Pidä verisuonistosi ja sydämesi terveenä

Sydän- ja verisuonisairaudet ovat edelleen yleisin kuolinsyy ja ennenaikaisen työkyvyttömyyden aiheuttaja Suomessa ja muissa länsimaissa.

On yleisesti hyväksytty, että sydän- ja verisuonisairaudet ovat pääosin elämäntapasairauksia, joiden syntymiseen voidaan vaikuttaa terveellisillä elämäntavoilla, ravinnolla ja liikunnalla. Tupakointi, epäterveellinen ravinto ja vähäinen liikunta lisäävät huomattavasti riskiä sairastua näihin tauteihin. Elimistössämme on verisuonia lähes 100 000 kilometriä, ja siksi toimiva verenkierto vaikuttaa koko terveyteemme. Oikeilla ravintovalinnoilla ja sopivilla ravintolisillä on todettu olevan merkittävä vaikutus sekä valtimoverenkierron että mikroverenkierron terveyteen.
 

Sydän- ja verisuoni­sairauksien syytekijät

Iän karttuessa kaikkien ihmisten valtimot kovettuvat ja menettävät elastisuuttaan, mikä johtaa siihen, että verenkierto heikkenee. Myös ääreisverenkierto ja mikroverenkierto heikkenevät ikääntyessä, jolloin elimistön solut ja kudokset eivät saa riittävästi happea ja ravinteita. Monet sairaudet, kuten diabetes, lisäävät riskiä sairastua sydän-verisuonisairauksiin. Yleisesti tiedossa olevia riskitekijöitä ovat muun muassa kohonnut verenpaine, vyötärölihavuus, stressi, liikunnan puute, puutteellinen ravitsemus, rasva- ja sokeriaineenvaihdunnan häiriöt ja tulehdukset elimistössä. Sydänsairaudet kehittyvät vuosien, jopa vuosikymmenien aikana, ja siksi sydänsairauksien ennaltaehkäisy tulisi aloittaa jo lapsena.
 

Sydänystävälliset omega-3 -rasvahapot

Erityisen verisuoni- ja sydänystävällisiä rasvahappoja ovat EPA ja DHA, joiden tiedetään ylläpitävän sydämen normaalia terveyttä. Näitä omega-3 -rasvahappoja on runsaasti rasvaisessa kalassa. Vuonna 2016 valmistuneessa laajassa Frost & Sullivan -kokoomatutkimuksessa todettiin omega-3 -rasvahappojen (EPA & DHA) käytön olevan hyödyksi verisuoniston ja sydämen terveydelle.
 

Vitamiinit ja hivenaineet verenkierron ja sydämen tukena

Useiden vitamiinien tiedetään osallistuvan verisuoniston terveyden ylläpitämiseen. B-vitamiineista sydämelle tärkeimpiä ovat B1-, B6-, B12-vitamiinit ja foolihappo. Monet B-vitamiinit, kuten B6-, B12-vitamiini, foolihappo ja koliini edistävät normaalia homokysteiinin aineenvaihduntaa. C-vitamiinia tarvitaan sydämen ja verisuoniston sidekudoksen (kollageenin) muodostuksessa. Myös riittävä D-vitamiinin saanti on tärkeää sydänlihaksen normaalin toiminnan ylläpitämiselle. Sydänlihas tarvitsee myös kivennäisaineita, kuten seleeniä, sinkkiä ja magnesiumia. Vitamiinien ja hivenaineiden toimintaa elimistössä ja verisuonistossa tehostavat erilaiset kasviperäiset ainesosat, kuten polyfenolit, karotenoidit ja terpeenit.
 

Verenkierron ja sydämen aminohapot

Yksi tärkeimpiä aminohappoja verisuoniston terveyden kannalta on L-arginiini, jota on runsaimmin lihassa, jyvissä ja pähkinöissä. Arginiinilisistä voi olla hyötyä, koska ihmisen keho ei pysty hyödyntämään eläinperäistä arginiinia. Arginiinin tiedetään vaikuttavan typpioksidin tuotantoon. Typpioksidi on vuorostaan tärkeä verisuonia säätelevä tekijä. Solgarin L-Arginiini on laadukas aminohappolisä täydentämään ruokavaliota.

Terveystuotekauppojen asiantuntijat voivat antaa tarkempia tietoja yksilöllisemmin juuri sinulle sopivista sydämen ja verisuoniston terveyttä edistävistä tuotteista.
 

Tuotetta on saatavilla Luontaistuntija-myymälöissä ja -verkkokaupassa.

Lehden muita artikkeleita

Luontaistuntija-tarjoukset
Tarjoukset ovat voimassa myymälöissä ja verkkokaupassa 30.6.–31.7.2017 tai niin kauan kuin tuotteita riittää. Valikoima...
Lue
Karpalo ja maitohappobakteerit tueksi kesärientoihin
Antibioottikuuri lopettaa akuutit virtsatievaivat nopeasti. Toisinaan antibiootti voi kuitenkin altistaa uudelle...
Lue
Miksi samurailla ei ollut krapulaa?
Samuraitaistelijat alkoivat käyttää umeboshia eli säilöttyä japanin­aprikoosia (Prunus mume) jo 1100-luvun alussa...
Lue