Maksa mielessä

maksa
sisäelirasva
ylipaino
kolesteroli
maksasairaus
maarianohdake
voikukka

Maksa on ihmisen suurin sisäelin ja se on suuri, koska sillä on erittäin monta keskeistä tehtävää. Ilman toimivaa maksaa ihminen ei tule kauaa toimeen.

Maksa tuottaa plasman proteiineja (hepariinia, fibrinogeenia ja protrombiinia eli hyytymistekijöitä). Se hajottaa veren punasoluja, kun ne ovat tulleet elinkaarensa päähän. Maksa käsittelee ksenobiootteja (ravintoa, toksiineja ja lääkeaineita) ja tuottaa sappea sekä kolesterolia. Se osallistuu useiden hormonien aktivointiin (D-vitamiini, kasvuhormoni ja tyroksiini) ja varastoi glukoosia glykogeeninä, josta tarvittaessa vapautetaan glukoosia verenkiertoon. Kolesterolia tarvitaan sappihappojen, sukupuolihormonien ja D-vitamiinin valmistukseen ja sappea rasvojen pilkkomiseen.
    
Maksan toimintaa kannattaakin tukea, koska maksasairaus hankaloittaa elämää suuresti. Kuten aina, ensin kannattaa tarkistaa ruokavaliota kevyempään ja monipuolisempaan suuntaan. Maksa joutuu nimittäin käsittelemään kaiken, mitä pistämme suuhumme. Kun sitä kuormitetaan rasvaisilla ja sokeripitoisilla aterioilla, jotka vielä pahimmassa tapauksessa huuhdotaan alas alkoholilla, se joutuu koville. 

Kuten hyvin tiedetään, ylimääräiset kalorit varastoidaan rasvana. Sitä alkaa kertyä pikkuhiljaa sisäelinten ympärille (ns. viskeraalinen eli sisäelinrasva) ja maksaan. Sisäelinrasvan takia mitataan usein vyötärönympärys terveydenhoitajan vastaanotolla. Miehillä vyötärönympärysmittaa saisi olla enintään 94 cm ja naisilla 80 cm (Käypä-hoito suositus). Rasvaa kertyy myös maksaan (rasvamaksa) ja rasvoittunut maksa ei jaksa hoitaa tehtäviään yhtä hyvin kuin terve.

Lähes kaikilla ylipainoisilla on jonkin asteinen rasvamaksa. Hyvä uutinen on, että rasva myös vähenee nopeasti maksasta, kun alkaa noudattaa terveellistä ruokavaliota. Myös alkoholin käyttöä on syytä seurata, ettei se lipsu yli suositusten. Runsas alkoholin käyttö kerryttää rasvaa maksaan.

James A. Duke kirjoitti kirjassaan Parantavien ruokien opas: ”Go grazing” eli ”Mene laiduntamaan”. Kirjoittaja kehotti syömään monipuolisesti, pieniä annoksia ja useita erilaisia kasviksia ja hedelmiä päivittäin. Vihreää, punaista, keltaista, oranssia ja tummanpunaista…Ruokien luontaiset väriaineet ovat juuri niitä tehoaineita, joita elimistömme kaipaa. Kaikki tutkijat ovat yhtä mieltä siitä, että ne olisi parasta saada ravinnosta.
 

Ruokavalion tueksi on olemassa muutamia yrttejä, joita kannattaa kokeilla:

Kasvi                          Osa                                Tehoaineet                            Annos/vrk
Lakritsikasvi               Juuri               triterpeenisaponiinit, flavonoidit                5-15 g
Maarianohdake      Hedelmä             flavonolignaanit (silymariini)                      2-4 g
Sitruunaköynnös    Hedelmä                  lignaanit, eteerinen öljy                      1,5-6 g
Soijapavut                Lesitiini                              fosfolipidit                                     3,5 g
 

Taulukon annostukset on laskettu siten, että käytettäisiin kasvia sellaisenaan. Valmisteita käytettäessä pitää noudattaa niiden annosteluohjeita. Näistä rohdoksista erityisesti maarianohdake on hyvin tutkittu. Sen vaikutusmekanismeihin kuuluu ainakin maksasolujen proteiinisynteesin lisääminen, maksan uusiutumisen stimulointi, antioksidatiivisuus ja tulehdusta vähentävä vaikutus. Se sopii hyvin maksan toiminnan tueksi kuureittain ja myös esim. kärpässieni- tai muun myrkytyksen tukihoidoksi. 

Toinen hyvä rohdos on sitruunaköynnös (Schizandra chinensis), jota joskus pidetään myös adaptogeeninä monipuolisten vaikutustensa vuoksi. Se toimii estämällä rasvojen hapettumista. Sekä sitruunaköynnöksen etanoliuute ja sen sisältämät schisandriinit ovat kliinisesti tutkittuja ja niitä käytetään hepatiitin eli maksatulehduksen tukihoitona.

Muita kasveja, jotka sopivat maksan puhdistuskuurin aikana käytettäväksi, ovat maa-artisokka, voikukka, boldopuu ja piparminttu. Ne vaikuttavat kaikki positiivisesti sapen tuotantoon ja eritykseen. Nyt ehtii vielä vaikka itse keräämään nuoria voikukan lehtiä salaatin jatkeeksi, koska kevät on ollut niin kylmä. Maku on vähän rucolaa muistuttava, lievästi kitkerä. Piparminttua voi nauttia vaikka teenä, jos pelkän veden juonti kyllästyttää.
 

Tule asiantuntevaan Luontaistuntija-myymälään!