Rauta on välttämätön hivenaine

Rauta on elimistön tärkeä hivenaine, jota aikuisen ihmisen kehossa on 2–5 grammaa. Sen riittävä saanti on elimistölle välttämätöntä.Raudan tehtävänä on sitoa happea punasoluissa esiintyvässä hemoglobiinissa. Rautaa tarvitaan myös punasolujen muodostamiseen.

Raudan imeytymistä edistävät aterialla syöty liha tai kala sekä C-vitamiini. Eläinkunnan tuotteiden (liha, kala ja veriruoat) sisältämä hemirauta (Fe2+) imeytyy elimistössä paremmin kuin kasvisten ja viljan sisältämä ei-hemirauta (Fe3+). Kalsium, täysjyvävilja, maito, kahvi, tee ja suolistosairaudet estävät raudan imeytymistä. Liharuoan päälle otettu maitokahvi voi estää jopa 80 % ravinnosta saatavan raudan imeytymistä. Tämän vuoksi rautavalmisteen ja imeytymistä vähentävien ruoka-aineiden välin tulisi olla ainakin puoli tuntia.

Raudanpuute ja sen oireet

Miehet tarvitsevat rautaa keskimäärin 9 mg vuorokaudessa ja naiset 15 mg (60-vuotiaasta eteenpäin 9 mg / vrk) (Lähde: Fineli 2013). Naisilla kuukautisten aiheuttama raudan menetys voi vaihdella paljon, joten naisten raudan tarve on yksilöllinen. Myös raskausaika ja kova kestävyysliikunta lisäävät usein raudan tarvetta.

Raudanpuute on yleisin ravintoperäinen puutossairaus kaikkialla maailmassa. Rautavarastot ehtyvät vaivihkaa, mutta raudanpuutteen haitat alkavat näkyä viimeistään vasta sitten kun raudanpuuteanemia kehittyy. Tutkimusten mukaan raudanpuute heikentää suorituskykyä jo ilman anemiaa, koska raudanpuute häiritsee energiantuotantoon liittyvien entsyymien toimintaa. Raudanpuutteen mahdollisia oireita ovat:

Väsymys – yleisin raudanpuutteen aiheuttama oire. Raudanpuute vaikeuttaa hapen kulkeutumista kudoksiin, mikä voi ilmetä väsymyksenä ja heikkouden tunteena.

Kalpeus – hemoglobiinin puute heijastuu ihoon, koska hemoglobiini saa ihon hehkumaan.

Hiustenlähtö – raudanpuutteessa keho siirtyy selviytymistilaan, jolloin happea ei välttämättä saada kuljetettua hiuksille. Tämä voi ilmetä hiustenlähtönä.

Levottomuus, hermostuneisuus – selittämätön, stres-saantunut ja hermostunut olo voi johtua raudanpuutteesta. Hapen vähyydestä johtuen keho ei voi rentoutua.

Hengästyminen ja huimaus – Raudanpuute voi tuntua yleiskunnon heikentymisenä, jolloin hengästyy helpommin. Myös huimausta voi esiintyä.

Alakuloinen mieliala – rauta osallistuu aivojen dopamiiniaineenvaihduntaan, joka vaikuttaa mielialaan.

Iho-ongelmat – ihon kuivuminen, kynsimuutokset ja huulten rohtuminen voivat johtua raudanpuutteesta.

Rautavarastojen täydentäminen

Rautalisää suositellaan tarvittaessa 11–60-vuotiaille tytöille ja naisille sekä raskaana oleville ja imettäville (Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014). Erityisesti nuorilla naisilla hyvin imeytyvän hemiraudan osuus ruokavaliossa voi olla hyvin pieni. Ruokavalio voi myös olla yksipuolinen ja koostua suurimmaksi osaksi viljatuotteista ja kasviksista, jotka sisältävät huonommin imeytyvää ei-hemirautaa. Kaksiarvoinen rauta on helpommin imeytyvää myös siksi, että se on samassa muodossa kuin ihmisen elimistössä. Anemiassa lisärautaa tarvitaan, kunnes raudan normaaliarvo on saavutettu. Tämä kestää yleensä 10–20 viikkoa, joskus pidempäänkin.

On hyvä varmistaa, että rautavalmisteessa on mukana C-vitamiinia, joka edistää raudan imeytymistä. Nestemäiset rautavalmisteet sopivat useimmille, eivätkä yleensä aiheuta vatsavaivoja. Yrttiuutteet ehkäisevät rautavalmisteista yleisesti johtuvaa ummetusta. Raudan imeytymistä edistävät myös B-vitamiinit, jotka ovat tärkeitä raudan kuljettamiselle. B12-vitamiinia ja foolihappoa tarvitaan myös hemoglobiinin muodostumiseen. Tiukalla kasvisruokavaliolla olevilla voi esiintyä raudanpuutteen lisäksi B12-vitamiinin puutetta. Myös vanhuksilla esiintyy usein B-vitamiinien puutosta, ja heille vitamiinit, yrttiuutteet ja mehutiivisteet voivat olla erityisen arvokkaita yleisvahvistajia raudan lisäksi.

Nestemäinen Salus Floradix ® eli Kräuterblutsaft ® Yrttiuute-hedelmämehu-vitamiini-rautavalmiste sisältää hyvin imeytyvää, vatsaystävällistä orgaanista rautaglukonaattia sekä riboflaviinia, B6-, B12- ja C-vitamiineja, jotka auttavat vähentämään väsymystä ja uupumusta sekä edistävät normaalia energia-aineenvaihduntaa.

Lisäksi rauta edistää normaalia punasolujen ja hemoglobiinintuotantoa. Floradix on helposti nautittava ja turvaa päivittäisen raudan sekä tiamiinin, riboflaviinin, B6-, B12- ja C-vitamiinien saannin. Floradix on erityisen hyödyllinen naisille, odottaville ja imettäville äideille, lapsille, nuorille, toipilaille, vanhuksille ja kasvissyöjille. Floradixin hedelmä-yrttiuutteet ehkäisevät rautavalmisteista usein tulevia vatsavaivoja (noin 20 % tavallisten rautavalmisteiden käyttäjistä saa sivuvaikutuksia). Floradix ei sisällä alkoholia tai väri- ja säilöntäaineita. Jos Floradixin hiivauute, vehnänalkiot, hunaja ja sitrushedelmät eivät sovi, löytyy vaihtoehdoksi Salus Floravital ®, jossa on samaa hyvin imeytyvää rautaa. Floravital sopii myös vegaanin ruokavaliota täydentämään.

Lehden muita artikkeleita

Suolisto kuntoon
Suolisto on terveytemme kehto. Nyt on aika laittaa suolisto kuntoon, näillä ohjeilla se onnistuu. Suoliston...
Lue
Suomalainen piigeeli on hellinyt vatsoja jo vuosia
Monet kärsivät happamista röyhtäisyistä ja närästyksestä, jotka voivat johtua vatsahapoista. Vatsalaukussa muodostuvat...
Lue
Voisiko ulkoinen glukosamiini auttaa? Nivelkipu – lihassärky – jomotus
Nivelet tekevät mahdolliseksi luidenväliset liikkeet ja sen, että voimme liikutella, kiertää ja taivuttaa kehoamme....
Lue