Nivelruston rakennusaineilla liikkeelle

Sopivasti niveliä kuormittava liikunta, lihaskunnon ylläpito ja painon pitäminen kurissa auttavat niveliä pysymään kunnossa läpi elämän.

Nivelten toimintakykyä voi tukea myös sisäisesti: glukosamiini ja kondroitiinisulfaatti ovat ruston rakennusaineita, joita elimistö voi hyödyntää nivelruston ja nivelnesteen muodostamisessa. MSM ja C-vitamiini täydentävät nivelten hyvinvointia.
 

Nivelrusto toimii iskunvaimentimena

Nivelen hyvinvoinnin kannalta keskeinen nivelen rakenne on nivelrusto. Se on kimmoisa ja luja rakenne, joka suojaa niveltä rajoittavien luiden päitä ja toimii nivelen liukupintana. Käytännössä nivelrusto siis pienentää ruumiin painon ja liikkeiden luuhun kohdistamaa rasitusta. 

Nivelrusto koostuu vedestä sekä rustosolujen tuottamista rustoproteiineista ja kollageenisäikeistä. Rustoproteiinien ansiosta rusto on rakenteeltaan kimmoisaa, ja kollageeni vastaa nivelruston vetolujuudesta. Rustosolut tuottavat lisäksi nivelpintoja voitelevaa nivelnestettä, joka huolehtii myös ruston ravitsemisesta.
 

Nivelet nauttivat liikunnasta

Kohtuullisesti kuormittava liikunta auttaa ylläpitämään nivelruston normaalia rakennetta ja toimintaa. Nivelten hyvinvoinnin kannalta parhaita liikuntamuotoja ovat lajit, joissa niveliin ei kohdistu voimakkaita iskuja ja vääntöä. Tällaisia ovat esimerkiksi kävely ja sauvakävely, pyöräily, hiihto ja vesiliikunta. Myös lihaskuntoa on hyvä harjoittaa esimerkiksi kuntosalilla, sillä vahvat lihakset antavat tukea nivelille. Jos tietynlainen liikunta aiheuttaa toistuvasti kipua, on harjoittelun tehoa ja määrää syytä laskea tai kokeilla toisenlaista liikuntamuotoa.

Aktiivinen elämäntapa auttaa myös painonhallinnassa. Ylipaino rasittaa niveliä, joten liikakilojen kertymistä olisi hyvä välttää. Liikunnan lisäksi painonhallinnan kulmakiviä ovat monipuolinen ruokavalio, säännöllinen ateriarytmi sekä kohtuullisuus.
 

Neljän tehoaineen yhdistelmä nivelten hyvinvointiin

Sopivan liikunnan ja lihaskunnon ylläpidon ohella myös nivelruston rakennusaineet tukevat nivelten hyvinvointia ja toimintakykyä. Glukosamiini ja kondroitiinisulfaatti ovat elimistössä luonnostaankin esiintyviä ainesosia, joita nivelruston solut käyttävät rustoproteiinien rakennusaineina. Suun kautta otettuna glukosamiinin ja kondroitiinisulfaatin on havaittu hakeutuvan nivelrustoon, jossa niitä voidaan hyödyntää uusien rustoproteiinien muodostamisessa.

Lisäksi rustoproteiinien muodostamiseen tarvitaan rikkiä, joka vahvistaa proteiinien rakennetta. MSM eli metyylisulfonyylimetaani on luonnossa esiintyvä, orgaanista rikkiä sisältävä yhdiste, jota elimistön rustosolut voivat hyödyntää rikin lähteenä rustoproteiinien rakentamisessa. C-vitamiini puolestaan tukee kollageenin muodostumista rustojen normaalia toimintaa varten. 

Kotimainen Arthrobalans® Plus sisältää puhtaina aineina ja tarkkoina pitoisuuksina glukosamiinia, kondroitiinisulfaattia, MSM:ää ja C-vitamiinia. Näistä rakennusaineista rustosolut voivat muodostaa uusia rustoproteiineja sekä nivelnestettä. Arthrobalans® Plus on eettinen valinta, sillä siinä ei käytetä hainrustoa eikä vihersimpukkaa.
 

Tuotetta on saatavilla AITO hyvän olon kaupoissa ja -verkkokaupassa.
 

Lehden muita artikkeleita

Kevättä ilmassa! AITO-kauppiaan vinkit allergia- ja punkkikauteen
Helsingin Malmilla AITO-kauppaa pitävä Huhtikorpi on koulutukseltaan laboratorionhoitaja, fytonomi ja vyöhyketerapeutti...
Lue
Mehiläispesän arvokkain aarre – Gelee Royal
  Kuningatarhyytelö – nuoruuden lähde Antioksidanttisessa kuningatarhyytelössä (joka tunnetaan myös nimellä...
Lue
Hyvän olon tarjoukset
Tarjoukset ovat voimassa AITO hyvän olon kaupoissa ja -verkkokaupassa 1.–30.4.2019 tai niin kauan...
Lue