Matala-aktiivinen kilpirauhanen

Kun olo on uupunut ja voimaton, voi syynä olla matala-aktiivinen kilpirauhanen. On arvioitu, että jopa 40% väsymysoireyhtymästä ja fibromyalgiasta kärsivillä on matala-aktiivinen kilpirauhanen. Jos kilpirauhanen toimii huonosti, kaikki elimistön solut kärsivät. Ihminen voi tulla toimeen ilman tyroksiinia (T4), mutta ei ilman tetrajodityroniinia (T3), joka on välttämätön elämää ylläpitäville reaktioille soluissa. Tällöin voidaan kokea matala-aktiivisen kilpirauhasen oireita vaikka veren THS-arvo vaikuttaisi normaalilta. Nämä oireet ilmaantuvat usein voimakkaan stressaavan tapahtuman myötä. Näitä voivat olla mm. henkinen trauma, läheisen kuolema, työttömyys, synnytys, leikkaustoimenpiteet jne.

Fyysinen, psyykkinen tai emotionaalinen stressi saa kehon säästämään energiaa hidastamalla aineenvaihduntaa tyroksiinin määrää vähentämällä. Jännityksen yli päästyään aineenvaihdunnan olisi tarkoitus palata normaaliksi, mutta joskus palautusprosessi voi kuitenkin jäädä puutteelliseksi. Silloin vereen kertyy liikaa käänteistä rT3-hormonia, jonka pitoisuus voi nousta niin korkeaksi, että se alkaa verottamaan entsyymiä jonka tarkoitus olisi muuttaa tyroksiinia T3-hormoniksi. Noidankehä on valmis ja elimistö jää pysyvään stressitilaan. Kilpirauhasen toimintaa voivat myös haitata raskasmetallit, kuten elohopea, lyijy ja arseeni. 

Aivan liian vähälle huomiolle ovat jääneet myös monet tärkeät hivenaineet, joiden puutos voi vaikuttaa kilpirauhasen toimintaan. Kilpirauhaselle tärkeitä ovat jodin lisäksi myös seleeni, sinkki, kupari, magnesium ja mangaani. Lisäravinteita, joita voidaan käyttää apuna kilpirauhasongelmissa ovat vitamiinit (A-, B12-, C- ja E-vitamiini), ubikinoni Q10 sekä tyrosiini (aminohappo).