Monipuoliset aminohapot

Arginiini-ornitiini ja N-asetyylikysteiini (NAC)

Arginiini lievittää verenpainetta

Arginiini-ornitiini -aminohappopari liittyy ureakiertoon virtsan muodostuksessa. Näillä aminohapoilla on sekä erikseen että yhdessä lukuisia vaikutuksia kehossa. Ureakierrossa arginiini muunnetaan ornitiiniksi, joka edelleen muunnetaan sitrulliiniksi ja siitä arginiiniksi. Ornitiinista keho siis tuottaa arginiinia. Arginiini parantaa veren virtausta ja sillä on verenpainetta alentava vaikutus.

Apua heikentyneeseen mieskuntoon

Arginiinin laajin käyttö ravintolisänä on ollut viimeisten parinkymmenen vuoden ajan lantion seudun verenkierron tehostamisessa, ja erityisesti miehillä erektion vahvistajana. Henkilöillä, joilla on alentunut sokerinsieto, arginiini saattaa vaikuttaa suotuisasti nälänhillintään ja tehostaa rasvan palamista. Samoin tällä ryhmällä arginiinin on havaittu tehostavan insuliinin eritystä ja herkkyyttä.

Erityisesti pyöräilijät näyttävät suosivan arginiinia sisältäviä urheiluravintovalmisteita

Tuotetta käyttävät sekä kuntosaliharjoittelijat että kestävyysurheilijat. Arginiini-ornitiinivalmisteita käytetään yleisesti urheiluravintovalmisteina, koska kummallakin aminohapolla on lievää positiivista vaikutusta kasvuhormonin eritykseen ja urheilusuorituksiin. Ornitiinin on havaittu hieman vähentävän uupumusta urheilusuorituksen aikana. Arginiini lisää typpioksidin tuotantoa, jolla on muun muassa verisuonia laajentava vaikutus. Verenkierto ja hapen kuljetus tehostuvat parantaen energiantuotantoa.

Arginiini-ornitiinin käyttöannokset ovat parista grammasta noin 10 grammaan päivässä. Yli 10 gramman päiväannokset voivat aiheuttaa tilapäisiä vatsavaivoja.

NAC irrottaa limaa keuhkoista ja auttaa maksan toimintaa

N-asetyylikysteiinin (NAC) kysteiini-aminohappo on osana erästä elimistön omaa antioksidanttientsyymiä, glutationia. Glutationi koostuu kolmesta aminohaposta, joita ovat kysteiinin lisäksi glutamiini ja glysiini. Glutationi suojaa maksaa ja toimii maksan detoksifikaatiossa sekä aineenvaihdunnan ”jätteiden” ja vierasaineiden poistossa. Keho tuottaa itse glutationia, mutta maksan detoksifikaation heiketessä glutationin kierto kiihtyy. N-asetyylikysteiini auttaa maksaa kierrättämään glutationia tehokkaasti palauttaen sen määrää kehossa. Glutationi ”sammuttaa” haitallisia happi- ja typpiradikaaleja.

N-asetyylikysteiini suojaa kehoa raskasmetallien haitoilta estäen mm. lyijyn kertymistä kehoon. N-asetyylikysteiiniä on käytetty erilaisten riippuvuuksien vierotuksessa. NAC:sta on saatu apua nikotiinin vieroituksessa 2400 mg:n päiväannoksina noin kahden viikon käytössä. N-asetyylikysteiiniä on käytetty useissa tarkoituksissa, se muun muassa irrottaa limaa hengitystiehyeistä.

Kysy lisää aminohapoista Luontaistuntija-myymälästä!

Lehden muita artikkeleita

Lokakuun tarjoukset
Tarjoukset voimassa myymälöissä ja verkkokaupassa 30.9.–27.10.2016 tai niin kauan kuin tuotteita riittää. Valikoima...
Lue
Eteeriset öljyt – luonnon monipuoliset vaikuttajat
Kyseessä ei siis ole vain yksi molekyyli, vaan monimutkainen kemiallinen aineseos. Tämä erottaa myös aidon eteerisen...
Lue
Anne Kukkohovi luottaa kollageenin voimaan
– Tietyillä valinnoilla voi vaikuttaa todella paljon siihen, miltä näyttää ulkoisesti ja miten hyvin voi sisäisesti....
Lue