Saammeko riittävästi aivoille tärkeitä rasvahappoja?

Elimistö kuluttaa välttämättömiä rasvahappoja vuoden jokaisena päivänä, mutta ei pysty niitä itse tuottamaan. Rasvahappojen kyky varastoitua ihmiskehoon on myös heikko. 

Mikäli säännöllisessä saannissa on ollut vajetta, puutteen korjaaminen ravitsemuksen keinoin voi viedä 2–3 kuukautta, jotta tärkeät rasvahapot kiinnittyvät jälleen solukalvoille.

–Rasvahappoja tarvitaan mm. aivojen rakennusaineeksi ja niiden säännöllinen saanti on tärkeää, iästä riippumatta. Rasvahapoilla on myös tehtäviä hermoston eri osissa ja rooli mm. tulehduksilta suojaavina tekijöinä. Rasvahappojen imeytyminen elimistössä on yksilöllistä ja tarvetta voivat hetkellisesti lisätä mm. stressi ja sairastelu. Imeytymiseen vaikuttaa myös suoliston kunto, kertoo lastentautien erikoislääkäri Hanna Roiha

 

Erityisesti lapsilla rasvahappojen saanti jää helposti niukaksi

Rasvahappojen tarve korostuu erityisesti lapsilla ja ikääntyvillä, joilla puutostilat voivat Roihan mukaan aiheuttaa vaihtelevia oireita. 

–   Lapsilla mahdollisesti keskittymisvaikeuksia ja ylivilkkautta, ikäihmisillä muistiin liittyviä haasteita. Lasten riittämätön rasvahappojen saanti luo haasteita koululle ja opettajille, sillä se voi vaikeuttaa lasten keskittymistä ja oppimista. 

– Väsymys, uupumus ja mielialan heilahtelut voivat myös olla merkkejä liian vähäisestä rasvahappojen saannista. Lapsilla rasvahappojen puute syntyy helposti nirsoilun tai suppean ruokavalion seurauksena. Olisikin tärkeää luoda perheeseen ruokakulttuuri, jossa vanhempien esimerkillä ohjataan lasten kokeilunhalua ja arvostusta monipuolista ja vaihtelevaa ruokaa kohtaan, Hanna Roiha jatkaa.

 

Ruokavalio kuntoon, ravintolisät avuksi

Elimistön tarvitsemat ravintoaineet tulisi saada ensisijaisesti ruokavaliosta. 

– Monipuolinen ja tasapainoinen ravinto, liikunta, riittävä uni ja lepo sekä sosiaaliset suhteet muodostavat perustan ihmisen terveydelle. Välttämättömien rasvahappojen riittävä saanti päivittäisestä ruokavaliosta voi kuitenkin olla vaikeaa. Tällöin ravintolisä on hyvä vaihtoehto, kunhan kyseessä on mahdollisimman puhdas ravintolisä. Usein lapsille tarkoitetut tuotteet sisältävät paljon keinotekoisia maku- ja makeutusaineita, jotka ajan myötä osaltaan muokkaavat lapsen makumieltymyksiä, Roiha sanoo. 

 

Kysy lisää Luontaistuntija-myymälästä!

Lehden muita artikkeleita

Luontaistuntija-tarjouksia 1.–30.8.2018
Tarjoukset ovat voimassa myymälöissä ja verkkokaupassa 1.-30.8.2018 niin kauan kuin tuotteita riittää....
Lue
Vaivaako turvotus tai muut vatsaongelmat?
Vahva ja lisäaineeton maitohappobakteeri Puhdas+ on tuonut markkinoille uuden extravahvan...
Lue
Ravintokuitua ärtyvän suolen oireyhtymän (IBS) hoitoon 
Ärtyvän suolen oireyhtymän syyt ovat vielä osin tuntemattomia. Potilastutkimuksissa on silti havaittu, että IBS-...
Lue