Q10 – elimistön energiantuottaja

Ubikinoni eli Q10 on vitamiinin kaltainen aine, jota elimistömme tuottaa maksassa. Se on välttämätön aine kehon energiantuotantoprosessissa. Erityisen paljon ubikinonia tarvitsevat sydän, aivot ja lihakset.

Ubikinoni ylläpitää solujen voimalaitosten, mitokondrioiden, toimintaa. Kehon oma ubikinonituotanto on  korkeimmillaan n. 25-vuotiaana, jonka jälkeen sen tuotanto alkaa vähetä. Selittämätön väsymys on usein ubikinonipuutoksen ensimmäisiä merkkejä. 

Ikääntymisen lisäksi solujen mitokondrioiden ubikinonivarastoja voivat vähentää mm. eräät sairaudet ja lääkeaineet, kuten kolesterolilääkkeet, stressi, monin eri tavoin ilmenevät kovat päänsäryt sekä fyysisesti rasittava treenaaminen.  

Luonnollinen tankkaus

Alentuneita ubikinonitasoja voi täydentää laadukkaalla ubikinonivalmisteella. Korkealaatuisen ubikinonivalmisteen vaikutuksen tulisi tuntua viimeistään muutaman viikon säännöllisen käytön kuluessa. Asian voi tarkastaa myös laboratoriokokein.

Kapseli on paras nauttia aamulla tai aamupäivällä. Iltapäivällä tai illalla otettu kapseli saattaa helposti häiritä yöunta.

Korkean laadun merkkipaalut

Jotta ubikinonin imeytyminen olisi hyödyllistä, tulee ensinnäkin raaka-aineen olla korkeinta mahdollista farmaseuttista laatua. 

Toinen vähintään yhtä tärkeä tekijä on itse valmistusprosessi, jonka ansiosta kasviöljyyn liuotettu ubikinoni imeytyy kehon lämpötilassa. Ainutlaatuinen valmistusprosessi on helppo havaita pakkauksessa ilmoitetusta patenttimerkinnästä.  

Kolmanneksi, ubikinonivalmisteen laatu tulee olla dokumentoitu. 

Laadun säilymiseksi ubikinoni tulee pakata herkkää öljymatriisia valolta ja hapelta suojaavaan kapseliin, jotka asetellaan yksittäin hygieenisiin läpipainopakkauksiin. Lopuksi ne pakataan kierrätettäviin pahvikoteloihin.

Nämä vaatimukset  täyttävä valmiste on hyväksytty maailman ubikinonitutkijoiden järjestön vertailuvalmisteeksi. Luotettavuus on tärkein tekijä, jonka ansiosta valmiste valitaan kerta toisensa jälkeen kansainvälisten tutkimusten valmisteeksi.

Saman näköinen, eri laatuinen

Ubikinoni löydettiin ravinnosta 1950-luvulla, ja pian sitä alettiin testata sairauksien hoidossa. Sen valmistuksessa voidaan käyttää kolmea eri menetelmää: hiivasta fermentoimalla, sokerista käyttämällä tai mm. tupakkateollisuuden jätteistä kemiallisen synteesin avulla. Japanilainen yritys Kaneka kehitti vuonna 1974 hiivan fermentointiprosessin, jolla pystyttiin tuottamaan ihmisen elimistön kanssa täysin identtistä ubikinonia. Tämä ubikinonityyppi ei sisällä elimistölle vieraita cis-isomeerejä, toisin kuin kemiallisella synteesillä valmistetut tuotteet. 

Edellä mainitulla johtavalla raaka-aineen tuottajalla on tarjolla eri laatuisia ubikinonin raaka-ainelaatuja, joiden ääripäitä edustavat vähimmäisvaatimukset täyttävä elintarvikelaatuinen raaka-ainelaatu ja toisessa päässä korkeinta farmaseuttista laatuluokkaa edustava raaka-ainelaatu. Tästä johtuen raaka-aineen tuottajan logosta ei suoraan voi päätellä, mitä raaka-ainelaatua valmiin ubikinonikapselin valmistuksessa on käytetty. 

Eri raaka-aineista valmistetaan ubikinonia eri tavoilla. Vähimmäisvaatimus on elintarvikelaatu. Sen sijaan korkeinta mahdollista laatua edustaa ubikinonivalmiste, joka on valmistettu lääketehtaille asetettuja laatuvaatimuksia noudattaen patentoidulla valmistusmenetelmällä.

Ravintolisä vai lääke?

Ubikinonin tultua markkinolle 1970-luvulla se luokiteltiin lääkkeeksi. Suomessa ubikinoni oli reseptilääke vuoteen 1993 asti käyttöalueena ”sydämen heikkous”. Myöhemmin ubikinoni vapautettiin Suomessa säätelystä, ja siitä tuli ravintolisä. 

Suomalaiset ovat etuoikeutetussa asemassa, sillä täällä on ravintolisäksi luokiteltu ubikinonivalmiste, joka on samaa laatua kuin  eräissä EU-maissa ainoastaan lääkkeenä saatavana oleva ubikinonivalmiste. Kysy sitä lähimmästä AITO hyvän olon kaupasta!

Kuvan Sari on pitänyt itsensä virkeänä ja vauhdissa Bio-Qinon Q10 ubikinonin avulla jo vuodesta 1995 lähtien.

Kuva: Eija Huhtikorpi

Lehden muita artikkeleita

Hyvän olon tarjoukset
Tarjoukset ovat voimassa AITO hyvän olon kaupoissa ja -verkkokaupassa 1.–31.10.2019 niin kauan kuin...
Lue
Kansa tahtoo ketoosiin!
Varmista näiden ravintoaineiden saanti   Koska ketogeeninen ruokavalio on ns. diureettinen ruokavalio, on...
Lue
Ashwagandha – yrttien prinssi avuksi stressiin 
Stressinhallinnan A ja O on säännöllinen, terveellinen ruokailu, raittiin ilman hengittäminen, liikunta, ilon...
Lue