Säihkysääret rannalle – eroon turvotuksesta

turvotus
verenpaine
kesä
raskaus
diureetti
yrtti
elektrolyytti
verenkierto
tukisukat
koivunlehti
voikukka
kultapiisku
nokkonen
peltokorte
fytoterapia

Ihmisen keho koostuu n. 70 %:sti vedestä, mutta silti ylimääräisen nesteen kertyminen aiheuttaa tukalia oireita, kuten turvotusta. Sitä voi esiintyä pohkeissa, nilkoissa, sormissa tai rinnoissa. Joskus esimerkiksi pohkeet voivat olla niin turvoksissa, että se aiheuttaa kipua, jäykkyyttä, ihon kalpeutta ja hankaluuksia kävellä. 

Turvotuksen syy voi olla sairaudesta johtuva, esim. korkea verenpaine ja sydämen tai munuaisten vajaatoiminta aiheuttavat turvotusta. Mikäli sairaus on poissuljettu, seuraavaksi voi epäillä ympäristöä, esim. kova helle aiheuttaa usein turvotusta. Lopuksi voi tarkastella itseään ja omaa toimintaansa; raskaus, premenstruaalisyndrooma (PMS) ja liikkumattomuus voivat myös aiheuttaa nesteen kertymistä.
 

Nestettä poistavat ruoka-aineet

Nesteen kertymisestä aiheutuva turvotus on yleinen, tilapäinen vaiva, josta kärsii aika ajoin n. 20–25 % suomalaisista. Usein tilanne menee itsestään ohi, mutta sitä voi jouduttaa muutamilla kotikonsteilla. Ensinnäkin voi tarkastella ruokavaliotaan: turha suola pois ja tarpeeksi nestettä! On muutamia ruoka-aineita, joiden sanotaan edesauttavan nesteen poistumista, niitä ovat selleri, parsa, paprika ja vesimeloni. Kaliumpitoisia ruoka-aineita ovat yleisesti ottaen kaikki kasvikunnan tuotteet, mutta erityisesti banaani, avokado ja tomaatti. Kalium ja natrium (jota tulee suolasta) toimivat vastapareina eli natrium pidättää vettä elimistössä ja kalium saa vauhtia virtsan eritykseen.
 

Diureettiset yrtit

Kasvikunnasta löytyy myös joukko diureettisesti eli virtsan eritystä lisäävästi vaikuttavia mietoja rohdosyrttejä. Näitä ovat koivunlehti, voikukan juuri, kultapiiskun verso, nokkonen, peltokorte, persilja ja orapihlajan marjat sekä lehdet ja kukat. Fytoterapiaa harrastavissa maissa, kuten Saksassa, Sveitsissä ja Itävallassa nämä nautitaan yleensä teen muodossa, joko yksittäin tai erilaisina yrttiteeseoksina. Joitakin valmisteita saattaa löytyä uutteina, esim. kultapiiskua ja orapihlajaa. Ei ole ihan tarkkaan selvitetty, miten nämä rohdokset vaikuttavat nestettä poistavasti, mutta hypoteesina on esitetty, että se johtuisi niiden sisältämästä runsaasta kaliumista.

Myös kahvi, tee ja alkoholi lisäävät virtsan eritystä, mutta ne eivät muuten toimi kovin hyvin turvotuksen vähentäjinä. Ne ovat ns. vesidiureetteja eli lisäävät vain poistuvan veden, mutta eivät elektrolyyttien (eli suolojen) määrää. Silloin suolat jäävät elimistöön kerryttämään lisää nestettä.
 

Helpotusta pohkeiden turvotukseen

Pohkeiden turvotus voi johtua ns. laskimoiden vajaatoiminnasta eli siitä, että laskimot päästävät nestettä verenkierrosta kudoksiin. Laskimot ovat niitä ohutseinäisiä verisuonia, jotka vievät verta takaisin sydämeen päin, eli jaloissa ne joutuvat toimimaan painovoimaa vastaan. Liikkeellä ollessa lihasten supistuminen supistaa myös laskimoita ja auttaa niitä pumppaamaan verta eteenpäin ja ylöspäin. Myös jalkojen nostaminen ja pitäminen ylhäällä 20–30 minuuttia voi helpottaa hetkeksi, samoin tukisukkien käyttö muutaman tunnin ajan. Pohkeiden tilapäiseen turvotukseen voi myös hakea apua hevoskastanjasta, pikkuruskuksesta tai viininlehdestä. Nämä sisältävät joko saponiineja tai flavonoideja, jotka lisäävät laskimoiden jäntevyyttä siten, että ne eivät päästä nestettä niin helposti läpi.

Hyvät ihmiset: pysykää liikkeellä, syökää kasviksia ja hedelmiä ja nauttikaa kesästä!
 

Tule asiantuntevaan Luontaistuntija-myymälään!