Miesflunssa

Suomalaismiehen perinteistä flunssaa kuvasi parhaimmin Veikko Huovinen kirjassaan Lentsu. Siinä karmeasta flunssasta kärsivä mies niisti rukkaseen kunnon roiskahduksen, kirosi hartaasti – ja jatkoi kaivurihommia. Hätääntynyt flunssapöpö parka pakeni Afrikkaan, Idi Aminin nenään.

Toinen tapa potea miesflunssaa on käpertyä avuttomana kärsimään petiin, ja odottaa helliä naisenkäsiä hoivaamaan. Tämä jälkimmäinen miesflunssa on nykyisin yleisempi, mutta omassa elämässäni olen törmännyt molempiin.

Ensimmäisen kokemukseni miesflunssasta sain joskus 14-vuotiaana. Minulle nousi yön aikana lämpöä ja tunsin oloni huonoksi. Olisin halunnut olla koulusta pois, mutta isäni tuumi, ettei mokoman takia koulusta pois jäädä. Tunsin oloni niin kehnoksi, että hain koulun terveyssisarelta todistuksen, että saan olla koulusta pois. Se todistus oli isääni varten. Jonkin ajan kuluttua isäni sairastui itse. Hän käpertyi heti vuoteeseen, ja voi sitä voihkeen ja kärsimyksen määrää!

Karskia miesflunssaa edustaa mieheni, joka ei edes tajua olevansa kipeä ennen kuin kuumetta on 39 °C ja pää kainalossa. Minun on pitänyt opettaa hänelle, ettei kuumeessa mennä töihin, ja että kova flunssa paranee nopeammin potemalla. Hän onkin jo oppinut, kuinka kivaa on olla hemmoteltavana...

Kyselin miespuolisilta ystäviltäni heidän flunssistaan, ja he kaikki suhtautuivat ironisella huumorilla asiaan, mutta myönsivät ilmiön todeksi. Kaikki naisystäväni tiesivät, että heidän roolinsa oli helliä miehen sairastaessa – ja potea oma sairaus nopeasti ja tehokkaasti ilman lellimisiä, koska sellaista ei ollut odotettavissa.

Nyt kuitenkin Cambridgen yliopiston tutkijat ovat osoittaneet, ettei miesflunssa olekaan pelkkä myytti: miehet todellakin kärsivät flunssasta enemmän kuin naiset! Tutkijat selittävät asiaa evoluutiopsykologialla ja matemaattisella mallinnuksella miesten ja naisten eroista. Heidän mukaansa miehet ovat seikkailijoita, mikä tekee heidät alttiimmiksi infektioille ja, ristiriitaista kyllä, heikentää heidän immuniteettiaan. Kuulostaa ensialkuun ”miesselitykseltä”, mutta ilmiön perustelut löytyvät miesten hormonitoiminnasta ja taipumuksesta riskikäyttäytymiseen.

Toinen miesflunssan olemassaoloa puoltava tutkimus tulee Amerikasta. John Hopkins -yliopiston tutkijat ovat havainneet, että naisten nenäsolut pystyivät vastustamaan virusinfektiota selvästi paremmin kuin miesten nenäsolut. Tutkijat pohtivatkin, voisiko estrogeeni selittää mies- ja naisflunssan eroja, ja voisiko sitä hyödyntää paranemisessa.

Viisaan vaimon vinkit miesflunssaan

(pätevät myös lapsiflunssaan)

1. Heti kun mies alkaa vikistä, katso häntä hellästi silmiin, silitä otsaa ja lohduta:

”Lepää nyt kunnolla, tuon sinulle kuumaa ja hyvänmakuista juomaa.”

Valmista Echinacea Hot Drink.

2. Peittele mies hyvin ja tuuleta makuuhuonetta pari kolme kertaa päivässä. Muista aina ohimennessäsi silitellä, taputella ja ynähdellä mahdollisimman lempeästi. (Psykologinen tuki)

3. Lääkitse miestä Echinaforcella. Tutkimusten mukaan se paitsi nopeuttaa paranemista ja lievittää flunssan oireita myös ehkäisee jälkisairauksia. Naiselle todellinen win-win: passausaika lyhenee tuntuvasti, ja mies valittaa vähemmän!

(4. Samoilla ohjeilla paranee naisflunssakin tehokkaimmin. Psykologinen tuki pitää vain saada itseltäsi: anna itsellesi lupa olla kipeä, äläkä ryhdy uhrautujaksi.)

Lehden muita artikkeleita

Pidetään huolta itsestämme
Kohonnut verenpaine on suomalaisilla hyvin yleistä. Tiesitkö, että se ei luotettavasti näy eikä tunnu? Kohonneen...
Lue
Kauppiaan vinkkejä jaksamiseen
Laboratoriohoitaja ja fytonomi Maija Huhtikorpi on neuvonut asiakkaita Luontaistuntija -myymälässään Helsingin Malmilla...
Lue
Kotimaiset hoitosalvat ihonhoidon onneksi
Frantsila on jo yli 30 vuoden ajan valmistanut erilaisia hoitosalvoja ihonhoitoon. Lähtökohtina ovat olleet suomalainen...
Lue