Pohjolan mustikasta suojaa silmille

Mustikka on tunnettu hyvistä terveysvaikutuksistaan. Monia tutkimuksiakin on tehty tämän pohjolan aarteen hyvien vaikutuksien selvittämiseksi. Mustikka on usein yhdistetty näkökykyyn ja silmien hyvinvointiin. Se vähentää myös tulehdusreaktiota.

Mustikan ja sen sisältämien flavonoidien ja antioksidanttien - erityisesti antosyaanien ja luteiinin - on todettu olevan hyväksi silmien, erityisesti ikääntyvien silmien terveydelle.

Luteiini on antioksidantti, joka suojaa silmiä uv-säteilyn haitta­vaikutuksilta, vähentää riskiä saada harmaakaihia, ehkäisee silmänpohjan ikärappeumaa ja lieventää sen oireita sekä pienentää riskiä sairastua valtimotauteihin.

Silmissä on lukuisia verisuonia, joiden verenkiertoa mustikan ainesosien on todettu parantavan. Mustikan sisältämät antioksidantit suojaavat myös soluja.
 

Silmät kovilla

Ikänäkö alkaa vaivata yleensä 40-50 vuoden iässä. Nykyisin käytämme suuren osan ajastamme erilaisten ruutujen äärellä. Silmät joutuvat koville ja voivat oireilla jo nuoremmillakin ihmisillä. Silmät rasittuvat, punoittavat, kuivuvat. Näkökyky sumenee.

Joskus voi myös olla puute oikeanlaisista rasvahapoista, jolloin kyynelnesteen laatu silmän voitelijana heikkenee. Kyynelnesteen ollessa liian vesipitoista silmä ei saa kunnollista suojaa. Pitkä ruudun tuijottaminen saa silmät valumaan vettä punaisina ja sumuisina.

Silmien kuivuutta aiheuttavat myös verenpainelääkitys, ihosairaudet, erilaiset kansantaudit ja hormonitoiminnan muutokset.
 

Mitä silmissä tapahtuu iän myötä?

Kun ihminen ikääntyy, silmän sisäinen linssi ei enää mukaudu eri etäisyyksiin. Linssi muuttuu kankeaksi, koska siihen on kerääntynyt vuosien varrella solujätettä. Vaikka silmän lihakset toimisivat hyvin, alkaa silmän mykiö jäykistyä, eikä lähinäkö toimi enää kunnolla.

Silmän verkkokalvon kelta­täplässä on luteiinia, jota elimistö ei itse tuota, joten sitä on saatava ravinnosta. Keltatäplä saattaa rappeutua iän myötä. Luteiini parantaa mm. silmän hämäränäköä, joka saattaa heikentyä vanhemmiten. Luteiini suojaa myös silmän verkkokalvoa UV-säteiltä. Luteiinia saa mm. mustikasta ja kehäkukasta. Hyviä lähteitä ovat myös avokado, pinaatti, parsakaali tai porkkana.
 

Millaista ravintoa silmät tarvitsevat?

Jos silmien terveyttä haluaa tukea mustikoiden sisältämien ravinteiden avulla, pitäisi mustikoita syödä päivittäin noin 30–70 grammaa.

Riittävästi hyviä antioksidantteja silmien suojaksi saa esimerkiksi Elexir Pharman Blue Eye® -valmisteesta, jonka päivä­annos sisältää mm. 25 mg luteiinia. Blue Eye on uute, joka sisältää silmien hyvinvointia edistävää mustikkaa ja kehäkukkaa, ja myös mm. sinkkiä, C-vitamiinia, E-vitamiinia, B2-vitamiinia, A-vitamiinia ja seleeniä.
 

Tuotetta on saatavilla Luontaistuntija-myymälöissä ja -verkkokaupassa.

Lehden muita artikkeleita

Puhdistu ja virkisty tammikuussa!
  Painonhallintaan & laihduttamisen tueksi Hyvän Olon Konjac sisältää glukomannaania, karnitiinia ja...
Lue
Luontaistuntija-tarjoukset
Tarjoukset ovat voimassa myymälöissä ja verkkokaupassa 3.–30.1.2018 tai niin kauan kuin tuotteita...
Lue
Suolapiippu – suolahuone pienoiskoossa
Myös toisen maailmansodan aikana, kun Saksassa käytettiin suolakaivosta pommisuojana, monet astmaatikot huomasivat...
Lue