Muista raskausajan vitamiinit

Raskaus on naiselle ihanteellista aikaa tehdä elämäntapamuutoksia, jotka eivät kohdistu pelkästään hänen omaan terveyteensä, vaan myös syntyvän lapsen terveyteen.

Tutkimukset osoittavat, että raskaana olevan äidin paino ja ruokailutottumukset vaikuttavat syntyvän lapsen terveyteen koko elämän ajan ja jopa seuraaviin sukupolviin asti. Terve raskaus edellyttää, että myös äiti voi hyvin fyysisesti ja henkisesti. Raskausajan ravitsemusremontti tarjoaa mahdollisuuden myös koko perheen ravitsemuksen parantamiseen. Raskauden aikana on syytä välttää muun muassa alkoholia, kofeiinia, energiajuomia, lakritsia, nikotiinia ja ylimääräisiä lääkkeitä. Kaloreista tulee harvemmin puutosta – sen sijaan raskauden aikana voi esiintyä puutosta vitamiineista ja kivennäisaineista erityisesti naisilla, jotka eivät syö monipuolisesti.
 

Foolihappo on tärkeää raskauden aikana

B-ryhmän vitamiineihin kuuluvan foolihapon (B9-vitamiini) riittävä saanti on elintärkeää sikiön normaalille kehitykselle: se vähentää synnynnäisten epämuodostumien vaaraa ja erityisesti hermostoputken sulkeutumishäiriöitä. Riittävä foolihapon saanti vähentää myös anemian riskiä odottavilla äideillä ja edistää raskauden aikaista kudosten kasvua. Kansainvälisesti suositellaan foolihapon käyttöä monipuolisen ruokavalion lisäksi vähintään 400 mikrogrammaa päivässä jo siinä vaiheessa, kun suunnitellaan raskautta. Merkittävällä osalla suomalaisista esiintyy myös geenipoikkeamia, jotka vaikuttavat aineenvaihdunnan kykyyn muokata foolihappoa ja ravinnon folaatteja aktiivisesti elimistössä toimivaksi muodoksi, ja siksi foolihappoa on syytä saada riittävästi. Muut B-ryhmän vitamiinit, kuten B6- ja B12-vitamiini tehostavat foolihapon vaikutuksia. Kaikki äidit eivät välttämättä saa myöskään riittävästi E-vitamiinia raskauden aikana, sillä vähimmäistarve on jopa 12 milligrammaa päivässä.
 

Ota lisäksi D-vitamiinia

Joka kolmas suomalainen nainen ei noudata D-vitamiinisuosituksia, mikä voi altistaa syntyvän lapsen erilaisille sairauksille. D-vitamiini saattaa myös ehkäistä synnytyksen jälkeistä masennusta, josta kärsii arviolta joka kolmas ensisynnyttäjä. Koska monivitamiinit eivät yleensä sisällä riittävästi D-vitamiinia, on se hyvä ottaa erikseen.
 

Myös kivennäisaineita tarvitaan enemmän

Kivennäisaineiden tarve lisääntyy jo raskauden varhaisessa vaiheessa. Raskaana olevan on hyvä seurata elimistön rauta-arvoja erityisesti, jos merkkejä anemiasta tai epätavallisesta uupumuksesta esiintyy. Sikiön luuston kehittyminen tarvitsee runsaasti myös kalkkia, magnesiumia ja sinkkiä, ja sen vuoksi monipuolisen ravinnon ohella äidin on hyvä käyttää vähintäänkin korkealaatuista monivitamiinivalmistetta. Myös kilpirauhasen tarvitseman jodin riittävä saanti on tärkeää raskauden aikana.

Solgar Prenatal on korkealuokkainen monivitamiinivalmiste, joka sisältää sopivassa määrin erityisesti raskaana oleville naisille tärkeitä vitamiineja, kuten foolihappoa ja muita B-ryhmän vitamiineja, E-vitamiinia sekä sikiön kehitykselle tärkeitä kivennäisaineita. Sopii vegaaneille.
 

Tuotetta on saatavilla Luontaistuntija-myymälöissä ja -verkkokaupassa.

Lehden muita artikkeleita

Luontaistuntija-tarjoukset
Tarjoukset ovat voimassa myymälöissä ja verkkokaupassa 1.–30.11.2017 tai niin kauan kuin tuotteita riittää. Valikoima...
Lue
Vuoden 2018 parhaat terveystuotteet
  Vuoden 2018 Terveystuote NivelActive NivelActive tarjoaa markkinoiden nopeimman ja eettisesti vahvan...
Lue
Mistä energiaa arkeen?
Totesin ubikinonin voimaannuttavan vaikutuksen taannoin itse, kun takanani oli kaksi melkein peräjälkeen sairastettua...
Lue