Nivelet kaipaavat huomiota

Monet pitävät huolta lihaksistaan ja taistelevat mahdollista ylipainoa vastaan. Nivelet jäävät kuitenkin usein vaille tarvitsemaansa ravintoa ja sen seurauksena rappeutuvat. Jos nivelen pehmeät pinnat eivät uusiudu siihen tahtiin kuin ne kuluvat, niiden alta paljastuu luupinta, joka hiertyy, kuluu, tulehtuu ja kipeytyy. Nivelen rustoinen pinta tarvitsee omanlaisiaan rakennusaineita eli glukosamiinia ja kondroitiinisulfaattia, jotka ovat glukoosi- ja rikkipitoisia proteiineja.

”NO DOL” – ”EI KIPUA”!

 

Ulkoisesti ennaltaehkäisevä: Paljon työtä tekeville ja liikkuville suositellaan glukosamiinia sisältävää nivelvoidetta (Glucosamina cremor), jolla voi ravita niveliä ja ennaltaehkäistä niiden vahingoittumista. Elimistön tietyt solut sieppaavat glukosamiiniin ja kuljettavat sen oikeaan kohteeseen.

Sisäisesti ennaltaehkäisevä: Puhdasta kasviperäistä glukosamiinia (Glucosamina pura) suositellaan myös päivittäisenä, ennaltaehkäisevänä ravintolisänä 500 mg päivässä, jonka saa yhdestä tabletista.

Hoida: Jos nivelet jo ovat kipeytyneet, huomioi tilanne nopeasti, koska kivulla on taipumus levitä myös ympäröiviin kudoksiin ja lihaksiin. Jo mahdollisesti vahingoittuneiden nivelten hoitamiseen tarvitaan glukosamiinin lisäksi myös toista nivelainetta eli kondroitiinia. Sitä kuuluu luonnostaan olla nivelnesteessä, joka voitelee nivelpintoja. Kun glukosamiinin ja kondroitiinin pitoisuudet alenevat, nivelpinnat kuluvat eikä nivelneste pysty huolehtimaan murenevasta luupinnasta.

Ulkoisesti: Kipeytyneille nivelille ja lihaksille suositellaan glukosamiini- ja MSM-rikkipitoista nivelvoidetta*. Kiputilanteissa on hyvä käyttää kipugeeliä, joka sisältää pirunkouraa eli Harpagophytum precumbens -nimistä afrikkalaista rohdosta, jolla on tehokkaasti kipua lievittäviä mutta myös hoitavia ominaisuuksia. Laastarit: Kroonistuneissa kiputiloissa apua saa laastareista, joissa on kaikkein tehokkaimpia, luonnollisesti kipua lievittäviä aineita. Pirunkoura on pitkävaikutteinen rohto ja laastarina käytettäessä sen hoitava vaikutus vielä tehostuu, kun vaikuttavat aineet imeytyvät ihon läpi tasaisena virtana jopa koko vuorokauden. Käyttö: Laita laastari suoraan kipukohtiin (lihaskivut, urheiluvammat, jäykkä niska, alaselkäkipu, iskias jne.) ja anna vaikuttaa 12–24 tuntia ennen kuin vaihdat sen uuteen.

Suositeltava ravintolisä: Vaikka puhdasta glukosamiinia saadaankin kasveista, erittäin hyvin imeytyvää, rikkipitoista kondroitiinisulfaattia sen sijaan saadaan vain äyriäisten kuorista. Glukosamiinia ja rikkipitoista kondroitiinia (MSM, Glucosamina complex), suositellaan käytettäväksi hoitavana ravintolisänä joko kapseleina (Glucosamina complex capsulae) tai nestemäisenä liuoksena (Glucosamina liquidum).

Lievitä: Tulehduskipuun liittyviä tekijöitä voidaan hallita luonnosta saatavilla kasvirohdoksilla. Viimeaikojen tehokkaimmaksi rohdokseksi on osoittautunut edellä mainittu afrikkalainen pirunkoura, joka lievittää ilman tulehduskipulääkkeille tyypillisiä haittavaikutuksia.

Ulkoisesti: Pirunkouraa valmistetaan kipugeelinä (Harpagophytum gel) ja sitä on myös nivelvoiteessa, kipulaastareissa ja tietyissä sisäisesti käytettävissä glukosamiini-valmisteissa. Käyttäjäpalaute pirunkourasta ja MSM-rikistä on ollut erittäin hyvä.

*Eräässä glukosaminivoidetta koskevassa ”NO DOL” tutkimuksessa selvitettiin voiteen terapeuttinen teho yhdistettynä ultraäänihoitoon potilailla, jotka kärsivät polven nivelrikosta. Tutkimuksessa vertailtiin aikaa, joka nivelrikkopotilailta kului 25 metrin pituisen matkan kävelemiseen, tuolilta nousemiseen ilman käsitukea (toistettiin kolme kertaa) ja kivun tuntemusta ennen hoitoa ja hoidon jälkeen. Tutkimus kesti 2 viikkoa ja siihen sisältyi 10 hoitokertaa. Glukosamiinivoiteen yhdistäminen ultraäänihoitoon osoittautui merkittävästi tehokkaammaksi kuin pelkkä ultraäänihoito.

Tuotteita on saatavilla Luontaistuntija-myymälöistä ja verkkokaupasta.

Lehden muita artikkeleita

Kauneus tulee sisältäpäin
Ihon ja hiusten kauneus tulee sisältäpäin - Pidän hyvää huolta ihostani ja hiuksistani, sillä minulla on luonnostaan...
Lue
Alfalipoiinihappo – nuoruuden palauttaja
Lisäsaanti tarpeen Alfalipoiinihappoa saa ruoan mukana hyvin niukasti, pääasiassa vihreistä kasviksista ja...
Lue
Raikkaasta greipistä ja greipinsiemenöljystä on moneksi
Greipin käyttöä maailmalla Suurin osa greipeistä syödään sellaisenaan tai niistä valmistetaan tuoremehua...
Lue