Proteiinista tsemppiä ikäihmisille

Proteiinin tarve vaihtelee elämäntilanteen ja aktiivisuuden mukaan. Erityistä huomiota proteiinin saantiin tulee kiinnittää ikääntyessä. Proteiinin tarve kasvaa iän myötä, vaikka ikään­tyessä energiankulutus pienenee. Ruoka-annokset muuttuvat helposti pienemmiksi, jolloin proteiinin saanti vähenee.

Ikäihmisen proteiinin saantisuositus on 1,2–1,4 g/painokilo. Päivittäinen tarve yli 60-vuotiailla on peräti 70–100 grammaa päivässä. Siihen pääseminen vaatii jo hieman ponnistelua ja ruokavalion miettimistä. Moni tutkimus on osoittanut, että vain harva ikäihminen saa suosituksia vastaavaan määrään proteiinia.
 

Liikunta ja lihaskunto ovat hyvän vanhenemisen perusta

Lihasmassan ylläpitämiseksi tulisi saada riittävä määrä proteiinia, koska niukka proteiinin saanti voi aiheuttaa lihaskatoa. Lihaskato heikentää liikunta- ja toimintakykyä sekä vähentää vastustuskykyä, joten siihen kannattaa kiinnittää huomiota ajoissa. Liikunta ja täysipainoinen ruokavalio yhdessä voivat hidastaa lihasmassan vähenemistä.

Hyvälaatuista proteiinia kannattaa nauttia joka aterialla. Riittävän proteiinimäärän varmistaa helposti proteiinilla täydennetyllä ravintolisillä ja proteiinijauheilla. Proteiinimäärän on hyvä jakautua tasaisesti päivän mittaan; esimerkiksi 20–30 g:n annos aamupalalla, lounaalla ja päivällisellä ja pienempi määrä välipaloilla. Elimistö pystyy silloin hyödyntämään sen parhaiten. Proteiinin lisäys voi kohentaa nopeasti vointia ja parantaa toimintakykyä.

Helppo ja ekologinen proteiini on esimerkiksi Better4Youn herneestä ja kaurasta valmistettu kasviproteiinijauhe, jota on saatavilla vaniljan, mansikka-vadelman ja suklaan makuisena.
 

Tuotteita on saatavilla AITO hyvän olon kaupoissa ja -verkkokaupassa.

Lehden muita artikkeleita

Hyvän olon tarjoukset
Tarjoukset ovat voimassa AITO hyvän olon kaupoissa ja -verkkokaupassa 2.–31.1.2019 tai niin...
Lue
Aito Rauta UltraFer® – 5 ainutlaatuista ominaisuutta!
  Miksi Aito Rauta UltraFer®?   1. Kliinisillä testeillä todistettu teho Kliinisissä tutkimuksissa...
Lue
Uusi AITO minä – 3 vinkkiä parempaan palautumiseen ja jaksamiseen
Kehoamme säätelee hermosto, joka jakautuu sympaattiseen ja parasympaattiseen osaan. Ne toimivat kehossa vähän kuin...
Lue