Nivelten huoltojoukot parhaimmillaan – hainrusto ja vihersimpukka

Niveliin liittyvät ongelmat ovat suomalaisten yleisimpiä vaivoja. Liikkuminen voi vaikeutua rasittavan työn tai liikunnan seurauksena tai nivelruston kuluessa iän myötä. Haiden rustossa ja vihersimpukan lihassa on aineita, jotka voivat hidastaa ja jopa vähentää ongelmaa merkittävästi.

Nivelrusto on sileää ja liukasta kudosta, joka peittää ohuena kerroksena luun päät liikkuvissa nivelissä. Nivelruston ja sen välissä olevan nivelnesteen oikea rakenne ja toiminta ovat ratkaisevia nivelten hyvinvoinnille. Nivelneste voitelee nivelpintoja ja ehkäisee niiden kulumista sekä vaimentaa iskuja. Lisäksi se varmistaa ravintoaineiden pääsyn rustopinnoille sekä kuona-aineiden poistumisen. Tämä nivelnesteen ”ruokintatehtävä” on tärkeä, koska rustossa ei ole lainkaan veri- eikä imusuonia ravinteita kuljettamassa. Kun tätä miettii, on helppo ymmärtää liikunnan merkitys nivelten hyvinvoinnille; mitä enemmän ja monipuolisemmin niveliä liikuttaa, sitä reippaammin ravinteiden ja kuona-aineiden kulku niissä tapahtuu.
 

Rakennusaineita hain rustosta

Yksi tärkeimpiä nivelruston rakennusaineita on kondroitiinisulfaatti, jota saadaan rustokalojen kuten haiden tukirangasta (hainrustouute). Se muodostaa vettä tehokkaasti sitovia harjamaisia rakenteita. Kun ne kiinnittyvät hyaluronihaposta koostuviin pitkiin rihmoihin, syntyy verkkomaisia rakenteita, jotka yhdessä kollageeni­säikeiden kanssa muodostavat vettä sitovan, lujan ja joustavan ruston perusaineen.

Kondroitiini myös ehkäisee hajottavia entsyymejä purkamasta rustoainetta. Sen nauttiminen ravintolisänä ylläpitää siis ruston hyvinvointia kahdella tavalla: hillitsemällä ruston kulumista ja edistämällä uuden ruston muodostumista.
 

Vihersimpukka voitelee

Nivelnesteen voiteluominaisuuksille tärkein aineosa on nimeltään hyaluronaatti, ja se muodostuu glukosamiineista. Hyaluronaattia on myös nivelrustossa. Mikäli rustosolut eivät pysty muodostamaan glukosamiineja samassa tahdissa kuin entsyymit niitä hajottavat, syntyy ongelmia sekä nivelnesteessä että rustoaineessa.

Vihersimpukka sisältää monien muiden nivelille tärkeiden aineiden lisäksi glukosamiinia. Glukosamiini ei kuitenkaan ole vain rakennusaine, vaan se myös aktivoi rustosoluja tuottamaan lisää rustolle ja nivelnesteelle tärkeitä aineita.

Hainrusto- ja vihersimpukkavalmisteista tuli 2000-luvun alussa Suomen suosituimpia niveltenhuoltotuotteita. Niissä olevat luonnolliset kondroitiini- ja glukosamiiniyhdisteet sekä muut luontaiset vaikuttaja-­aineet hajoavat ruoansulatuksessa pienempiin osiin ja imeytyvät verenkiertoon, josta ne kulkeutuvat lopulta nivelnesteen välityksellä nivelkudosten ylläpitämiseen ja suojaamiseen.

Bioteekin Hainrusto+Vihersimpukka -valmiste sisältää sekä hainrustoa (uutetta ja jauhetta) että vihersimpukkaa ja on yksi niveltuotteiden klassikoista. Sen menestyksekäs historia on pitkä ja yhä edelleen se jatkuvasti kasvattaa suosiotaan suomalaisten keskuudessa.
 

Tuotetta on saatavilla Luontaistuntija-myymälöissä ja -verkkokaupassa.

Lehden muita artikkeleita

Luontaistuntija-tarjoukset
Tarjoukset ovat voimassa myymälöissä ja verkkokaupassa 1.–30.11.2017 tai niin kauan kuin tuotteita riittää. Valikoima...
Lue
Vuoden 2018 parhaat terveystuotteet
  Vuoden 2018 Terveystuote NivelActive NivelActive tarjoaa markkinoiden nopeimman ja eettisesti vahvan...
Lue
Mistä energiaa arkeen?
Totesin ubikinonin voimaannuttavan vaikutuksen taannoin itse, kun takanani oli kaksi melkein peräjälkeen sairastettua...
Lue