verkkokaupassa.

Lehden muita artikkeleita

Luontaistuntija-tarjoukset
Tarjoukset ovat voimassa myymälöissä ja verkkokaupassa 4.4.-30.4.2018 tai niin kauan kuin...
Lue
Back on Track: tukea lihaksille ja nivelille
Ainutlaatuisen Welltex®-teknologian omaava kangas toimii luonnollisesti heijastamalla takaisin kehon lämpöä ja...
Lue
Punkit heräävät jo – valkosipuli avuksi!
Sen tyypillisiä isäntäeläimiä ovat myyrät ja jänikset, mutta yhä useammin myös ulkona liikkuvat ihmiset, kissat ja...
Lue