Ravintolisiä nivelten suojaksi

nivelet
nivelrikko
ravintolisät
berberiini
D-vitamiini
kalaöljy
vihersimpukkauute
karnosiini

Ainakin miljoona suomalaista kärsii parhaillaan nivelrikosta eli "nivelkulumasta". Nivelrikossa rustoa rappeutuu ja kuluu nopeammin kuin elimistö ehtii korjata. Tautia hoidetaan pääasiassa särky- ja tulehduslääkkeillä, jotka tosin lievittävät oireita, mutta eivät paranna itse tautia eivätkä sen perussyitä. Lääkkeiden haittana ovat vatsavaivat ja lisäksi lääkkeiden pitkäaikainen käyttö ohentaa nivelrustoja, mikä vie lopulta ojasta allikkoon. Kaiken kukkuraksi ns. koksibilääkkeet jäykistävät valtimoita ja voivat aiheuttaa sydän- tai aivoinfarktin. Tutkijat etsivätkin nivelrikkoon apua myös ravintolisistä. Kerron seuraavassa lyhyesti nivelrikkoa ehkäisevistä ja hoitavista ravintolisistä. Niiden yhteiskäyttö antaa yleensä paremman tuloksen kuin pelkästään yhden aineen kokeileminen. Tässä mainitut ravintolisät eivät rasita maksaa, vaan päinvastoin suojaavat sitä.

Berberiiniä on käytetty vuosisatoja Kiinassa ja Koreassa muun muassa nivelvaivojen hoitoon. Viime vuosina monet toisistaan riippumattomat farmakologian laitokset eri puolilla maailmaa ovat selvittäneet, millä biokemiallisilla mekanismeilla berberiini suojaa nivelrustoja kulumista vastaan. Rottakokeiden mukaan berberiini ehkäisee ruston rappeutumista estämällä rustoa hajottavien entsyymien ja tulehdussytokiinien vaikutuksia rustosoluissa. Sen lisäksi berberiini ehkäisee rustosolujen kuolemaa (apoptoosia) ja lisää ruston joustavuutta parantavien proteoglykaanien määrää. Rustoa suojaavat ominaisuudet puoltavat berberiinin käytön harkitsemista nivelrikon hoidossa, kirjoittavat tutkijat arvostetussa tiedelehdessä. 

D-vitamiinin nauttiminen ruuan lisänä saattaa hillitä nivelrikon etenemistä tai jopa pysäyttää sen. Tarve on 10-kertainen viranomaissuositukseen nähden. Seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) tulee nostaa tasolle 75–150 nmol/l. Turvallinen yläraja on 250 nmol/l. 

Kalaöljyn EPA-rasvahapon etyyliesteri eli E-EPA on niin ikään erinomainen ravintolisä niveltulehduksen ehkäisyssä ja hoidossa, ilmenee Madridin Complutense-yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa fysiologian laitoksella tehdyssä rottakokeessa. Siinä E-EPA ehkäisi myös niveltulehduksen aiheuttamaa lihasten surkastumista. Tutkimuksessa käytettiin suomalaista E-EPAa, jossa on mukana D3-vitamiinia. Amerikkalaisen Harvardin yliopiston tutkimukset tukevat näitä havaintoja.

Uuden Seelannin vihersimpukkauute sisältää glukosamiinia ja kondroitiinisulfaattia ja muita nivelvaivoja parantavia ainesosia: glykogeenejä sekä merellisiä rasvahappoja (EPA, ETA ja DHA). Nämä biologisesti aktiiviset luonnon aineet voimistavat toinen toistensa vaikutusta nivelissä. Myös eläinlääkärit suosittavat ja antavat jo yleisesti vihersimpukkaa potilailleen. Vihersimpukkakapseleita voi nauttia jatkuvasti tai jaksoittain pitämällä välillä 2–3 kuukauden taukoja. Uutetta voi käyttää myös synteettisten kipu- ja tulehduslääkkeiden kera, sillä se tehostaa lääkkeiden tehoa, vähentää niiden tarvetta ja suojaa vatsaa lääkkeiden aiheuttamalta ärsytykseltä.

Karnosiini ehkäisee nivelrikkoa, ilmenee kanadalaisen Montrealin yliopiston ortopedian tutkimuslaboratorion tutkimuksista. Karnosiini suojasi nivelten rustosoluja, kondrosyyttejä, muutoksilta, jotka johtavat ruston tuhoutumiseen ja nivelrikkoon. Kondrosyytit ovat valmiissa rustossa esiintyviä rustosoluja, jotka tuottavat ja ylläpitävät tervettä rustokudosta. Karnosiini ehkäisi rustosolujen kuolemista sekä tulehdusta aiheuttavan prostaglandiinin PGE2:n sekä matriksin metallopeptidaasin MMP-13:n vapautumista soluissa. MMP-13 on solujen erittämä haitallinen yhdiste, joka tuhoaa muun muassa nivelrustoa ja edistää nivelrikon ja niveltulehduksen syntyä. Karnosiini esti myös kudoksia jäykistävien proteiinin ristisidoksen syntymistä. Ortopedit pitävätkin karnosiinia tehokkaana luonnonaineena myös muiden vanhenemismuutosten ehkäisyssä ja hidastamisessa.