Magnesium – energiaa hermoille ja lihaksistolle

Nutritional Magnesium -järjestö jakaa tietoa magnesiumin terveyshyödyistä. Järjestön johdossa on useita tunnettuja lääkäreitä ja tutkijoita, joiden mukaan magnesiumin liian vähäinen saanti on maailmanlaajuinen ongelma. Länsimaissa ei saada läheskään riittävästi magnesiumia, mikä saattaa johtaa erilaisiin terveydellisiin ongelmiin.

Tutkimusten mukaan yli 40 prosenttia ihmisistä ei saa suositeltua päivittäistä määrää magnesiumia. EU:ssa magnesiumin saantisuositus on sekä naisille että miehille 375 milligrammaa päivässä. Olisiko myös Suomessa syytä korostaa riittävää magnesiumin saantia ravinnosta ja ravintolisistä?

 

Saanti ruuasta

Magnesiumia on runsaasti täysjyväviljassa, siemenissä, pähkinöissä ja vihreissä lehtikasveissa. Moderni ja tehokas viljelytapa saattaa vähentää osaltaan magnesiumin määrää kasveissa. Liha ja hedelmät eivät sisällä juurikaan magnesiumia. Magnesiumin saanti ruuasta edellyttää kuitenkin myös sitä, että ruuansulatus toimii normaalisti ja että mahassa on riittävästi suolahappoa.

 

Magnesiumin toiminta elimistössä

Magnesium aktivoi yli 300 erilaista entsyymiä kehossa. Solujen ulkopuolinen magnesium yhdessä kalsiumin kanssa on tärkeä sähköisten impulssien siirtymiselle lihashermoissa. Magnesiumia tarvitaan muun muassa solujen energiantuotantoon. Se osallistuu aivoissa monien välittäjäaineiden muodostamiseen, jotka pitävät mielialan ja vireystilan normaalina.

Alkava magnesiumin puute ilmenee erilaisina oireina, kuten ärtymyksenä, lihaskramppeina, unettomuutena, masentuneisuutena ja sydänoireina. Sydämen toiminta vaatii runsaasti magnesiumia ja sitä on oltava veressä aina saatavilla.

 

Magnesiumin hyödyt

Koska magnesium vaikuttaa suoraan energia-aineenvaihduntaan, se auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta. Kuntoilijoilla ja urheilijoilla energian kulutus on tavallista suurempaa, ja siksi myös heidän tulisi kiinnittää erityistä huomiota riittävään magnesiumin saantiin. Lihaksiston magnesiumvaje aiheuttaa lihaskramppeja, ja ne ovatkin tavallisin syy magnesiumvalmisteiden käyttöön.

Riittävä magnesiumin saanti koko elämän ajan, ei pelkästään kasvuiässä, on välttämätön lujan ja terveen luuston kehittymiselle ja ylläpitämiselle. Edelleen uskotaan jopa terveydenhoidon ammattilaisten keskuudessa virheellisesti, että luuston rakennusaineeksi tarvitaan pelkästään kalkkia ja D-vitamiinia. Magnesium on myös elintärkeä mineraali hermoston normaalille toiminnalle ja solujen jakautumiselle.

 

Valitse oikea magnesiumvalmiste

Terveystuotekaupoissa on myytävänä useita erilaisia magnesiumvalmisteita. Joskus kuluttajan on vaikea valita juuri hänelle sopiva tuote. Eri magnesiumyhdisteiden imeytymisestä tiedetään hyvinkin paljon. Parhaita magnesiumvalmisteita ovat orgaanisessa muodossa olevat, koska ne eivät vaadi runsasta mahahappojen eritystä. Orgaaniset magnesiumin muodot eivät myöskään aiheuta normaaliannoksina mahan löystymistä, kuten useat epäorgaaniset magnesiumvalmisteet, kuten esimerkiksi magnesiumoksidi.

Tuotteita on saatavilla Luontaistuntija-myymälöissä ja -verkkokaupassa.

Lehden muita artikkeleita

Luontaistuntija-tarjoukset
Tarjoukset ovat voimassa myymälöissä ja verkkokaupassa 4.1.–26.1.2017 tai niin kauan kuin tuotteita riittää. Valikoima...
Lue
Tervetuloa uusi vuosi uusin mahdollisuuksin
Tästä lehdestä löytyy paljon mielenkiintoista luettavaa. Tiesitkö, että autoimmuunisairauksien, kuten diabetes,...
Lue
Ikiliikkuja Aira Samulin: Suosittelen Bodyflex® Combia!
Aira on tutustunut Hankintatukun ravintolisiin ja ottanut niistä omakseen Bodyflex® Combi -tabletit, Fosfoser® Memory -...
Lue