Muistisairaudet lisääntyneet hälyttävästi – voiko itse vaikuttaa aivojen hyvinvointiin?

Muistisairaudet ovat hälyttävästi lisääntymässä. Yhä nuoremmilla esiintyy hermoston häiriöistä kertovia merkkejä, kuten kohtuutonta väsymystä, uupumusta, keskittymiskyvyn puutetta, masennusta ja ahdistuneisuutta. Syitä tähän löytyy unen ja liikunnan puutteesta sekä elämän stressitekijöistä, mutta taustalla voi olla myös häiriö aivojen hermosolujen solukalvojen rasvatasapainossa. Myös B12-vitamiinin puutos tuntuu aivoissa.

 

Hermosolut voivat uusiutua

Viime vuosiin asti luultiin, että hermosolut eivät uusiudu. Hermosolujen tai muidenkaan solujen solukalvojen rakenteet eivät ole pysyviä, vaan ne vaihtuvat noin kolmessa kuukaudessa. Nyt tiedetään, että neurogeneesiä eli uusien hermosolujen muodostumista tapahtuu koko eliniän. Ilmeisesti aikuisen aivoissa vallitsee tasapaino solukuoleman ja solujen uudismuodostuksen välillä. Tähän tasapainoon vaikuttavat mm. ravintotekijät sekä ympäristön ja oppimisen kautta välittyvät virikkeet.
 

Eläinperäisiä neurolipidejä

Aivoja, ihmisen tärkeintä pääomaa, hellivien rasvojen riittävä saanti ravinnosta voi väliaikaisesti tai pysyvästi olla vaikeaa. Ihmisen ikääntyessä aivosolut alkavat menettää fosfolipidejä mm. fosfoseriiniä, joka on yksi viidestä solukalvoissa esiintyvistä rasva-aineista. Useiden tutkimusten mukaan fosfoseriini paransi numero-, nimi- ja kasvo-muistia ja muuta lähimuistia sekä lisäsi myös oivaltamis- ja oppimiskykyä. Se lisäsi ikääntyvien ihmisten henkistä vireyttä ja vähensi depressio-oireita.

Suomalainen vahva NeuroWay on patentoitu neurolipidivalmiste, joka sisältää kaikki aivojen tarvitsemat hyvät rasvat. Eläinperäisten lipidien tiedetään toimivan tehokkaasti, koska ne ovat lähinnä ihmisen omaa ”aivorasvaa”. Lipidit ovat hyvin imeytyvässä liposomi-muodossa. Liposomi tunnistaa vaurioituneen solun ja kiinnittyy hermosoluun luovuttaen sisältämänsä fosfolipidit. Tästä syystä voidaan sanoa, että se on ”täsmäravintoa” aivoille. NeuroWay sopii hyvin vahvaan aloitukseen. Ylläpitoon voi käyttää miedompaa, mutta monipuolisemman koostumuksen sisältävää Neuroglandin Fortea, jossa yhdistyvät eläin- ja kasvikunnan hyvät rasvahapot ja lipidit.
 

B12-vitamiinin puutos voi johtaa pysyviin muistihäiriöihin

B12-vitamiini on välttämätön punasolujen normaalille kehitykselle ja hemoglobiinin muodostukseen, mutta sen puute aiheuttaa myös monenlaisia hermostollisia häiriöitä, tuntohäiriöitä ja jopa dementiaan viittaavia oireita. Nykyään B12-vitamiinin tarpeen tärkeyttä korostetaan raskaana oleville, laktoosi-intoleranteille ja keliaakikoille sekä stressin, runsaan alkoholin käytön ja laihdutuskuurien aikana. Biomedin Aktiiviset B12-tipat sisältävät kaksi tehokkaimmin imeytyvää, elimistön helposti hyväksikäytettävää muotoa: metyyli­kobalamiinia ja adenosyylikobalamiinia.
 

Tuotteita on saatavilla Luontaistuntija-myymälöissä ja -verkkokaupassa.

Lehden muita artikkeleita

Luontaistuntija-tarjoukset
Tarjoukset ovat voimassa myymälöissä ja verkkokaupassa 1.9.–28.9.2017 tai niin kauan kuin tuotteita riittää. Valikoima...
Lue
Nautitaan syksystä terveinä!
Omia ravintovarastojaan kannattaa alkaa täydentää ajoissa, vaikka kesän jälkeen tuntuisi vielä virtaa riittävän. Kestää...
Lue
Kananmunasta nopea ja vastuullinen vaihtoehto niveltesi hyvinvointiin
Jo vuosikymmenten ajan niveltuotteet ovat sisältäneet perinteisiä nivelille tärkeitä aineosia, kuten...
Lue