Saako D-vitamiinia tarpeeksi auringosta?

Keväällä moni miettii, tarvitseeko vielä jatkaa D-vitamiini­lisän käyttöä päivittäin. Vaikka aurinko alkaakin jo toisinaan hiukan lämmittää, ei se vielä riitä D-vitamiinitasojen nostamiseen. 

Talven jälkeen monien suomalaisten D-vitamiinitasot ovat todella matalat. Korjatakseen vajeen, pitäisi D-vitamiinia suorastaan tankata auringosta. 

Voimme saada auringosta jopa noin 200 mikro­grammaa D-vita­miinia, jos oles­kelemme auringossa kesällä noin 15 minuuttia ilman aurinko­suojaa (esim. T-paita ja shortsit päällä) auringon ollessa korkeimmillaan (noin klo 11–15). 

Kaikki eivät kuitenkaan pysty olemaan auringossa ilman aurinkosuojaa. Suomessa ei myöskään aina ole riittävästi aurinkoa näkyvissä, ja harva ehtii keskipäivällä aurinkoon muulloin kuin kesälomalla. Iän mukana myöskin ihon kapasiteetti muodostaa D-vitamiinia heikkenee. 
 

Kuulutko ryhmään, joka tarvitsee enemmän D-vitamiinia?

Joillakin D-vitamiinin tarve on suurempi. Esimerkiksi ylipainoisilla D-vitamiini saattaa varastoitua rasvakudokseen, eikä sitä saada hyödynnettyä. Tummempi ihonväri taas toimii suojana auringonsäteitä vastaan, joten myöskään D-vitamiinia ei tällöin saada välttämättä riittävästi. 

Monilla saattaa olla jopa kesänkin jälkeen puutetta D-vitamiinista, jos ei ole erikseen käyttänyt hyvin imeytyvää ja laadukasta D-vitamiinilisää. D-vitamiinilisän käyttö on siis suurimmalle osalle ihmisistä suositeltavaa myös kesäaikaan. Monille toimiva ohje on ottaa sitä vain hiukan vähemmän, jos oleilee runsaasti auringossa tai tietää omaavansa hyvät D-vitamiinitasot.

Laadukas D-vitamiini oliiviöljyssä

Aito D3-vitamiini 50 µg sisältää puhdasta ja laadukasta ekstra-neitsyt­oliiviöljyä, josta rasvaliukoinen D-vita­miini imeytyy hyvin. Tutkimuksen mukaan juuri kertatyydyttymättömät rasvahapot, kuten oliiviöljy, parantavat D-vitamiinin imeytymistä. 

Muiden Aito-sarjan tuotteiden tavoin Aito D-vitamiini sisältää vaikuttavien aineiden lisäksi vain välttämättömimmät ainesosat. Se ei sisällä yleisimpiä allergeeneja, kuten gluteenia, vehnää, soijaa, maitotuotteita, laktoosia, suolaa, sokeria eikä hiivaa. 

 

Tuotetta on saatavilla ainoastaan Luontaistuntija-myymälöissä ja -verkkokaupassa.

Lehden muita artikkeleita

Luontaistuntija-tarjoukset
Tarjoukset ovat voimassa myymälöissä ja verkkokaupassa 2.5.–31.5.2018 tai niin kauan kuin tuotteita...
Lue
Aivosi tarvitsevat rasvaa
Yhä nuoremmilla esiintyy hermoston häiriöistä kertovia merkkejä kuten kohtuutonta väsymystä, uupumusta,...
Lue
Muistatko vielä, miltä kostea ja kimmoisa iho tuntuu?
Puhdas+ New Skin on uusi ihonhoitosarja, joka korjaa ja uudistaa ihoa. Se sopii hyvin myös herkän ihon hoitoon. Tuote...
Lue