Mistä energiaa syksyyn?

Stressi, liian vähäinen uni ja kiire ovat yleisimpiä väsymyksen aiheuttajia. Infektiot ja flunssat väsyttävät myös. On hyvä oppia myös tunnistamaan vaikea väsymys, joka on pitkäaikaista ja vaikuttaa elämään voimakkaasti. Tällainen väsymys on jo uhka terveydelle. Lisäksi vaikean väsymyksen taustalla saattaa piillä jokin sairaus, joka puolestaan aiheuttaa usein tuolle sairaudelle tyypillisiä muitakin oireita.

”Esimerkiksi kilpirauhasen vajaa- tai liikatoiminta, tyypin 2 diabetes tai sydänsairaudet saattavat aiheuttaa pitkäaikaista väsymystä ja uupumusta”, yleislääketieteen erikoislääkäri Päivi Mäkeläinen valottaa.

Ravinto ei aina riitä

Tänä päivänä ravinnosta ei välttämättä saa tarpeeksi vitamiineja ja hivenaineita. Kiireinen ihminen turvautuu helposti epäterveellisiin välipaloihin, sokeriin ja prosessoituihin ruokiin. Nämä ovat omiaan aiheuttamaan vitamiinien, hivenaineiden ja muiden ravintotekijöiden puutoksia sekä väsymystä. Ravintolisiä on nykyisin tarjolla paljon erilaisia. Niiden valinnassa olisi hyvä turvautua ammattilaisen apuun.

”Jos ravitsemus ei ole kohdallaan, on sitä mahdotonta korjata pelkästään ravintolisillä. Kun noudattaa terveellistä, luonnollista ruokavaliota ja muutenkin terveellisiä elintapoja, tuottavat ravintolisätkin paremmin tulosta”, Mäkeläinen muistuttaa.

Erityisesti vanhemmilla ihmisillä ravinteet eivät myöskään imeydy tarpeeksi hyvin, jolloin tarvitaan ravintolisiä.

Kun ubikinonin tuotanto vähenee, energia hiipuu

Ubikinoni on rasvaliukoinen, solujen energiantuotannossa tarvittava antioksidantti ja ihmisen elimistön tuottama tärkeä aine. Sen puutos oireilee väsymyksenä ja voimattomuutena. Ubikinonin tuotanto vähenee reippaasti yli 50-vuotiailla. Sen tuotanto alkaa vähentyä jo 20-vuotiaana. Ubikinonitaso voi olla myös nuorilla stressaantuneilla tai paljon urheilua harrastavilla liian alhainen.

”Stressi, korkea verenpaine ja statiinilääkkeet laskevat ubikinonitasoja elimistössä. Statiinit estävät ubikinonin tuotantoa samalla kun ne estävät kolesterolin muodostumista. Mittaan yleensä ubikinonitasot mm. väsymyksestä kärsiviltä, stressaantuneilta, sydän- ja verisuonitautipotilailta, paljon urheilevilta, vanhuksilta ja rytmihäiriöistä kärsiviltä”, Mäkeläinen kertoo, ja jatkaa: ”Seleeni auttaa ubikinonia muuntautumaan tehokkaaseen aktiivimuotoon, ja samanaikaisesti ubikinoni saa seleeniproteiinit toimimaan optimaalisesti. Ne ovat siis oivallinen, toisiaan vahvistava lisäravinnekaksikko.”

Päivi Mäkeläinen on havainnut monien potilaiden vireystason kasvavan, kun heille on laadittu yksilöllinen ravintolisäohjelma, johon kuuluu ubikinonia.

”Yleensä suosittelen ubikinonin lisäksi monivitamiinivalmistetta, D-, C- ja B-vitamiineja sekä kalaöljyä. Ubikinonin on tutkimuksissa havaittu tukevan myös aivojen toimintaa. Terveellinen ravinto ja sopiva määrä liikuntaa sekä riittävä uni ovat kuitenkin kaiken perusta. Olen perehtynyt funktionaaliseen lääketieteeseen, jonka periaatteiden mukaan potilasta hoidetaan kokonaisvaltaisesti ja yksilöllisesti”, Mäkeläinen summaa.

”Itse valitsen sellaisen ubikinonin, jonka imeytymistä on tutkittu hyvin. Haluan myös tietää, miten tuote on valmistettu. Vaikka imeytyminen elimistöön onkin yksilöllistä, on tärkeää, että tuote on laadukas ja toimiva”, Mäkeläinen toteaa,

Ubikinonin tarvittava määrä riippuu ihmisestä. Suoliston kunnolla on merkityksensä imeytymiseen. Sydänpotilas tarvitsee noin 100–300 mg/vrk, muilla tarve on yksilöllinen. Esimerkiksi väsymys- ja stressitiloissa yleinen annos on 30–100 mg/vrk. Annos kasvaa iän myötä.

Mäkeläisen vinkit jaksamiseen:

• Varaa aikaa rentoutumiseen. Nuku tarpeeksi.

• Syö terveellistä, luonnollista ja monipuolista ruokaa, täydennä ravintoa sopivilla ravintolisillä. Ravintolisät auttavat sairaudesta toipumisessa.

• Liiku säännöllisesti, mutta aloita varovaisesti. Liika liikunta ei ole hyväksi.

• Vältä negatiivista, pitkäaikaista stressiä.

• Toivu rauhassa flunssan tai muun sairauden jälkeen.

 

Kysy lisää ubikinonista Luontaistuntija-myymälästä!

Lehden muita artikkeleita

Lokakuun tarjoukset
Tarjoukset voimassa myymälöissä ja verkkokaupassa 30.9.–27.10.2016 tai niin kauan kuin tuotteita riittää. Valikoima...
Lue
Eteeriset öljyt – luonnon monipuoliset vaikuttajat
Kyseessä ei siis ole vain yksi molekyyli, vaan monimutkainen kemiallinen aineseos. Tämä erottaa myös aidon eteerisen...
Lue
Anne Kukkohovi luottaa kollageenin voimaan
– Tietyillä valinnoilla voi vaikuttaa todella paljon siihen, miltä näyttää ulkoisesti ja miten hyvin voi sisäisesti....
Lue