MIRA LUOTI: Yhteiset ateriat raamittavat perheemme arkea

Laulaja ja näyttelijä Mira Luoti viettää elämäntäyteisiä vuosia lukuisten musiikkiprojektien ja kolmilapsisen perheen parissa.

Terveellinen kasvisruoka ja perheen yhteiset liikuntahetket pitävät Miran voimissaan ja arjen hyvänä.

– Keväällä alkoi pyöriä Vain elämää –sarja, teen Emppu Suhosen kanssa duokeikkoja ja työstän uutta albumiani. Lisäksi olen mukana Sappeen kesäteatterissa esitettävässä Kesäyö –nimisessä Topi Sorsakosken elämänkertamusikaalissa, Mira kertoo.
 

Monenlainen liikunta on rakasta

– Liikunta on minulle rakas harrastus, jonka avulla rentoudun. Olen taas kevään tullen alkanut lenkkeillä, sillä ilmoittauduin levy-yhtiön maratoniin mukaan. Uutena lajina olen opetellut astanga-joogaa, käyn tanssitunneilla, hot-joogassa ja jumpissa.

– Harrastukseni kulkevat pitkälti vuodenajan mukaan. Huonolla kelillä on mukavaa käydä lasten kanssa uimahallissa ja talvella maistuvat pulkkamäet, luistelu ja hiihto. Kesällä taas tykkään pyöräillä ja lenkkeillä. 
 

Yhdessä ruokailu on tärkeää

Mira Luoti on ollut kasvissyöjä lapsesta asti. Perheen 3-, 8- ja 10-vuotiaat lapset saavat syödä lihaa, mutta tykkäävät hekin eniten kasvisruoasta. 

– Lapset osallistuvat mielellään ruoanlaittoon ja syövät kasvisruokaa ja erikoisempiakin lajeja. Mummilla kuitenkin syödään perinteisiä lihapullia ja muutakin liharuokaa.

– Meille yhteiset ruokahetket säännöllisiin aikoihin ovat tärkeitä. Ne tavallaan raamittavat päivää ja luovat elämään turvallisuutta ja säännöllisyyttä. Vaikka olisi stressiä ja kiirettä, tiedän aina, että kotona kokoonnumme yhdessä aterialle, Mira kuvailee.

Itsekseen ollessaan Mira syö vain kasvisruokaa, mutta lasten kanssa myös kalaa. Itse hän käyttää esimerkiksi paljon kaurakermaa, koska on allerginen maidolle. Perinteinen kalakeitto voilla ja tavalliseen maitoon tehtynä maistuu kuitenkin välillä lasten kanssa. Tärkeintä on Miran mielestä vaihteleva ja terveellinen ruoka.
 

Makujen maistelijat 

– Käymme toisinaan lasten kanssa helsinkiläisessä kasvisruokaravintola Silvopleessä syömässä. Siellä maistellaan eri makuja silmät kiinni ja mietitään, tunnistammeko eri makuja. Lapset tunnistavat jo hyvin erilaisten yrttien makuja ruoasta. Minulle ei koskaan kerrottu tarkemmin ruoasta ja sen ainesosista lapsena. Itse otan lapsia mielelläni mukaan ruoanlaittoon ja kerron miten ruokaa tehdään, Mira sanoo. 

Ruoan lisäksi syön vaihtelevasti luomulaatuisia herneproteiinilisiä, magnesiumia, B12-sekä D-vitamiinia. Kalaöljyä ja maitohappobakteeria annan myös lapsille. Luomulaatu on tärkeää kaikessa ruoassa.
 

Terveysherkuttelu elämäntapana

Miran lasten kaverit ihmettelevät joskus perheen ruokia. Esimerkiksi syntymäpäivillä syödään aina raakakakkuja, joita lapsetkin haluavat. Mira on käynyt raakaruokakurssin ja osaa loihtia raakaherkkuja. 

– Perheemme tavallisia herkkuja ovat esimerkiksi raakasuklaa, hunajakeksit, leväsipsit sekä marjapatukat. Teemme myös itse raakasuklaata valmispaketeista. Lapset eivät ole kyselleet irtokarkkien tai sipsien perään, vaikka niitäkin saa syödä, jos haluaa.

Hyvän ja puhtaan ruoan lisäksi Mira uskoo itsensä kuuntelemiseen ja säännöllisiin elintapoihin, muttei halua olla ehdoton tai tiukka terveellisyyden suhteen. Dieettien sijaan hän suosittaa terveellistä, kehoa kuuntelevaa elämäntapaa. 

Elämä kantaa kun siihen luottaa ja kuuntelee itseään!

 

Lehden muita artikkeleita

Luontaistuntija-tarjoukset
Tarjoukset ovat voimassa myymälöissä ja verkkokaupassa 1.6.-1.7.2018 tai niin kauan kuin...
Lue
Kollageenin ja hyaluronihapon tehoyhdistelmä hellii ihoa
  Ikääntyminen näkyy ihossa – mikä avuksi? Kehon kyky uudistua ja tuottaa kollageenia alkaa heikentyä noin...
Lue
Lesitiini avuksi fitnessharrastajille ja monille muillekin
Soijalesitiini on soijapavuista valmistettu luonnollinen ravintoaine. Vähiten prosessoituna lesitiiniä voi nauttia...
Lue