Miksi kaikki haluavat hamppua?

Hampun kulutus kasvaa vauhdilla ja yhä useammat terveystietoiset ihmiset pitävät sitä täysin välttämättömänä osana päivittäistä ruokavaliotaan. Mikä oikein on hampun suosion salaisuus?

Hamppu on lähimpänä täydellistä ruoka-ainetta”, vastaa Hamppumaan perustaja hamppukokki Jaakko Myllyniemi. ”Hampunsiemenestä 35 % on rasvaa, 33 % kuitua ja 25 % proteiinia. Rasvasta 80 % on monityydyttymättömiä omega-3, 6 ja 9 -rasvahappoja. Omega-3 ja 6 -rasvahapon suhde on ihanteellinen 1:3 eli sama mikä ihmisen terveessä solussa. Proteiinissa on kaikki 20 ihmisen tarvitsemaa aminohappoa sekä 9 välttämätöntä aminohappoa.”
 

Idätetyt hampputuotteet ovat arjen luksusta

Villiyrttispesialisti Sami Tallberg kehuu Hamppumaan tuotteita ”hampputuotteiden Rolls Royceksi”. Hamppumaan tuotteet ansaitsevat tällaisen luksusvertauksen, koska ne ovat idätettyjä. Idättämisen ansiosta ravintoarvot pääsevät imeytymään kehoon jopa 100 %, kun tutkimusten mukaan idättämättömistä siemenistä ja pähkinöistä keho pystyy hyödyntämään vain noin 20 %.

Bio-aktiivisuutensa ansiosta idätetyt tuotteet ovat luonnollisesti myös riittoisampia käyttää, kun yksi ruokalusikallinen todella kattaa ison osan päivän ravintoaineiden tarpeesta. Lisäksi idättäminen neutralisoi hampulle ominaisen karvaan pistävän maun, joten idätettyjä hampputuotteita on helppo lisätä mihin tahansa ruokaan.

Idättäminen tekee hampputuotteista myös paremmin säilyviä, koska ainoa ravintoaine, jonka pitoisuus kasvaa idättäessä, on E-vitamiini ja sen määrä kasvaa moninkertaiseksi. E-vitamiini on rasvaliukoinen antioksidantti, joka suojelee rasvahappoja hapettumiselta. Tämän vuoksi idätetty hamppuöljy maistuu raikkaan pähkinäiseltä aivan kuin tuorepuristettu hampunsiemenöljy ja säilyy vähintään päiväykseen asti muuttumatta tunkkaisen eltaantuneen makuiseksi.
 

Mikä ihmeen endokannabinoidijärjestelmä?

Tutkimukset kertovat, että hampussa luonnollisesti esiintyvät kannabinoidit, terpeenit ja flavonoidit vaikuttavat endokannabinoidijärjestelmäämme tasapainottavasti. Mutta mikä se sellainen endokannabinoidijärjestelmä oikein on? Endokannabinoidijärjestelmä löydettiin vasta 1990-luvun alussa, vaikka se on yksi ihmisen laajimmista reseptoriverkostoista. Endokannabinoidijärjestelmä on yksi tärkeimmistä terveyden ylläpitoon liittyvistä fysiologisista järjestelmistämme. Se vaikuttaa kehossa kokonaisvaltaisesti usealla eri tavalla osallistumalla kivun, ruokahalun, aineenvaihdunnan, tunnetilojen, muistamisen ja uni-valverytmin sääntelyyn.

Endokannabinoidijärjestelmään kuuluu CB1 ja CB2 -kannabinoidireseptoreita sekä muita jo tunnettuja ja vielä tuntemattomia reseptoreita. CB1-reseptoreita on erityisesti aivoissa ja keskushermostossa. CB2-reseptoreita sen sijaan löytyy eniten immuunijärjestelmästä. Hampun ja elimistön sisäisten kannabinoidien psykologiset vaikutukset ovat CB1-reseptoreiden ansiota. CB2-reseptorien vaikutukset ovat enemmänkin fysiologisia.

Hamppumaan saaman asiakaspalautteen mukaan suomalaiset käyttävät yrityksen CBD-A hamppumehutuotteita unettomuuteen, lihas-, nivel- ja päänsärkyihin sekä lihasjäykkyyteen ja tulehduksiin. Lisäksi ihmiset ovat kiitelleet saatuaan apua levottomiin jalkoihin, ahdistukseen, masennukseen, pahoinvointiin, kuukautiskipuihin ja stressiin. Tuotteilla saattaa olla monia muitakin kestävää hyvinvointia edistäviä vaikutuksia, mutta niistä ei saa kertoa eikä asiakaspalautteisiinkaan sovi suhtautua lupauksina terveysvaikutuksista. Voimme kuitenkin sanoa, että vaikka ei kärsisikään akuuteista hermosäryistä tai muista kannabinoidien puutostiloista, niin kannabinoidien ottaminen osaksi terveellistä ja monipuolista ruokavaliota hyödyttää ihan kaikkia – vauvasta vaariin.
 

Tutustu Hamppumaan hamppumehutuotteisiin AITO hyvän olon kaupoissa tai -verkkokaupassa.

Lehden muita artikkeleita

Hyvän olon tarjoukset
Tarjoukset ovat voimassa AITO hyvän olon kaupoissa ja -verkkokaupassa 3.–30.6.2019 tai niin kauan...
Lue
Vartalosokeroinnilla poistat ihokarvat ekologisesti ja edullisesti
  Yksi pakkaus, silkinpehmeä iho koko kesäksi Easy Sweet -vartalosokerit sopivat kaikille ihotyypeille, myös...
Lue
Ketogeeninen ruokavalio voi olla elämäntapa
  Vaikeuksien kautta voittoon Anni Sirviö on hyvinvointivalmentaja, Keto Kickstart -valmennuksen perustaja...
Lue