Punkit ovat jo hereillä – valkosipuli avuksi!

Punkki eli puutiainen (Ixodes ricinus) on hämähäkkieläimiin kuuluva loinen. Punkki tarvitsee verta lisääntymiseen. Sen tyypillisiä isäntäeläimiä ovat myyrät ja jänikset, mutta yhä useammin myös ulkona liikkuvat ihmiset, kissat ja koirat. Punkkien määrän kasvaessa myös punkkien aiheuttamat borrelioosi- ja puutiaisaivokuumetapaukset ovat lisääntyneet hälyttävästi.

Punkit lisääntyvät ja leviävät ilmaston lämmetessä

Punkit nauttivat leudoista talvista. Vielä jokunen vuosikymmen sitten punkit kiusasivat vain lounaisten saaristoseutujen ihmisiä. Punkit ovat ennenkin vierailleet manner-Suomessa, mutta talvien pitkät pakkasjaksot ja routainen maa ovat ilmeisesti jarruttaneet pienten pirulaisten lisääntymistä. 2000-luvulla talvien lauhtuessa punkkihavaintoja on kuitenkin tehty yhä enemmän ja yhä laajemmilla alueilla. Punkit vaanivat meitä ja rakkaita lemmikkejämme myös yhä aikaisemmin keväällä ja myöhempään syksyllä.

Punkit haistavat houkuttelevan isännän

Punkit viihtyvät pitkässä heinikossa ja rehevässä aluskasvillisuudessa, josta ne tilaisuuden tullen hyppäävät sopivan isännän kyytiin. Se ei löydä isäntää näköaistin, vaan hajun perusteella. Punkilla on tarkka ”nenä”, jolla se aistii potentiaalisen isännän ulos hengittämän hiilidioksidin.

Hyttysistä poiketen punkit eivät pureudu heti isäntään kiinni. Se voi kulkea iholla pitkänkin matkan etsien sopivan suojaisaa paikkaa. Punkki on tarkka ruokailupaikasta, sillä se pysyy kiinni ihossa jopa useita päiviä, kunnes se on imenyt itsensä täyteen verta. Suojaisaa kehonosaa etsiessä punkki saattaa myös hylätä ikäväksi haistamansa isännän.

Punkit vihaavat valkosipulia

Ruotsissa tehty tieteellinen tutkimus osoitti, että erään valkosipulivalmisteen nauttiminen vähensi punkkien tarttumista ihmiseen*. Kaksoissokkotutkimus tehtiin Ruotsin puolustusvoimien varusmiehillä, jotka liikkuivat päivittäin rehevässä maastossa.

Tutkimustulos vastasi yleisesti tunnettuja käytännön havaintoja. Punkkien uskotaan karttavan tuoreesta valkosipulista kehittyviä haihtuvia rikkiyhdisteitä, joita erittyy iholle valkosipulin syömisen jälkeen. Yhdisteet ovat samoja, jotka tunnemme runsaan valkosipulin syömisen jälkeen tympeänä hajuna hengitysilmassa. Valkosipulin todellisilla suurkuluttajilla tuo rikin katkuinen haju puskee ihosta läpi sellaisella voimalla, ettei se jää edes ihmisnenältä haistamatta.

Tuore valkosipuli ei sovi kaikille ihmisille - eikä etenkään koirille

Valkosipuli on yksi terveellisimmistä kasveistamme. Se ei silti sovi sellaisenaan kaikille. Etovan jälkihajun lisäksi se ärsyttää monien vatsaa. Koirille tuore valkosipuli ja etenkin sen sisältämät ns. tiosulfaatit ovat jopa vaaraksi; tiosulfaatit aiheuttavat koirille anemiaa.

Vaihtoehtona ihmisnenään hajuton ja turvallinen punkkikarkotin

Valkosipulia ei ole pakko nauttia tuoreena. Siitä voidaan valmistaa jälkihajuton, vatsaystävällinen ja koirillekin turvallinen uute. Aivan kuten viinit ja juustot, myös valkosipuli muuttaa muotoa ja paranee erityisen kypsytyksen myötä.

Herkinkään ihmisnenä ei haista ainutlaatuisen valkosipuliuutteen nauttimisen jälkeen iholle erittyviä yhdisteitä. Punkit sen sijaan karttavat myös tällaista valkosipulia, koska niiden hajuaisti on tuhansia kertoja ihmistä herkempi. Iholta voi löytää yksittäisiä, karkuun kipittäviä punkkeja vielä uutteen säännöllisen käytön myötäkin. Niiden tarttumisen ihoon kiinni on silti havaittu loppuneen lähes kokonaan.

Pidä punkit loitolla itsestäsi ja lemmikistäsi luonnollisesti!

Ihmisnenään jälkihajuton valkosipuliuute on erittäin toimiva keino punkkien kauhistuttamiseen. Kiitetyllä tuotteella on useita tutkittuja terveysvaikutuksia, joista on hyötyä niin kesällä kuin ympärivuotisessakin käytössä. Kysy aidosti jälkihajutonta ja koirille turvallista valkosipuliuutetta terveyskaupoista.

* Stjernberg L, Berglund J. Garlic as an insect repellent. JAMA 2000; 284:831

Lehden muita artikkeleita

Tervetuloa Luontaistuntija-myymälään!
Tiesitkö, että Luontaistuntija-myymälässä mittaamme verenpaineesi maksutta? Saatavilla on myös verenpaine-passeja...
Lue
Luontaistuntija-tarjoukset
Tarjoukset ovat voimassa myymälöissä ja -verkkokaupassa 31.3.–30.4.2017 tai niin kauan kuin tuotteita riittää....
Lue