Muistatko sinä minut? Minä muistan sinut vielä vuosienkin päästä

B12-vitamiinilla ja D3-vitamiinilla voi olla suotuisia vaikutuksia aivojen toimintaan ja muistiin unohtamatta kuitenkaan monipuolista ravintoa.

Muistisairaudet ovat kansantauti. Joka kolmannella yli 65-vuotialla ilmenee muistihäiriöitä. Suomessa on jopa 120 000 henkilöä, joilla kognitiivinen toiminta oli lievästi heikentynyt. Lievistä dementian oireista kärsii noin 35 000 henkilöä ja vähintään keskivaikeista oireista noin 85 000 henkilöä. Suomessa ilmaantuu vuosittain noin 13 000 uutta dementianasteista muistisairaustapausta. Työikäisistä noin 7 000–10 000:lla on etenevä muistisairaus.

Tärkeä D-vitamiini

D-vitamiini edistää myös neurologisen immuunijärjestelmän normaalia toimintaa, koska osassa immuunijärjestelmän ja hermoston soluja on D-vitamiinireseptoreita (eli solut pystyvät kiinnittämään itseensä D-vitamiinia). Solut myös säätelevät, paljonko niissä on D-vitamiinia. Näitä soluja löytyy kehosta joka puolelta aivoista varpaisiin.

Tutkimuksissa on löydetty selvä yhteys D-vitamiinin ja aivojen toiminnan välillä. D-vitamiinireseptoreita on löydetty aivojen eri alueilta. D-vitamiini vaikuttaa ajatteluun, oppimiseen ja käyttäytymiseen. Tutkimuksissa on havaittu, että henkilöillä, joilla on todettu Alzheimerin tauti, on vähemmän D-vitamiinireseptoreita aivojen hippokampuksessa. Hippokampuksella on keskeinen rooli muistitoiminnoissa. D-vitamiinireseptorit toimivat monella tavalla suojaten aivoja. Osa tutkijoista onkin sitä mieltä, että D-vitamiinilla on suotuisa vaikutus muistiin.

Vitamin D and the risk of dementia and Alzheimer disease -tutkimuksessa, joka julkaistiin Neurology®-lehdessä, löydettiin yhteys matalan D-vitamiinipitoisuuden ja muistin heikentymisen välillä. Tutkimuksessa oli mukana 1658 yli 65-vuotiasta henkilöä. Tutkimuksen mukaan terveellinen ravinto (rasvainen kala) ja D-vitamiinilisä voivat vähentää tai ehkäistä riskiä.

B12-vitamiinista

B12-vitamiinin puutos voikin aiheuttaa monenlaisia oireita. Uusi tutkimus osoittaa, että B12-vitamiini voi olla yhteydessä pienentyneeseen Alzheimerin taudin riskiin. Tulos tuo lisätukea aiemmille tutkimuksille ravitsemuksen merkityksestä muistisairauden ennaltaehkäisyssä. Tutkimus julkaistiin 19. lokakuuta 2014 Neurology-lehdessä, joka on American Academy of Neurologyn arvostettu lääketieteellinen julkaisu. Tutkimus on osa laajaa väestöpohjaista pitkittäistutkimusta Kardiovaskulaariset Riskitekijät, Ikääntyminen ja Dementia (CAIDE) ja tehty Itä-Suomen yliopiston, Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen sekä Tukholman Karoliinisen Instituutin yhteistyönä.

Tutkimuksen alussa analysoitiin verinäytteet 271 terveeltä 65–79-vuotilaalta henkilöltä. Seitsemän vuoden seurannassa 17 henkilölle kehittyi Alzheimerin tauti. Verinäytteistä analysoitiin homokysteiini, joka on B12-vitamiiniin aineenvaihduntaan liittyvä aminohappo sekä holo-transkobolamiini, joka on B12-vitamiinin aktiivinen muoto. Homokysteiini on aiemmin liitetty muun muassa kohonneeseen aivohalvauksen riskiin. Korkea B12-vitamiinin pitoisuus voi kuitenkin laskea homokysteiiniarvoja.

Microlingual

Microlingual®-valmisteet ovat loistava vaihtoehto niille, jotka tarvitsevat B12-vitamiinia ravintolisänä ja erityisesti niille, joilla on suolisto-ongelmia. Suuri määrä C-vitamiinia voi ehkäistä B12-vitamiinin imeytymistä, joten vältäthän niiden ottamista yhtä aikaa.

SuperiorSourcen Microlingual® Advanced B12 2000 mcg + B6 + Folic Acid 600 mcg -valmiste sisältää molempia B12-muotoja: metyyli- ja adenosyylikobalamiinia, jotka ovat kaikkein bioaktiivisimmat muodot ja imeytyvät hyvin. B12 on erittäin tärkeä hermostolle, sitä tarvitaan verisolujen muodostuksessa ja jakautumisessa. B12, B6 ja Foolihappo yhdessä ovat hyväksi muistille ja havaintokyvylle.

Pienet, lisä- ja apuaineettomat SuperiorSource:n Microlingual® -tuotteet liukenevat ja imeytyvät välittömästi suun limakalvoilta suoraan verenkiertoon. Tuotteiden koko on saatu mahdollisimman pieneksi juuri siksi, että tuotteessa on ainoastaan vitamiini ja hyvin pieni määrä laktoosia ja akaasiakumia. Ravintolisän liukenemiseen ei tarvita vettä, ja niistä ei jää jälkimakua. Tuotteet eivät sisällä makeutus- tai väriaineita.

Pidetään huoli aivoista ja muistista!

 

B12-vitamiinilla on useita EU:n Elintarviketurvallisuusvirasto EFSAn hyväksymiä terveysväitteitä, kuten:

  • B12-vitamiini edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa
  • B12-vitamiini edistää hermoston normaalia toimintaa
  • B12-vitamiini edistää normaalia homokysteiinin aineenvaihduntaa
  • B12-vitamiini edistää normaaleja psykologisia toimintoja
  • B12-vitamiini edistää normaalia veren punasolujen muodostumista
  • B12-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa
  • B12-vitamiini auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta

Lehden muita artikkeleita

Suolisto kuntoon
Suolisto on terveytemme kehto. Nyt on aika laittaa suolisto kuntoon, näillä ohjeilla se onnistuu. Suoliston...
Lue
Suomalainen piigeeli on hellinyt vatsoja jo vuosia
Monet kärsivät happamista röyhtäisyistä ja närästyksestä, jotka voivat johtua vatsahapoista. Vatsalaukussa muodostuvat...
Lue
Voisiko ulkoinen glukosamiini auttaa? Nivelkipu – lihassärky – jomotus
Nivelet tekevät mahdolliseksi luidenväliset liikkeet ja sen, että voimme liikutella, kiertää ja taivuttaa kehoamme....
Lue