Siankärsämö (Achillea millefolium)

Siankärsämö on yleisenä koko Suomessa kasvava monivuotinen kasvi, joka on valittu tämän vuoden rohdoskasviksi luontaistuotealalla. Se on Suomen kansanlääkinnän ykköskasvi ja tuhattaituri. Sitä on pidetty vahvuuden symbolina ja se onkin nimetty kreikkalaisen sankarin Akhilleuksen mukaan, jota oli lähes mahdoton haavoittaa.

Rohtona käytetään kukkivaa kasvia, kukkia ja lehtiä. Sisäisesti siankärsämöä voidaan käyttää mm. yrttiteenä, yrttiuutteena ja lehtimausteena. Siankärsämön keväisiä tuoreita lehtiä voidaan lisätä keittoihin, salaatteihin ja voileivän päälle. Se on luonnollinen hivenaine- ja vitamiinilisä.

Siankärsämö on ”verta puhdistava” rohto ja se on erinomainen puhdistuskuurien ja paastojen aikana poistamaan kehosta kuona-aineita mm. nokkosen ja voikukan kanssa, kuten Frantsilan Detox puhdistustipoissa.

Siankärsämöä pidetään myös maksan, sapen, laskimoverenkierron sekä lymfan tukirohtona, ja sitä kautta se on auttanut päänsärkyihin, huimaukseen, peräpukamiin ja suonikohjuihin sisäisesti uutteena käytettynä. Siankärsämöstä tehty uute elvyttää ruoansulatusta ja sillä hoidetaankin tehokkaasti vatsa- ja suolistovaivoja kuten myös ummetusta.

Siankärsämö on tunnettu monissa naisten vaivoissa helpottamaan epäsäännöllisiä kuukautisia ja kuukautiskipuja sekä vaihdevuosivaivoja, Frantsilan Pohjan akka -yrttiuute esimerkkinä.

Siankärsämöä voidaan käyttää ulkoisesti voiteina esim. jalkojen huonoon verenkiertoon (kylmät jalat) ja suonikohjuihin. Salvana sitä käytetään mm. haavojen ja hiertymien sekä peräpukamien hoitoon (11 yrtin hoitosalva).

Siankärsämö saattaa aiheuttaa pitkäaikaisesti ja suurina annoksina käytettynä yliherkkyysihottumaa asterikasviyliherkille (pujo) henkilöille. Testaa tällöin sopivuus pienellä määrällä ensin ulkoisesti ja sitten sisäisesti.

Tuotteita on saatavilla Luontaistuntija-myymälöissä ja -verkkokaupassa.

Lehden muita artikkeleita

Muista lomailla joka päivä
Tällä kertaa haluan jakaa erään kurssin terveisiä! Tee elämästäsi yksinkertaista: rauhoita se, havainnoi. Päätä...
Lue
Turvallisesti auringossa
Aurinkokapseleilla valmistat ihosi auringon säteisiin. Kapseleita on erilaisia: useimmiten ne sisältävät...
Lue
Kilpirauhanen tarvitsee jodia ja seleeniä
Kilpirauhasen toimintahäiriöt Kilpirauhanen on pieni perhosen muotoinen elin kaulassa aivan aataminomenan alapuolella...
Lue