Luteiini ravitsee silmiäsi – Sininen valo ja pimeä aika lisäävät sen tarvetta

Ongelmat silmien kanssa saattavat tuntua etäisiltä nuorempana. Jos viettää runsaasti aikaa tietokoneen, älypuhelimen tai tabletin ns. sinisen valon ääressä, saattaa tarvita runsaammin ravinteita silmien hyvinvointiin.

Luteiini on rasvaliukoinen karotenoidi, jota esiintyy ravinnossamme useimmiten yhdessä kseaksantiinin kanssa. Luteiini ja kseaksantiini ovat elintärkeitä aineita ihmisen silmän retinassa eli verkkokalvolla ja makulassa eli tarkan näkemisen alueella verkkokalvon keskellä.

Verkkokalvo on aivan silmän takana ja sitä voisikin verrata valkokankaaksi, johon silmän linssin kohdistama kuva ympäristöstä heijastuu. Makula eli tarkan näkemisen alue on ovaalin muotoinen, keltainen luteiinia ja kseaksantiinia sisältävä pigmettipiste verkkokalvon keskellä. Silmän verkkokalvolla on erittäin vilkas aineenvaihdunta, ja jos sinne kerääntyy liiaksi aineenvaihduntajäämiä, voi erityisesti tarkan näkemisen alue (makula) kärsiä. Tämä häiritsee lukunäköä ja muuta keskeistä näkemistä. Silmällä on erittäin monimutkainen rakenne eikä sen terveys ole itsestäänselvyys.

 

Luteiini ja päätelaitteet

Tutkimusten mukaan erityisesti yli 60-vuotiaat, mutta myös nuoremmat voivat tarvita tukea terveen näkökyvyn ylläpitämiseksi. Ongelmat silmien kanssa saattavat tuntua etäiseltä asialta etenkin nuoremmilla henkilöillä, mutta jos vietät runsaasti aikaa tietokoneen, älypuhelimen tai tabletin ääressä, saatat tarvita tavallista runsaammin ravinteita silmiesi hyvinvoinnille. Makula imee itseensä liiallisen, mm. älylaitteista tulevan sinisen ja ultraviolettivalon, ja toimii näin eräänlaisena filtterinä. Riittävä luteiinin saanti ravinnosta voi auttaa pitämään huolta verkkokalvon ja makulan hyvinvoinnista ja voi vaikuttaa näkemiseen myös erilaisissa valaistusolosuhteissa, kuten syksyn pimeydessä.
 

Ennaltaehkäise ravinnolla ja elämäntavoilla

Silmiä ja näköä voi suojata myös lopettamalla tupakoinnin, pitämällä huolta sydän- ja verisuoniterveydestä sekä verensokeritasosta ja syömällä luteiinia ja muita silmän terveydelle keskeisiä pienravintotekijöitä sisältäviä ruokia. Epidemiologiset tutkimukset viittaavat siihen, että ihmisillä, jotka syövät runsaasti luteiinipitoista ravintoa normaali näkökyky pysyy pidempään kunnossa. Luteiinia on runsaimmin tummanvihreissä kasviksissa, kuten lehtikaalissa ja pinaatissa, mutta myös kehäkukassa, kananmunan keltuaisessa, tyrnimarjassa, appelsiinissa, maississa, kesäkurpitsassa. Jopa 6 mg luteiinin päiväsaanti on eduksi, mutta yleensä suositellaan 10-20 mg päivässä.

Yhdysvaltalaisen silmien terveyteen perehtyneen tohtori Billy Hammondin mukaan ihmisten solujen kyky saada mikroravinteet sisälle soluihin vaihtelee merkittävästi. Henkilöt saattavat syödä suositusten mukaisesti hedelmiä ja kasviksia, ja mikroravinteiden määrä voi olla riittävä verenkierrossa, mutta jostain syystä ravinteita ei päädy riittävästi soluihin. Tulevaisuudessa kaikille tulisi olla mahdollisuus räätälöidä yksilöllinen ruokavalio, joka ottaa huomioon mikroravinteiden hyväksikäytön solutasolla - myös silmässä - eikä tyytyä pelkästään yleisiin ravitsemussuosituksiin.
 

Terranova Lutein 20 mg Complex sisältää luteiinia sekä C- ja E-vitamiinipitoisia kasviksia, jotka tukevat luteiinin hyväksikäyttöä kehossa. Lehtikaali ja vesikrassi sisältävät runsaasti luteiinin kanssa toimivaa kseaksantiinia. Alfalipoiinihappo ja rosmariini suojaavat luteiinia ja kseaksantiinia kehossa. Luteiini on hyödyksi erityisesti silmille, iholle ja sydämelle - tuote sisältää myös silmille hyödyllisiä mustikan ja tyrnin flavonoideja.
 

Kysy lisää lähimmästä AITO-kaupasta tai tule ostoksille AITO-verkkokauppaan!

Lehden muita artikkeleita

Marraskuun tarjouksia isälle ja pukinkonttiin!
Tarjoukset ovat voimassa AITO hyvän olon kaupoissa ja -verkkokaupassa 30.10.–26.11.2019 niin kauan kuin tuotteita...
Lue
Robuvit® torjuu tehokkaasti uupumusta
Väsymys voi kuitenkin muuttua uupumukseksi ja silloin siihen on suhtauduttava vakavasti. Uupumus on kroonistunut...
Lue
Siitepölyallergiat kuriin IMMUNOhoney siedätyshunajalla
Useissa tutkimuksissa on verrattu allergioiden esiintymistä kaupunki- ja maalaisympäristössä, ja todettu kaupunkien...
Lue