Mikko Kuustonen: Elämä on tänään tarpeeksi

Lauluntekijä, artisti ja tv-persoona Mikko Kuustonen ei ole yhden asian puurtaja. Kysyimme, millaisia projekteja hänellä on meneillään ja miten hän pitää huolta omasta jaksamisestaan kaiken keskellä.

Hyvät ja huonot uutiset, Vain elämää, Enkelit lentää sun uniin, Aurora… Mikko Kuustonen tunnetaan monesta. Miten hän itse esittäytyisi?

– Olen keski-ikäinen pikkupoika ja utelias sekatyömies. Viihdyn jatkuvassa murroksessa ja uuden oppimisessa. Musiikki, luennointi ja tv-työt kulkevat elämässäni rinnakkain, ja minulle niissä kaikissa on paljon samaa. En osaisi enkä haluaisi ryhtyä yhden asian puurtajaksi vaan liikun erilaisten työyhteisöjen voimalla projektista toiseen, Mikko Kuustonen kuvailee.

– Tällä kattauksella päädyn helposti myös tekemään asioita, jotka olisi kannattanut jättää väliin. Mutta siinä on osa homman hullua viehätystä!

Sekatyömiehen elämässä ei ole tyypillisiä päiviä. Arki voi olla hektistä tai tylsää, mutta perustilaltaan arvaamatonta.

– Työn levottomuus pitää aivot virkeinä ja pakottaa uudistumaan. Toisaalta se edellyttää vastapainoksi mielenrauhan ja maadoittumisen paikkoja. Elämässä on oltava ihmisiä ja tiloja, jotka tuovat levon, artisti tiivistää.
 

Pallon ympäri – ja musiikin pariin

Mikko Kuustosen työrintamalla on viime aikoina riittänyt jännitystä ja vipinää.

– Kotiuduin juuri kuukauden mittaiselta reissulta, jossa tein uutta Pallon ympäri -tv-sarjaa. Singahtelin kuvaajan kanssa pitkin planeettaa ylinopeudella ja suoritin lennossa annettuja tehtäviä. Samaan aikaan Jussi Vatanen ja Sara Forsberg kulkivat omia reittejään ja lopulta kisailimme siitä, kuka selviää ensimmäisenä takaisin kotiin. Tuotanto oli ylivoimaisesti rankin ja mielenkiintoisin ihmiskoe, jossa olen ollut mukana. Jopa intensiivisempi kuin Vain elämää -leiri, Kuustonen kertoo huimista seikkailuistaan.

Pallon ympäri -sarja alkaa Nelosella huhtikuussa. Sitä ennen on musiikin aika, kun Kuustonen suuntaa konserttikiertueelle bändinsä kanssa maaliskuussa. Luvassa on myös uusia lauluja.

Viime vuonna artisti palasi konserttilavoille kymmenen vuoden tauon jälkeen ja julkaisi uuden albumin.

– Musiikin tekeminen tuntuu edelleen äärimmäisen rakkaalta. Kokosin myös uuden ison bändin, jonka kanssa jatkamme keikkailua tänäkin keväänä. Uskon bändeissä ja tv-työssä alkemiaan, jossa eri tavoin lahjakkaat ihmiset innostavat toisiaan ja saavat aikaan enemmän kuin osasivat odottaa. Musiikin tekeminen on erityisen palkitsevaa myös siksi, että siellä elämänkokemus on kiistatonta pääomaa, Kuustonen summaa.
 

Mieltä ja kehoa kuunnellen

Kun elämässä riittää vauhtia, on tärkeää myös pysähtyä kuuntelemaan itseään.

– Olen 57-vuotias ja tiedostan kirkkaasti tarvitsevani säännöllistä liikuntaa, unta ja terveellistä ruokaa. Kaikki osa-alueet kompastelevat toisinaan autuaasti, mutta pyrkimys kuunnella omaa mieltä ja kehoa pitää tiellä. Käytän myös mahdollisuuksien mukaan ammattilaisten apua, oli sitten kyse treenaamisesta, ravinnosta tai terapiasta. Valitsen töitäni usein intuitiivisesti ja ajaudun välillä projekteihin, jotka vievät enemmän voimia kuin luulin. Huomaan iän vaikutukset erityisesti palautumisen suhteen ─ lepoa ja autuasta tylsyyttä tarvitaan siinä missä syttymistäkin, toteaa Kuustonen.

– Eniten nautin siitä riemusta, jonka intensiivinen yhdessä tekeminen synnyttää. Oli kyse sitten soittamisesta, tarinoista tai liikunnasta. Aaltoliike ja virtaus ovat tärkeitä. Täytyy syntyä kokemuksia onnistumisesta ja uuden oppimisesta. Näiden myötä myös vastapainoksi syntyy hyvää tyyneyttä.

Myös ravinnolla ja ravintolisillä on vaikutusta jaksamiseen.

– Pidän lähiruoasta, marjoista ja kasviksista. Minulle ne ovat ylellistä superfoodia. Tien päällä ravintolisät ja laadukkaat kuivatut tuotteet ovat erinomainen apu. Magnesiumia, kalaöljyä sekä C- ja D-vitamiinia suosin säännöllisesti.

– Jostain syystä olen koko ikäni joutunut muistuttamaan itseäni veden juomisesta. Kahvia sen sijaan muistan juoda liiankin hyvin, Mikko Kuustonen mainitsee.
 

Vastakohtia tarvitaan

Mikko Kuustonen yrittää arvostaa elämää tässä ja nyt.

– Se ei ollenkaan aina onnistu, vaan vaatii mielen kohinan hiljentämistä, meditointia tai kehollista harjoittamista. Pääni tuottaa helposti liikaa levottomuutta ja harhautuu tuttuihin sudenkuoppiin. Yksinkertaiset perusasiat ja pienten arkisten asioiden äärelle asettuminen lisäävät hyväksyvää läsnäoloa.

– Poppakonstien sijaan yritän olla totta ja luottaa siihen, että elämä on tänään tarpeeksi. Pirullisinta on yhä uudelleen käräyttää itsensä pohtimasta onnen esteitä sen sijaan, että uskaltaisin vain olla, Kuustonen kuvailee.

Mikko Kuustosen uraan on mahtunut paljon: albumeja, esiintymisiä, YK:n hyväntahdon lähettiläänä toimimista, palkintoja ja tunnustuksia. Kuustosen hymyilevä olemus säteilee lämpöä, mutta positiivisuus ei ole itsestään selvää.

– Positiivisuus on ristiriitainen asia. Se voi pahimmillaan kääntyä hengettömäksi selviytymiskeinoksi tai vastenmieliseksi kuoreksi. Toisinaan huomaan käveleväni itseni ylitse ellen tunnista rajojani. Silti katson elämää mieluiten mahdollisuuksien kautta ja yritän keskittyä enemmän hyvään, Kuustonen kuvailee.

– Läheiseni tietävät varsin hyvin myös sen, kuinka positiivisuus katoaa ja tilalle kiipeää apinan raivo. Ehkä vastakohtia tarvitaan - molemmat puolet tuntuvat ainakin omassa elämässäni tosilta. Eniten saan virtaa muista ihmisistä ja innostavista kohtaamisista.

Entä mikä on mottosi, Mikko Kuustonen?

– Gurut täytyy ottaa hengiltä, joten mottokin vaihtelee päivän mukaan. Usein löydän lohtua Jungin ajatuksesta: ”En ole se, mitä minulle on tapahtunut vaan se, miksi päätän tulla.”

Lehden muita artikkeleita

Luontaistuntija-tarjoukset
Tarjoukset ovat voimassa myymälöissä ja verkkokaupassa 28.2.–3.4.2018 tai niin kauan kuin tuotteita...
Lue
Voimaannuttavat B-vitamiinit naisen terveydelle
  Yleistä B-vitamiineista Tarvitsemme B-vitamiineja jokaisen elimistön solun aineenvaihduntaan, energian...
Lue
Virkeänä kohti kevättä
Kansainvälisen naistenpäivän (8.3.) lähestyessä olemme koonneet tähän lehteen hyviä terveysvinkkejä eri-ikäisille...
Lue