Magnesium, luonnollinen rauhoittaja

Tiesitkö, että magnesiumin puute on yksi yleisimmistä ravintoaineiden puutteista? Peräti kolmen neljästä länsimaisesta naisesta arvioidaan kärsivän riittämättömästä magnesiumin saannista - usein heidän itsensä sitä tiedostamatta.

Hälytyskellojen pitäisi soida, jos unensaanti on heikentynyt, olo on ärtynyt, lihaksia aristaa tai ne tuntuvat jäykiltä, sillä erilaiset kireyden merkit kehossa voivat kieliä magnesiumin puutoksesta.

Magnesium onkin ennen kaikkea mineraali, joka rauhoittaa. Se vastaa yli 300 entsyymireaktiosta elimistössä ja vaikuttaa kaikissa kudoksissa: eritoten luissa, lihaksissa ja aivoissa. Magnesium on keskeisessä roolissa elimistön normaalissa energiatuotannossa, terveissä luissa ja hampaissa sekä väsymyksen, ahdistuksen ja stressin vähentämisessä.

Tutkimus osoittaa, että magnesium on välttämätön rasva-aineenvaihdunnassa ja siksi myös testosteronin tuotannossa. Magnesium auttaa myös liiallisen rasvan poistamisessa. Lisäksi on todettu magnesiumin hidastavan ikääntymistä. Vähäinen magnesium lisää sydämen sykettä ja sympaattinen hermojärjestelmä lähtee ylikierroksille, mikä koetaan ahdistavana ja stressaavana.

Magnesium on yksi monista mineraaleista, joilla on positiivisia vaikutuksia insuliiniherkkyyteen. Magnesiumin puutos aiheuttaa insuliiniresistenssiä, joka johtaa tehottoman insuliinin määrään elimistössä, mikä edelleen johtaa verenpaineeseen, diabetekseen ja hyperlipidemiaan.

Magnesiumin puutos hidastaa suoliston liikkeitä aiheuttaen ummetusta. Tämä voi johtaa suolistosairauteen, kuona-aineiden kertymiseen kehossa, ravinteiden imeytymisen puutteeseen sekä paksusuolentulehdukseen. Paras tapa havaita, onko elimistössä tarpeeksi magnesiumia, on "suolen toleranssitesti". Tiedät, milloin sinulla on liikaa magnesiumia, kun ulosteesi on pehmeää, jopa vetistä.

Magnesium auttaa estämään väsymyksen tunnetta. Puute aiheuttaa väsymystä, koska kehossa vaarantuu satoja entsymaattisia reaktioita, mikä heikentää jaksamista. Magnesium auttaa saamaan paremman yöunen. Neurosuojaavana aineena magnesium tukee terveellistä aivotoimintaa. Puutos lisää masennusta ja stressiä, koska aivojen välittäjäaineen serotoniinin riittävä toiminta on riippuvainen magnesiumista. Henkilö, joka käy läpi stressaavaa ajanjaksoa ilman riittävää magnesiumia, voi aiheuttaa itselleen magnesiumin alijäämän, joka pitkittyessään voi altistaa masennukselle ja muille terveysongelmille.

Magnesium auttaa rauhoittamaan keskushermostoa ja selviytymään stressistä. Se ehkäisee lihaskramppeja sekä rentouttaa lihaksia, mikä puolestaan helpottaa nukahtamista. Magnesiumin puute saattaa toisinaan olla myös syypää hermostuneisuuteen ja levottomien jalkojen oireyhtymään, joka estää unta ja levollista nukkumista. Magnesiumia kutsutaankin luonnolliseksi rauhoittajaksi ja rentoutumismineraaliksi.

Magnesiumin puute altistaa lisäksi lukuisille muille terveysongelmille kuten korkealle verenpaineelle, diabetekselle, liikalihavuudelle, osteoporoosille, ahdistuneisuudelle, PMS-oireille, astmalle, kuukautiskrampeille, ärtyvän suolen oireyhtymälle, munuaiskiville - ja lista jatkuu. Magnesiumin puutoksesta löytyykin peräti 3500 lääketieteellistä viittausta.

Tutkimusartikkeli arvostetussa tiedejulkaisussa kiteyttää magnesiumin puutteen ongelman näin: ”On erittäin valitettavaa, että tällaisen edullisen, matalan myrkyllisyyden omaavan ravintoaineen puute johtaa sairauksiin, jotka aiheuttavat mittaamatonta kärsimystä ja kustannuksia kaikkialla maailmassa.” (S. Johnson. The multifaceted and widespread pathology of magnesium deficiency. Med Hypotheses 56(2): 163-70)
 

Kysy lisää asiantuntevasta Luontaistuntija-myymälästä!

Lehden muita artikkeleita

Luontaistuntija-tarjoukset
Tarjoukset ovat voimassa myymälöissä ja verkkokaupassa 1.–30.11.2017 tai niin kauan kuin tuotteita riittää. Valikoima...
Lue
Vuoden 2018 parhaat terveystuotteet
  Vuoden 2018 Terveystuote NivelActive NivelActive tarjoaa markkinoiden nopeimman ja eettisesti vahvan...
Lue
Mistä energiaa arkeen?
Totesin ubikinonin voimaannuttavan vaikutuksen taannoin itse, kun takanani oli kaksi melkein peräjälkeen sairastettua...
Lue