Miksi sinkin riittävä saanti vaikuttaa elinvoimaamme?

Sinkki on magnesiumin ohella monikäyttöisin hivenaine ihmisen elimistössä. Vaikka sana hivenaine viittaa siihen, että sitä tarvitaan vain pieniä määriä, siitä huolimatta sen saanti voi olla liian vähäistä. Liian vähäinen saanti vaikuttaa epäedullisesti yleisvointiimme.

Sinkki on välttämätön yli 300 erilaisen entsyymin toiminnalle. Sillä on tärkeä tehtävä lukuisissa biologisissa ja solutasolla olevissa tapahtumissa. Sitä tarvitaan maku-, haju- ja näköaistin normaalille toiminnalle, se säätelee A-vitamiinin vapautumista maksasta ja suojelee siten liiallisen A-vitamiinin haitallisilta vaikutuksilta. Sinkki säätelee immuunisysteemimme toimintaa vaikuttamalla valkosolujen ja välittäjäaineiden aktiivisuuteen. Sisäeritysrauhasissa sinkin on osoitettu säätelevän haiman insuliinin aktiivisuutta ja osallistuvan seleenin kanssa kilpirauhashormonin muodostumiseen. Onpa sinkkiä käytetty jo muinaisessa Egyptissä haavojen parantamiseen.

Mihin sinkkilisästä voi olla apua?

Nykytutkimuksen valossa sinkistä on apua esimerkiksi happoemästasapainon säätelyssä elimistössä. Se on elintärkeä normaaleille kognitiivisille toiminnoille, kuten muistille ja oppimiselle. Sinkin riittävä saanti on edellytys terveen ihon, hiusten, kynsien ja luuston muodostumiselle. Se ylläpitää elimistössä riittäviä testosteronitasoja sekä miehillä että naisilla. Sitä tarvitaan siemennesteen syntymiselle, ja miehillä onkin eturauhasessa sinkkiä enemmän kuin missään muussa kudoksessa. Erityisen tärkeä sinkki on silmien terveydelle. Sinkki on myös välttämätön normaalin vastustuskyvyn ylläpitämiseksi. Lisäksi suomalaiset tutkijat ovat havainneet, että sen riittävä saanti voi vähentää flunssan kestoa ja oireiden voimakkuutta.

Normaali aineenvaihdunta tuottaa miljardeja haitallisia reaktiivisia happiyhdisteitä päivittäin jokaisessa solussamme. Liiallinen stressi ja krooniset kansansairaudet lisäävät elimistön hapettumista ja matala-asteista tulehdusta entisestään. Antioksidantit puolustavat solujamme näitä hyökkäyksiä vastaan. Elimistön hapetusstressiä tarvitaan taistelussa bakteereja ja viruksia vastaan, mutta liiallinen happiradikaalien muodostuminen vahingoittaa myös terveitä soluja, rasvoja, proteiineja ja perimäainesta (DNA). Siksi riittävä sinkin saanti on hyvä turvata.

Sinkin tarve ja imeytyminen

Aikuisen sinkin saannin päivittäinen suositus on Euroopassa 10 milligrammaa, mutta optimaalinen tarve on yksilöllinen ja voi olla huomattavankin suuri. Lisäsinkkiä tarvitsevat erityisesti kasvuiässä olevat nuoret, seniorit, kasvissyöjät, imettävät äidit, diabeetikot, toipilaat, keliaakikot ja allergioita sairastavat. Myös runsaan hikoilun mukana poistuu elimistön sinkkiä, joka on syytä korvata.

Sinkkiä on sekä eläinkunnan että kasvikunnan tuotteissa mutta se imeytyy kuitenkin parhaiten eläinperäisestä ravinnosta. Runsaasti ravintokuituja sisältävästä ruoasta sinkkiä imeytyy vain alle 15 prosenttia. Ruuan prosessointi, esim. hapattaminen, jossa sinkkiä sitovat kasvien fytaatit hajoavat, voi parantaa sinkin imeytymistä. Sinkin imeytymistä heikentävät maha-suolikanavan sairaudet, tulehdukset, stressi ja eräät lääkkeet, kuten happosalpaajat, sekä liiallinen kalsiumin saanti.

Erilaisissa sinkkiravintolisissä on selviä eroavuuksia imeytymisen suhteen. Epäorgaaniset suolat, kuten sinkkioksidi ja -sulfaatti imeytyvät heikosti, kun taas parhaiten imeytyvät orgaanisessa muodossa olevat pikolinaatti, glukonaatti, sitraatti ja aminohappokelaatti.

Solgarilla on valikoimissa useita erilaisia korkealaatuisia sinkkivalmisteita, joista parhaiten imeytyy sinkkipikolinaatti, koska mahahappojen määrä ei vaikuta sen imeytymiseen. Solgarin sinkkisitraattia ja -glukonaattia sisältävä imeskeltävä Flavo-sinkki on erityisen hyvä tuote flunssan aikana, koska sen vaikutus alkaa jo suun ja nielun limakalvoilta.

Tuote on saatavilla Luontaistuntija-myymälöistä ja verkkokaupasta.

Lehden muita artikkeleita

Pirkko Mannola luottaa ravintolisiin
Aktiivinen nainen näyttelee vielä Pirkko Mannola on nähty syksyllä Helsingin Kaupunginteatterin The Ladykillers...
Lue
Haluatko laihtua ilman jatkuvaa näläntunnetta ja makeannälkää?
Kiusaukset makeisia, makeita leivonnaisia tai paljon epäterveellisiä rasvoja ja suolaa sisältäviä ruokia kohtaan ovat...
Lue
Luonnollisia keinoja kilpirauhasen tukemiseen
Kilpirauhasen vajaatoiminta on yleistyvä sairaus, johon liittyy mm. kilpirauhashormonien toimintahäiriö tai riittämätön...
Lue