Seleeni ja jodi tukevat kilpirauhasta

Kilpirauhanen on ollut viime aikoina runsaasti esillä mediassa, sillä jopa lääkärit ovat erimielisiä siitä, miten sen vajaatoimintaa tulisi hoitaa. Myös kilpirauhasen vajaatoiminnan diagnosointi saattaa tuottaa ongelmia, koska sen aiheuttamat oireet muistuttavat monien muiden sairauksien oireita. Kilpirauhashormonin tuotantoon tarvitaan L-tyrosiinin lisäksi jodia sekä seleeniä. Kilpirauhasen vajaatoiminta ja erilaiset muut kilpirauhasongelmat ovat erittäin yleisiä.

Kilpirauhanen on pieni perhosen muotoinen elin kaulassa aivan aataminomenan alapuolella, ja sen tärkein tehtävä on tuottaa aktiivista kilpirauhashormonia tyroksiinia (T3).

Kun kilpirauhashormonin tuotanto on liian alhainen, voi aiheutua moninaisia oireita, kuten väsymystä, painonnousua, ummetusta, sydämen sykkeen hidastumista, lihaskipuja, viluisuutta ja ihon kuivumista. Alilämpöisyys on yksi tärkeimpiä vajaatoiminnan oireita, koska kilpirauhanen toimii eräänlaisena termostaattina, joka säätelee elimistön lämpötilaa. Kilpirauhanen säätelee myös aineenvaihduntaa, josta syystä vajaatoimintaa sairastavilla suolen toiminta on hidastunut. Vajaatoimintaa sairastavat ovat yleensä myös uupuneita ja masentuneita.

Kun kilpirauhashormonia muodostuu riittävästi, se vaikuttaa edullisesti myös muiden hormonien muodostumiseen. Näitä hormoneja keho tarvitsee erilaisten rappeumasairauksien, sydäntautien, dementian ja ylipainon ehkäisemiseksi. Koska kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet ovat niin moninaisia, sen diagnosointi on lääkärille usein hankalaa, erityisesti jos luotetaan liiaksi laboratoriokokeiden viitearvoihin.
 

Kilpirauhasen toimintaa voi tukea

L-tyrosiini on aminohappo ja kilpirauhashormonin tärkein rakenneosa, josta muodostuu kilpirauhashormonin varastomuotoa (T4) ja siitä edelleen aktiivista kilpirauhashormonia tyroksiinia (T3). L-tyrosiinia saamme jonkin verran ravinnon mukana ja optimaalisissa olosuhteissa elimistö pystyy valmistamaan sitä myös itse. Solgar L-tyrosiini on ravintolisä, joka takaa riittävän L-tyrosiinin saannin.

Aktiivisen kilpirauhashormonin muodostumiseen tarvitaan jodia. Suomen maaperä on erittäin jodiköyhää ja siksi jodia alettiin lisätä pöytäsuolaan 1940-luvulla. Uusimpien tutkimusten mukaan suomalaisten jodin saanti on edelleenkin liian vähäistä, joka osaltaan saattaa selittää sen miksi kilpirauhasen vajaatoiminta on Suomessa niin yleistä. Solgar Kelp-merilevävalmiste on erinomainen luonnollista orgaanista jodia sisältävä valmiste, joka sisältää 200 mikrogrammaa jodia tablettia kohden.

Myös seleeniä tarvitaan kilpirauhashormonin valmistamiseen elimistössä L-tyrosiinin ja jodin lisäksi. Vuodesta 1984 lähtien Suomessa päätettiin parantaa seleenin saantia lisäämällä sitä viljan lannoitteisiin. Ongelma on se, että nykyisin suurin osa leipäviljasta on ulkomaista alkuperää, ja on epävarmaa, saavatko kaikki riittävästi seleeniä kilpirauhasen tarpeisiin. Solgarin seleenivalmisteet ovat turvallista ja hyvin imeytyvää selenometioniinia, joka on seleenin orgaaninen muoto. Solgar 100 mikrogramman seleenitabletit riittävät perusterveelle ihmiselle, mutta kilpirauhasongelmien yhteydessä saattaa olla ainakin aluksi hyvä käyttää 200 mikrogramman vahvuista seleeniä.
 

Tuotteita on saatavilla Luontaistuntija-myymälöissä ja -verkkokaupassa.
 

Lehden muita artikkeleita

Luontaistuntija-tarjoukset
Tarjoukset ovat voimassa myymälöissä ja -verkkokaupassa 3.5.–30.5.2017 tai niin kauan kuin tuotteita riittää. Valikoima...
Lue
Terveysuutisia maailmalta
Lämpimät terveiset terveysalan messuilta Lontoosta. Siellä minulle vahvistui jo aiemmin kokemani tunne: tämä on se...
Lue
Kalaöljyn EPA-rasvahappo suojaa sydäntä ja ehkäisee valtimotauteja
  E-EPAa on tutkittu pitkään psykiatriassa ja kardio­logiassa, ja tulokset ovat vallan erinomaisia. E-EPA ehkäi...
Lue