Notkeat nivelet – liikkuvuutta ja hyvinvointia elintavoilla ja ravinteilla

Ajatus ”notkeista nivelistä” voi tuntua monesta täysin saavuttamattomalta – jo iän karttuminenkin tuo väistämättä mukanaan kangistumista, eikä keho liiku kuten ennen. Nivelvaivoja saattaa ilmaantua nuoremmillekin, esim. ylirasituksesta tai urheilusta. Entä jos kuitenkin elämäntavoillaan ja muutamalla yksinkertaisella, luonnollisella ravintoaineella pystyisi lisäämään nivelten liikkuvuutta, vähentämään kankeutta ja jopa lievittämään kipuja?

Kehomme nivelet ovat avainasemassa liikkumisemme mekaniikassa. Siksi niissä esiintyvät vaivat ovat erityisen kiusallisia, jos nivelet eivät ole hyvässä kunnossa, koetaan kipuja ja liikkuminen on vaikeaa. Nivelongelmat voivat ilmentyä esim. jäykkyytenä aamuisin ja liikkeelle lähdettäessä, kipuna noustessa WC-istuimelta, sängyltä tai autosta ja laskeuduttaessa portaita. Nivelissä saattaa olla turvotusta, jomotusta, tai ne pitävät epämääräistä ”rutinaa”. Vaikka em. oireet ovat usein iän mukanaan tuomia, ja monesti johtuvat nivelten kulumisesta, myös nuoremmat voivat kärsiä esim. liikunnan tai liikarasituksen aiheuttamista nivelvaivoista.

Karu totuus:

Hyvästä lihaskunnosta huolehtiminen ja ylipainon välttäminen ovat kaksi asiaa, joita ei voi liikaa korostaa, kun puhutaan nivelten hyvinvoinnista. Tämä ei kaikkien mielestä kuulosta houkuttelevalta, mutta totuus on se, että nivelvaivojen hoidossa ne ovat ensimmäiset seikat, jotka on syytä saattaa kuntoon. Oikotietä onneen ei siis ole olemassa tässä yhteydessä. Ylipaino on merkittävä riskitekijä nivelrikon ja muiden nivelongelmien syntymisessä ja pahenemisessa.

Myös sopivanlaatuinen, säännöllinen ja jatkuva liikunta on tärkeää liikkuvuuden säilyttämiseksi. Yleiskuntoa voi ylläpitää esim. harrastamalla reipasta kävelyä sauvoilla tai ilman, hiihtämällä, pyöräilemällä tai vesiliikunnalla. Kohtuullista nivelrasitusta liikunnan yhteydessä ei tule vältellä, mutta sellaisia lajeja, joissa niveliin kohdistuu toistuvaa iskua, ei tule harrastaa – se vain pahentaa oireita. Lihaksistoa tulisi vahvistaa lihaskuntoharjoittelulla, sillä nivelten normaali toiminta on myös lihasten toiminnasta riippuvainen. Liikunnan vastapainoksi pitää muistaa myös levätä, sillä keho tarvitsee aikaa palautua rasituksesta. Lepo on tärkeää muistaa erityisesti silloin, kun nivelet ovat kipeytyneet ylirasituksen seurauksena.

Pitkään paikallaan seisominen, kuten seisomatyön tekeminen, aiheuttaa sen, ettei liikuntaa kerry paljoakaan päivän aikana. Niveliin kohdistuva paine puristaa nestettä niveltyynyistä ja nivel kuivuu. Samoin runsaan istumisen haitoista on viime aikoina puhuttu paljon, siksi myös istumatyötä tekevät ja muuten paljon paikoillaan olevat henkilöt voivat kartuttaa itselleen pikkuhiljaa nivelvaivoja. Nivelet eivät saa ravintoa suoraan verenkierrosta, vaan niveliä ravitsee ja voitelee nivelneste. Liikunta auttaa myös ylläpitämään nivelnesteiden aineenvaihduntaa ja tuo ravinteita ja rakennusaineita niveliin.

Luonnollisia ravinteita

Kun nivelissä on vaurioita, niiden hermopäätteet ärtyvät paikalle kerääntyvistä valkosoluista ja alkavat viestittää kipua tavallista herkemmin. Kurkuman ja sille sukua olevan inkiväärin ominaisuuksia on tutkittu kivun ja tulehduksen lievittämisessä, nivelten liikkuvuuden lisäämisessä ja jäykkyyden vähentämisessä. Hainrustoa saadaan sekä sinihain (Prionace glauca) että makrillihain (Isurus oxyrinchus) rustoaineesta. Se sisältää samoja ravinteita kuin ihmisen nivelaineksissa on luonnostaan. Kysy lisää Luontaistuntija-myymälästä.

Lehden muita artikkeleita

Uutta tietoa kalaöljystä
Kalaöljy voidaan puhdistaa ja väkevöidä 90-prosenttiseksi omega-3:ksi käyttämällä etyyliesteröintiä tai superkriittistä...
Lue
Kihokki-yrttimixtuura hengitysteille ja kurkulle
Yskänlääkkeistä usein sivuvaikutuksia Hengitystietulehduksiin käytettävissä yskänlääkkeissä käytetään aineita, jotka...
Lue
Tyrnimarjasta ja samettikukasta apu kuiville ja väsyville silmille
Hiekan tunne, polttelu ja jatkuva vuotaminen ovat tyypillisiä merkkejä silmän limakalvojen kuivuudesta. Silmät kuivuvat...
Lue