Ruotsalaisprofessori: Patentoitu pinaattiuute vie roskaruokahimon

Lundin yliopiston tutkijat osoittivat hiljattain, että patentoitu pinaattiuute, joka sisältää tylakoideja, auttaa vastustamaan roskaruokakiusausta jopa 95 %. Lisäksi painoa pudotettiin tutkimuksen aktiiviryhmässä jopa 43 %:ia lumeryhmää enemmän.

Kisaukset makeisia, makeita leivonnaisia tai paljon epäterveellisiä rasvoja ja suolaa sisältäviä ruokia kohtaan on erittäin yleinen syy ylipainoon. Tutkimus osoittaa, että tylakoidit vahvistavat kehon kylläi¿syyshormonien tuotantoa ja tukahduttavat kiusauksia epäterveellistä ruokaa kohtaan.

”Analyysimme osoittavat, että aamiaisen yhteydessä nautitut pinaattiuutteen tylakoidit vähentävät mielihaluja ja pitävät näläntunnetta poissa koko päivän ajan”, kertoo Lundin yliopiston lääketieteen ja fysiologisen kemian professori Charlotte Erlanson-Albertsson.

Kylläisyyden tunnetta tylakoideista

Kolme kuukautta kestäneeseen tutkimukseen osallistui 38 ylipainoista naista. Puolet naisista saivat 5 g pinaattiuutetta, ja toinen ryhmä lumelääkettä. Osallistujille annettiin ohjeet noudattaa tasapainoista ruokavaliota, joka sisältää kolme ateriaa päivässä.

”Tutkimuksessa kontrolliryhmä pudotti painoa keskimäärin 3,5 kg, kun taas aktiiviryhmä, joka sai patentoidun pinaattiuutteen tylakoideja, pudotti 5 kiloa. Pinaattiuutetta nauttineen ryhmän palautteesta ilmeni myös, että oli helpompi pitää kiinni päivittäisestä ateriarytmistä, eikä tutkimuksen aikana esiintynyt erityisiä mielitekoja”, kertoo Charlotte Erlanson-Albertsson.

Kylläisyyden tunteen saavuttaminen ja hedonisen nälän tunteen ehkäisy ovat avainasemassa. Pitkälle jalostettu ruoka pilkkoutuu niin nopeasti, että suoliston kylläisyyshormonien lähettämät kylläisyysviestit eivät ehdi aivoihin tukahduttamaan mielihaluja. Pinaatin lehtivihreän solukalvolla sijaitsevat tylakoidit hidastavat ruoansulatusprosessia. Ihmisellä itsellään ei ole riittävästi oikeita entsyymejä, jotta tylakoidit voitaisiin vapauttaa. EATLESS Appethyl pinaattiuute on valmistettu patentoidulla menetelmällä, jotta tylakoidit on saatu elimistön käyttöön.

”Kyse on ruuansulatukseen kuluvan ajan hyödyntämisestä. Tylakoidit tuottavat kylläisyyden tunnetta ja vähentävät mielitekoja epäterveellistä pikaruokaa kohtaan”, sanoo Charlotte Erlanson-Albertsson.

Lehden muita artikkeleita

Uutta tietoa kalaöljystä
Kalaöljy voidaan puhdistaa ja väkevöidä 90-prosenttiseksi omega-3:ksi käyttämällä etyyliesteröintiä tai superkriittistä...
Lue
Kihokki-yrttimixtuura hengitysteille ja kurkulle
Yskänlääkkeistä usein sivuvaikutuksia Hengitystietulehduksiin käytettävissä yskänlääkkeissä käytetään aineita, jotka...
Lue
Tyrnimarjasta ja samettikukasta apu kuiville ja väsyville silmille
Hiekan tunne, polttelu ja jatkuva vuotaminen ovat tyypillisiä merkkejä silmän limakalvojen kuivuudesta. Silmät kuivuvat...
Lue