Millainen on tehokas maitohappobakteeri-valmiste?

Suolistossa, jossa toimii tuhansia erilaisia bakteereita, on hyvin monimutkainen ympäristö. Osa bakteereista elää siellä pysyvästi, mutta toiset tulevat ravinnon mukana ja kulkeutuvat ruoansulatuskanavan läpi. Osa näistä bakteereista ovat ihmiselle hyödyllisiä, mutta toiset voivat aiheuttaa sairauksia. Hyvä tasapaino suoliston bakteerikantojen välillä edistää terveyttä monin tavoin.

”Ihmisen suolisto on tenniskentän kokoinen”

Ennestään tiedämme, että maitohappobakteerit ehkäisevät ripulia matkoilla ja erilaisten lääkekuurien aikana. Venäjällä esitettiin väite jo 1900-luvun alussa, että jogurtti parantaa suolen kuntoa ja toimintaa.  Nykyään tiedämme paljon enemmän. Monet nykyiset tutkimukset ovat osoittaneet että ihmisen suolen limakalvo on ehkä tärkein immuunijärjestelmämme elin. Suoliston limakalvo on pinta-alaltaan 250–400 neliömetriä, joka vastaa levitettynä tenniskentän kokoista aluetta. Suurin osa vastustuskyvystämme erilaisia taudin aiheuttajia vastaan perustuu suoliston limakalvon moitteettomaan toimintaan ja bakteerikantojen hyvään tasapainoon.  Luontaistuotealan ammattilaiset ja ravitsemushoitojen asiantuntijat ovat olleet Suomessa edelläkävijänä puhuttaessa maitohappobakteerien terveysvaikutuksista. Yhdeksänkymmentä luvun alussa harva oli edes kuullut niistä, muualla kuin terveyskaupoissa ja mm. Antioksidanttiklinikalla opastettiin asiakkaita ja potilaita suolisto-ongelmien hoidossa käyttämään maitohappobakteerivalmisteita.

Nykyään kauppojen hyllyt notkuvat erilaisia terveysvaikutteisia jogurtteja, juomia ym., joihin on lisätty hyödyllisiä bakteerikantoja. Elintarvikkeiden sisältämät pitoisuudet ovat kuitenkin hyvin pieniä jos halutaan hakea apua todellisiin ongelmiin. Ne voivat olla kuitenkin hyvä lisäys ruokavalioon. Tehokkaan päiväannoksen rajaksi on asetettu 6,5 miljardia bakteeria, ja vaikeissa suolisto-ongelmissa aluksi vielä paljon enemmän. Suurimmassa osassa valmisteita tämä pitoisuus ei täyty lähellekään. Vaikeiden suolisto-ongelmien hoidossa tehokkaimmin vaikuttavat ihmisperäiset bakteerikannat. Suurin osa markkinoilla olevista tuotteista ovat nautaperäisiä ja ovat alun perin tarkoitettu meijeriteollisuuden käyttöön. Ihmisperäisillä bakteereilla on kyky tarttua suoliston limakalvoille tehokkaammin ja syrjäyttää haitalliset bakteerit. Niitä suosivat myös vegaaniruokavaliota noudattavat henkilöt, sekä henkilöt jotka ovat herkistyneet maidon ainesosille. Kolmas asia mikä tulee ottaa huomioon tehokkaassa valmisteessa on se, että bakteerit säilyvät elävinä mahalaukun alhaisen Ph:n ja sappinesteiden vaikutuksesta. Tämän takaa bakteerien mikrokapselointi. Se tarkoittaa sitä, että tuotteen jokainen bakteeri suojataan suojakuorella ja ne pääsevät elävinä aina ohutsuolen loppuosaan ja paksusuoleen saakka, missä imeytyminen tapahtuu.

Tärkeimpiä bakteerikantoja

Monesti ajatellaan että mitä useampia bakteerikantoja tuotteessa on, sen tehokkaampi se on. Olisi ihanteellista jos jokainen voisi tutkituttaa oman suolistonsa mikrobiston, koska jokaisella kannalla on erilaisia tehtäviä ja vaikutuksia. On kuitenkin tärkeää tehokasta tuotetta valittaessa, että se sisältää riittävän määrän ainakin kahta tärkeintä bakteerikantaa jotka ovat avainasemassa.

Lactobacillus acidophilus:

Tunnettu maitohappobakteeri, joka elää normaalisti ohutsuolessa. Se on tärkein probioottisista bakteereista. Lactobacillus acidophilus kykenee pitämään suoliston mikrobiflooran terveenä. Lactobacillus acidophilus kuuluu ihmisperäiseen probioottibakteeristoon.

Bifidobakterium bifidum:

Bifidobacterium bifidum on mikrobiologisesti tunnettu jo kymmenien vuosien ajan. Se on ohutsuolen alaosan normaaleista bakteereista tärkein, mutta vaikuttaa koko suoliston mikrobifloorassa.

Biomedin Acidophilus ja Acidophilus Forte:

Nämä jo pitkään markkinoilla olleet valmisteet ovat ravitsemushoitojen asiantuntijoiden suosimat mikrokapseloidut maitohappobakteerituotteet, jotka ovat suunniteltu kestämään maha- ja sappihapot matkalla suolistoon. Yhdessä Biomedin Acidophilus kapselissa on 10 miljardia elävää ihmisperäistä bakteeria ja Acidophilus Forte -kapselissa on 30 miljardia elävää ihmisperäistä bakteeria, lactobacillus acidophilusta ja bifidobakterium bifidumia.

Tuotteita on saatavilla Luontaistuntija-myymälöistä ja verkkokaupasta.

Lehden muita artikkeleita

Suomen vaarallisin eläin
Punkit haistavat houkuttelevan isännän Punkit viihtyvät rehevässä aluskasvillisuudessa, josta ne tilaisuuden tullen...
Lue
Hormoniheilahtelut kuriin
Hetkiä rauhoittumiselle Naisen hormonitoiminta on tarkoin säädeltyä. Kun kaikki on kunnossa, kuukautiset tulevat...
Lue
Urheilija luottaa entsyymivalmisteeseen
”Sain vinkin parilta pelaajalta” Espoossa syntynyt, mutta tätä nykyä Helsingissä asuva ja HJK:n väreissä pelaava...
Lue