Ratkaisu kutisevan ihon ongelmiin

Valtaosalla meistä suomalaisista on kuiva ihotyyppi. Ihomme hyvinvointia koetellaan etenkin talven pakkaskelien aikaan. Sisätiloja kuivattava keskuslämmitys ja ulkona nariseva pakkanen saavat lähes kenen tahansa ihon kutisemaan. Ankarimmin olosuhteet kiusaavat atoopikkoja ja erilaisista ihottumista kärsiviä ihmisiä. Useimpiin iho-ongelmiin löytyy onneksi yksi upean kokonaisvaltainen ratkaisu; ihoa sisäisesti ravitseva ja kosteuttava ravinto.

Perusvoiteista vain tilapäinen apu

Ihoa kosteuttavat perusvoiteet ovat talviaikaan ahkerassa käytössä. Perusvoiteet on tarkoitettu helpottamaan kuivan ihon akuutteja oireita. Niiden pääaineosien, veden ja öljyn, erilaisilla sekoitussuhteilla voidaan nopeasti lisätä joko ihon pintakosteutta tai rasvaisuutta.

Valitettavan usein perusvoiteista saa ainoastaan tilapäisen avun. Etenkin atoopikoilla ihoa on rasvattava jatkuvasti, mikä rasittaa hermoja, kukkaroa ja koko elämänlaatua. Moni atoopikko onkin ollut ikionnellinen, jos kutiamista rauhoittavaa rasvaamista on voitu vähentää tai voiteen koostumusta keventää. Tähän on pystytty ilahduttavan usein kiinnittämällä huomiota ravintoon ja etenkin ravinnon rasvahappojen saantiin. Stressin hallintaa unohtamatta.

Terve iho tarvitsee ravinnon hyviä rasvahappoja – joka päivä

Ihon uloimman kerroksen muodostaa tiivis ja vahva sarveiskerros. Tämä kerros kuluu jatkuvasti ja siksi sitä on rakennettava koko ajan lisää. Sarveiskerroksen alla on ns. basaalisolukerros, joka huolehtii uusien ihosolujen rakentamisesta. Uusien ihosolujen ohella se tuottaa solujen väliin rasvaa, joka tiivistää ihon ns. keratiinirakenteiden väliset raot kosteudenpitäviksi. Tiivis rakenne estää veden haihtumisen pois ihosta, mutta myös bakteerien ja muiden vierasaineiden pääsyn ihon sisälle. Ihotautilääkärit puhuvat yleisesti ns. ihon läpäisyesteestä. Kuivan ja ärtyneen ihon kohdalla läpäisyeste on murentunut. Ihon luonnollinen kosteus pääsee tällöin karkaamaan pois, iho kutisee ja altistuu tulehduksille.

Ihoa ulkoisesti rasvaamalla voidaan lisätä hetkellisesti ihon pehmeyttä ja kosteutta. Voiteilla ei silti voida parantaa ihon omaa rasvojen tuottoa solukerrosten väliin. Rakennusaineet siihen on saatava ravinnosta – joka päivä. Riittämätön hyvien rasvahappojen saanti voi vähitellen johtaa ihon suojan heikkenemiseen, ihon kuivumiseen ja edelleen tulehdusherkkyyden kasvamiseen.

Mustaherukan siemenöljystä rakennusaineet ihon hyvinvointiin

Mustaherukan siemenöljy sisältää luonnostaan rikkaan seoksen ihon hyvinvointia edistäviä rasvahappoja. Se sisältää mm. välttämättömiä omega-3- ja -6-rasvahappoja ravitsemussuositusten mukaisessa suhteessa (1:3). Herukkaöljyssä on myös ihoa sisäisesti kosteuttavaa ja vahvistavaa gammalinoleenihappoa GLA:ta – enemmän kuin ulkomaisissa jättihelokkiöljyissä. Elimistömme tuottaa GLA:sta lisäksi tulehdusta lievittäviä välittäjäaineita, jotka rauhoittavat ärtynyttä ihoa. Hyvät rasvahapot myös säilyvät elimistössämme hyvinä, koska öljyn vahvat luonnolliset antioksidantit estävät niitä hapettumasta.

Puhdasta siemenöljyä suomalaisista mustaherukoista

Suomalaisista mustaherukoista valmistettu siemenöljy on parasta ravintoa suomalaiselle iholle. Pohjoinen pitkä kesäpäivä rikastaa marjoihimme eteläisiä herukkalajikkeita rikkaamman sisällön. Pohjoisten olosuhteiden ohella myös puhdas kasteluvesi ja torjunta-aineiden vähäinen tarve luovat parhaat olosuhteet tuottaa puhdasta ja turvallista herukkaöljyä vaativiin erityistarpeisiin. Tarpeisiin, joita meillä kaikilla on; lapsilla, äideillä, isillä, mummuilla ja vaareilla.

Tutkittua herukkaöljyä kuivaihoisille ja odottaville äideille

Kaikkien kuivaihoisten iloksi suomalaista mustaherukan siemenöljyä on saatavissa helposti terveystuotekaupoista. Öljylisää suositellaan kaikenikäisille iho-ongelmista kärsiville naisille ja miehille. Turun yliopiston tutkimuksen* perusteella öljy sopii myös raskauden- ja imetyksenaikaisiin tarpeisiin.

100 % kasviperäiset kapselit sopivat mm. vegaaneille ja herkille kala-allergikoille. Nestemäistä tuoteversiota on helppo annostella perheen pienimpien tarpeisiin.

* Viite: Linnamaa P., Savolainen J. et al. Mustaherukansiemenöljy imeväisikäisten lasten atooppisen ihottuman ehkäisyssä: satunnaistettu, kaksoissokkoutettu, placebo-kontrolloitu tutkimus. Clinical & Experimental Allergy, 2010 (40) 1247-55.

Lehden muita artikkeleita

Pirkko Mannola luottaa ravintolisiin
Aktiivinen nainen näyttelee vielä Pirkko Mannola on nähty syksyllä Helsingin Kaupunginteatterin The Ladykillers...
Lue
Haluatko laihtua ilman jatkuvaa näläntunnetta ja makeannälkää?
Kiusaukset makeisia, makeita leivonnaisia tai paljon epäterveellisiä rasvoja ja suolaa sisältäviä ruokia kohtaan ovat...
Lue
Luonnollisia keinoja kilpirauhasen tukemiseen
Kilpirauhasen vajaatoiminta on yleistyvä sairaus, johon liittyy mm. kilpirauhashormonien toimintahäiriö tai riittämätön...
Lue